۱۳۸۹ آذر ۳, چهارشنبه

ايران در محاصره سپر موشكي


پس از آنكه اسراييل اعلام كرد تا سال ۲۰۱۵ سپر دفاعي موشكي خود در برابر حملات احتمالي ايران را تكميل خواهد كرد، تركيه نيز با برپايي سيستم دفاع موشكي ناتو در خاك خود موافقت كرد كه اين امر با واكنش شديد ايران همراه شد.


مسئولين اسراييلي اعلام كردند كه سپر دفاع موشكي موسوم به «گنبد آهنين» تا سال ۲۰۱۵ تكميل مي‌شود و هدف از آن مقابله با حملات موشكي احتمالي ايران به اسراييل است.

اين سپر موشكي قرار است تا سال ۲۰۱۳ براي مقابله با موشك‌هاي با برد كوتاه تكميل شده و سپس دو سال بعد به فن‌آوري مقابله با موشك‌هاي دور برد مجهز شود.

ژنرال سويكا حايموويتچ از افسران بلندپايه نيروي هوايي اسراييل گفت كه به زودي اين برنامه متحقق خواهد شد و ظرف پنج سال آينده خواهيم ديد كه چگونه به مرحله اجرا مي‌رسد.

اسراييل كه پيش از اين در جنگ سال ۲۰۰۶ قادر به مقابله به شليك موشك‌هاي كوتاه برد از سوي حزب‌الله نبود، چندين سال است كه به دنبال تكميل برنامه سپر موشكي خود است تا بدين ترتيب بتواند با موشك‌هايي با برد هفتاد كيلومتر نيز مقابله كند. اسراييل همچنين پيش از اين و در زمان حكومت صدام حسين، هدف موشك‌هاي اسكاد عراقي قرار گرفته بود.

مسئولين اسراييلي گفته‌اند كه مراحل تكميل اين سپر دفاع موشكي پيشرفته به گونه‌اي برنامه‌ريزي شده كه با تاريخ دستيابي احتمالي ايران به كلاهك هسته‌اي همخواني داشته باشد.

يواف تورجمان از مسئولين نظامي اسراييل نيز گفت كه سپر دفاعي جديد اسراييلي مجهز به موشك‌هاي آرو است كه پيش از اين مراحل پيشرفت آن به شكل كاملا محرمانه پيگيري مي‌شد، ولي اكنون با توجه به شرايط حاكم، وزارت دفاع تشخيص داده است كه مي‌توان اطلاعاتي در اين زمينه را به شكل عمومي منتشر كرد.

به گفته تورجمان، فن‌آوري موشك "آرو" تا سال ۲۰۱۴ يا ۲۰۱۵ تكميل شده و انتظار مي‌رود نخستين آزمايش جدي اين موشك در سال ۲۰۱۱ صورت گيرد. هر موشك آرو بين دو تا سه ميليون دلار هزينه داشته و شيوه عمل آن به گونه‌اي است كه موشك‌هاي شليك شده به طرف اسراييل را در لحظه شليك شناسايي كرده و آن را خارج از غلاف جوي كره زمين نابود خواهد كرد.

در اين بين، موشك آ‌رو ۳ به گونه‌اي طراحي شده كه بتواند با حملات موشكي هسته‌اي مقابله كرده و موشك حامل كلاهك اتمي را در فضا به گونه‌اي نابود كند كه بقاياي سمي آن نيز به كره زمين نرسد و خارج از جو از بين برود.

اما اين تنها اسراييل نيست كه براي مقابله با حملات احتمالي ايران، تشكيل سپر موشكي را پيگيري مي‌كند. آمريكا نيز در نقاط مختلف نزديك به ايران به دنبال تشكيل چنين سپري بوده و اين گونه به نظر مي‌رسد كه تنش‌هاي سياسي در اين زمينه را با كشورهاي ديگر نيز پشت سر گذاشته است.
طرح ايجاد سپر دفاع موشكي در اروپاي شرقي


در زمان رياست جمهوري جورج بوش، آمريكا طرح ايجاد سپري دفاعي در اروپاي شرقي را مطرح كرده بود، اما پس از آن، باراك اوباما در نخستين سال رياست جمهوري خود، طرح جورج بوش را به حالت تعليق درآورده و اعلام كرد كه اطلاعاتي كسب كرده كه نشان مي‌دهد ايران در آينده نزديك قادر به دستيابي به كلاهك هسته‌اي نيست.

آمريكا قرار بود سپري دفاعي در لهستان و جمهوري چك تشكيل دهد، اما اين امر با مخالفت شديد روسيه مواجه شد، به گونه‌اي كه مسكو اين سپر دفاعي را تهديدي مستقيم عليه خود تفسير كرد و اعلام كرد كه تشكيل چنين سپري براي مقابله با ايران امري «خنده‌دار» است و هدف از آن تنها اعمال فشار بر روسيه است.

در نهايت طرح ايجاد اين سپر دفاع موشكي با اقدام روسيه مبني بر كار گذاشتن كلاهك‌هاي هسته‌اي در روسيه سفيد و اعلام اين نكته كه مسكو در اين زمينه از هرگونه كارشكني فروگذار نخواهد كرد، به شكل موقت لغو شد.

لغو اين طرح، شايعه‌اي را تقويت كرد مبني بر اينكه آمريكا در قبال توقف برنامه ايجاد سپر دفاع موشكي از روسيه خواسته تا با اقدامات بين‌المللي عليه ايران همراهي كرده و جلوي مصوبات شوراي امنيت در اين زمينه را نگيرد.

هر چند كه اين شايعه به شكل مستقيم توسط دميتري مدوديف رييس‌جمهور روسيه تكذيب شد، اما همراهي روسيه در تصويب چهارمين قطعنامه شوراي امنيت عليه ايران احتمال صحيح بودن چنين شايعه‌اي را تقويت كرد.

اندكي بعد همزمان با مانور نظامي مشترك آمريكا و اسراييل كه هدف اصلي آن مقابله با حملات موشكي عنوان شده بود، فشارهاي آمريكا به تركيه براي تشكيل اين سپر دفاعي افزايش يافت كه اين خواسته آمريكا با مخالفت تركيه مواجه شد.
موافقت تركيه با ايجاد سپر موشكي در خاك خود
به فاصله چند هفته بعد از سفر ديك چني معاون وقت رييس‌جمهور آمريكا در سال ۲۰۰۸ به تركيه، مسئولين اين كشور اعلام كردند كه تركيه با ايجاد سپر دفاعي موشكي در خاك خود به شكل محدود موافقت خواهد كرد.

بر اساس اين برنامه قرار است كه سيستم راداري موسوم به X-Band در خاك تركيه و در نزديكي مرز با ايران نصب شود و نخستين سري از موشك‌هاي بازدارنده در جمهوري آذربايجان برپا شود.

سيستم راداري X-Band يك سيستم بسيار پيشرفته دفاع موشكي‌ست كه قادر است هر جسم كوچك يا بزرگي را در آسمان شناسايي كرده و با هرگونه موشكي كه به طرف اروپا شليك مي‌شود، بلافاصله مقابله كرده و آن را نابود كند.


اعضاي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) قرار است روز ۱۹ نوامبر در ليسبون جلسه‌اي تشكيل داده و در مورد برپايي سيستم دفاع موشكي در تركيه تصميم‌گيري كنند.

همزمان تركيه كه تلاش زيادي براي پيوستن به اتحاديه اروپا دارد، اعلام كرد كه با تشكيل اين سپر دفاعي در خاك خود به شرطي موافقت مي‌كند كه كنترل رادارها و شليك موشك‌ها در اختيار تركيه بوده و نامي از ايران در مصوبه ناتو برده نشود.

آندرس فوگ راسموسن، دبيركل ناتو در واكنش به خواسته تركيه گفت كه نيازي به نام بردن از ايران در مصوبه ناتو وجود ندارد، چرا كه كشورهاي زيادي فن‌آوري موشك‌هاي قاره‌پيما را دارند و نمي‌توان از همه كشورها نام برد.

موافقت تركيه با تشكيل اين سپر دفاع موشكي، اما همان طور كه پيش‌بيني مي‌شد با واكنش شديد ايران مواجه شد.
واكنش ايران : سپر دفاع موشكي براي حمايت از اسرائيل است
مسعود جزايري، معاون ستاد كل نيروهاي مسلح ايران در اظهار نظري گفت كه طرح آمريكا براي برپايي نخستين سپر دفاع موشكي در مرز با ايران با شكست مواجه خواهد شد.

به گفته جزايري آينده ناتو مبهم است و هر كسي كه فعاليت‌هاي ناتو را پيگيري كند به اين نتيجه مي‌رسد كه نفوذ و تاثيرگذاري ناتو كم شده است.

وال‌استريت ژورنال در بررسي موافقت تركيه با تشكيل سپر دفاعي موشكي در خاك خود مي‌نويسد كه اين امر قطعا با عصبانت شديد ايران مواجه خواهد شد. اين روزنامه به نقل از داوداوغلو وزير خارجه تركيه كه در چين بسر مي‌برد، نوشت كه ناتو تهديدات دريافتي را جدي تلقي كرده و قصد برپايي ديوار دفاع موشكي دارد و تركيه دليلي براي مخالفت با اين امر ندارد.

واكنش ‌شتابزده و توام با عصبانيت مسئولين ايراني، با اظهارات رامين مهمانپرست سخنگوي وزارت خارجه ايران ادامه يافت. وي روز سه‌شنبه (۲۵ آبان/۱۶ نوامبر) اعلام كرد كه هدف از تشكيل ديوار دفاعي موشكي، «حمايت از اسراييل در برابر حملات» است و ناتو در واقع همان طرح قديمي آمريكا را پيگيري مي‌كند.

اين در حاليست كه در مرزهاي جنوبي ايران نيز شرايط تفاوت چنداني با شمال و غرب ندارد. عربستان نيز خواستار برپايي سيستم دفاع موشكي در خاك خود شده و در عين حال در يكي از سنگين‌ترين خريدهاي نظامي تاريخ منطقه، ۳۲۰ ميليارد دلار براي خريد تجهيزات نظامي جديد از آمريكا هزينه كرده كه هدف از آن مقابله با ايران عنوان شده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر