۱۳۸۹ بهمن ۱, جمعه

ايران: اگر زمان بگذرد پيشنهاد تبادل سوخت ديگر توجيهي ندارد

علي‌اكبر صالحي، رئيس سازمان انرژي اتمي و سرپرست وزارت امور خارجه ايران، روز شنبه گفت كه «ظرف ۱۰ ماه آينده اميدواريم اولين صفحه سوخت را وارد رآكتور تهران كنيم و اگر از زمان خودش بگذرد پيشنهاد تبادل سوخت ديگر توجيهي ندارد.»

به گزارش خبرگزاري ايسنا، وي كه در يك نشست خبري پس از بازديد هيئت‌هاي خارجي از تأسيسات هسته‌اي آب سنگين اراك سخن مي‌گفت افزود: «درخصوص تأمين سوخت رآكتور تهران، ما درخواست سوخت ۲۰ درصد داشتيم اما آن‌ها پاسخ معقولي به ما ندادند و ما را مجبور كردند خودمان آن را توليد كنيم.»

روسيه، فرانسه و آمريكا در مهرماه سال گذشته به ايران پيشنهاد داده بودند، اورانيوم كمتر غني‌شده خود را با سوخت هسته‌اي آماده براي رآكتور اتمي تهران
مبادله كند تا بدين وسيله از نگراني‌ها نسبت به استفاده احتمالي از اورانيوم براي ساخت بمب اتم در ايران كاسته شود.

ايران با وجود پذيرش اوليه اين پيشنهاد، در ارائه پاسخ نهايي به آن تعلل كرد و پس از طرح شرايطي در اين زمينه كه با موافقت غرب مواجه نشد، اعلام كرد كه رأساً به غني‌سازي ۲۰ درصدي در داخل كشور دست مي‌زند.

در همين زمينه علي‌اصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس بين‌المللي انرژي اتمي نيز روز پنج‌شنبه بار ديگر هشدار داد كه گروه وين فرصت زيادي براي دستيابي به تفاهم بر سر مبادله سوخت ندارد.

آقاي سلطانيه يادآور شد كه «با توجه به اينكه ايران مواد مورد نياز براي توليد و ساخت سوخت براي رآكتور تحقيقاتي تهران را به دست آورده‌است و در ساخت ميله‌ها و غلاف سوخت موفق بوده‌است اگر سوخت توليدي ايران وارد قلب راكتور تهران شود ديگر توجيهي براي مذاكره درباره تبادل سوخت وجود نخواهد داشت.»

وي هشدار داد كه گروه وين، گروه شامل آمريكا، فرانسه و روسيه، بايد از اين فرصت استفاده كند و به ميز مذاكره بازگردد.

«روسيه و چين اين‌گونه القا مي‌كنند كه قصد اختلاف‌اندازي داريم»
علي‌اكبر صالحي، رئيس سازمان انرژي اتمي روز شنبه در ادامه نشست خبري خود در اشاره به عدم استقبال از پيشنهاد بازديد از تأسيسات هسته‌اي ايران از سوي روسيه و چين گفت: «چين و روسيه ملاحظات سياسي خود را دارند و اين‌گونه القا مي‌كنند كه ما قصد داريم بين آن‌ها (۱+۵) اختلاف بيندازيم؛ در حالي كه هدف ما بازگو كردن واقعيات است. اگر بر اساس برداشت‌هاي غيرعقلاني حركت كنند و از صحبت‌ها و اهداف ما به گونه‌اي ديگر برداشت كنند اين ديگر مشكل آن‌هاست. اميدواريم آن‌ها اين رفتارشان را اصلاح كنند.»
دعوت براي بازديد از تأسيسات هسته‌اي، به گفته مقام‌هاي ايراني با هدف شفاف‌سازي و «مقابله با دروغ‌پردازي‌ها» در مورد برنامه اتمي ايران صورت گرفته است اما اين پيشنهاد از سوي چين، روسيه و كشورهاي اتحاديه اروپا رد شد.

علي‌اكبر صالحي در نشست خبري خود با انتقاد از كشورهاي غربي در رد دعوت بازديد از تاسيسات هسته‌اي ايران گفت: «هر قدمي كه ما برمي‌داريم، طرف مقابل به جاي تشويق قدم مثبت ما را تخطئه مي‌كند.»

اتحاديه اروپا اعلام كرده‌است كه چنين بازديدي يك اقدام تخصصي در حيطه وظايف آژانس بين‌المللي انرژي اتمي است و اين اتحاديه در آن شركت نخواهد كرد.

سرگئي لاوروف، وزير خارجه روسيه، پيش از اين در پيوند با اين پيشنهاد ايران
گفت كه هر اشاره‌اي كه نشان‌دهنده گشايشي بزرگتر از سوي تهران باشد بايد مورد استقبال قرار گيرد اما بايد محتاط بود كه چنين اقداماتي جايگزين بازرسي‌هاي معمول آژانس از تأسيسات هسته‌اي ايران با گفت‌وگوهاي اين كشور با شش قدرت جهاني نشود.

چين نيز درخصوص اين دعوت ايران گفت به اين دليل كه نماينده‌اش در آژانس هم‌اكنون در پكن به سر مي‌برد، دشوار است كه بتواند در چنين بازديدي حضور داشته باشد.

اما به گزارش خبرگزاري‌هاي ايران، در پي دعوت تهران، روز شنبه بازديدي توسط رئيسان و نمايندگان «تروييكاي نم، گروه ۷۷، اتحاديه عرب و سفيران ونزوئلا و سوريه در آژانس بين‌المللي انرژي اتمي»، از تأسيسات هسته‌اي آب سنگين اراك
انجام شد.

قدرت‌هاي غربي همواره از احتمال وجود مقاصد نظامي جهت ساخت بمب اتم در چارچوب برنامه هسته‌اي ايران ابراز نگراني كرده‌اند. اما رئيس سازمان انرژي اتمي در اين نشست خبري بار ديگر در اين رابطه گفت: «داشتن و ساختن بمب شرعاً از نظر ما حرام است و مقام معظم رهبري به صراحت اين را اعلام كرده‌اند. ما تا ابد به دنبال بمب نيستيم. متاسفانه بدخواهان و كساني كه عقلانيت خود را كنار گذاشته‌اند بايد بيدار شوند. ما اگر مي‌خواستيم از بمب اتم استفاده كنيم در جنگ تحميلي از آن استفاده مي‌كرديم.»

ايران قرار است به زودي در استانبول درخصوص مناقشه هسته‌اي خود با گروه موسوم به ۱+۵ مذاكره كند و علي‌اكبر صالحي روز شنبه در اين پيوند گفت كه «به مذاكرات استانبول خوشبين هستيم.»

رونمايي از دو نوع راديودارو
علي‌اكبر صالحي در ادامه اين نشست خبري از توليد دو نوع راديودارو در ايران خبر داد.

راديوداروها يا داروهاي هسته‌اي، داروهايي هستند كه به فرد بيمار تزريق يا خورانده مي‌شوند و مي‌توانند در جهت درمان يا كاهش درد سرطان نيز كاربردهايي داشته‌باشند.

رئيس سازمان انرژي اتمي ايران در ادامه سخنانش افزود: «ما مكمل راديوداروها را وارد مي‌كنيم و دو نوع راديودارويي كه امروز از آن رونمايي شد ساخت خودمان است و ما بنا داريم اگر در زمينهٔ راديودارو كمبودي داشتيم از بيرون وارد كنيم كه در حال حاضر با روسيه صحبت كرده‌ايم و آنان موافقت كرده‌اند اين داروها را در اختيار ما قرار دهند. هم‌چنين ما به دنبال توليد راديوداروهاي جديد هستيم.»

وي با بيان اين‌كه رآكتور ۴۰ مگاواتي اراك براي توليد راديوداروها تا حدود سه سال آينده راه‌اندازي مي‌شود، گفت: «اين رآكتور نيازهاي ما را در زمينه‌ راديودارو و تحقيقات فراهم مي‌كند.»

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر