خبرگزاري هاي ايران گفته اند، اعطاي درجه سرلشكري به سردار قاسم سليماني از سوي آيت الله خامنه اي صورت گرفته كه طبق قانون اساسي ايران، فرمانده كل قوا به شمار مي رود.
درجه سرلشكري كه معادل ژنرال دو ستاره در ارتش ساير كشورها است، بالاترين درجه اعطا شده به نيروهاي مسلح در حال خدمت جمهوري اسلامي به شمار مي رود. در اين مقاله ۱۳ سرلشكر جمهوري اسلامي ايران معرفي مي شوند.
سرلشكر فيروزآبادي؛ سرلشكري كه نه سرباز بوده و نه افسر
نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران هم اكنون داراي ۱۳ سرلشكر است. چهار سرلشكر در ارتش، ۸ سرلشكر در سپاه و يك سرلشكر به نام حسن فيروز آبادي كه نه در سپاه بوده و نه در ارتش. اما امروز هم فرمانده مافوق سپاه است و هم فرمانده مافوق ارتش.
سرلشكر حسن فيروز آبادي رييس ستاد كل نيروهاي مسلح است(۱) كه با وجود اينكه بالاترين مقام نظامي ايران پس از آيت الله خامنه اي به شمار مي رود اما فاقد هر گونه سابقه نظامي در سپاه يا ارتش است. حسن فيروز آبادي اصولا تا قبل از دريافت درجه سرلشكري و انتخاب به عنوان رييس ستاد كل نيروهاي مسلح در سال ۱۳۶۸، در هيچ يك از نيروهاي نظامي ايران خدمت نكرده بود.
نزديكترين همكاري وي با نيروهاي مسلح، در دوران جنگ و در قرارگاه خاتم الانبيا بود. حسن فيروز آبادي كه در آن دوران زير نظر اكبر هاشمي رفسنجاني فرمانده قرارگاه خاتم و حسن روحاني معاون وي فعاليت مي كرد، مسئول هماهنگي نمايندگان وزارتخانه هاي دولت موسوي در قرارگاه خاتم بود.
حسن فيروز آبادي پس از پايان جنگ در سال ۱۳۶۸در تصميمي كه حيرت نظاميان حرفه اي را در پي داشت از سوي آيت الله خامنه اي و با دريافت درجه سرلشكري به رياست ستاد كل نيروهاي مسلح انتخاب شد.
فيروزآبادي ۵۹ ساله حالا ۲۱ سال است كه اين سمت را در اختيار دارد و به شدت مورد اعتماد آيت الله خامنه اي است و در بين پرسنل نيروهاي مسلح نيزفردي معتقد و مومن به فرمانده كل قوا به شمار مي رود.
گفته مي شود كه مهمترين ويژگي وي در اين مقام، انتقال كامل و بدون تغيير فرامين آيت الله خامنه اي به نيروهاي مسلح است.
سرلشكر غلامعلي رشيد جانشين ستاد كل و مقبول بين سپاهيان
بر خلاف سرلشكر فيروز آبادي، جانشين وي در ستاد نيروهاي مسلح يعني سرلشكر غلامعلي رشيد از فرماندهان ارشد سپاه در دوران جنگ ايران و عراق به شمار مي رود. (۲)
وي در دوران جنگ ايران و عراق همراه با محسن رضايي، رحيم صفوي، علي شمخاني و حسين دهقان از فرماندهان اصلي و تصميم گير جنگ به شمار مي رفت. به دليل همين سوابق، وي در بين نيروهاي سپاه داراي مقبوليت بالايي است.
سرلشكر مصطفي ايزدي؛ معاون ستاد كل نيروهاي مسلح
طبق اعلام خبرگزاري هاي ايران سرلشكر ديگر ستاد كل سرلشكر مصطفي ايزدي است. (۳) سرلشكر ايزدي كه از نجف آبادي هاي سپاه است، در دوران جنگ از فرماندهان ارشد سپاه بوده و پس از جنگ نيز سال ها فرمانده نيروي زميني سپاه بود.
سرلشكر ايزدي از نظر حرفه اي در درون نيروهاي سپاه بويژه نيروي زميني از احترام بالايي برخوردار است اگر چه پيش از اين تصور مي رفت كه وي به دليل نزديكي اش به آيت الله حسينعلي منتظري- شناخته شده ترين منتقد رهبري آِيت الله خامنه اي – از دريافت مدارج بالاتر نظامي محروم شده اما او دو سال قبل با دريافت درجه سرلشكري به معاونت ستاد كل نيروهاي مسلح انتخاب شد.
سرلشكر محمد باقري؛ معاونت اطلاعات و عمليات ستاد كل
طبق اعلام رسمي و علني خبرگزاري هاي ايران، سرلشكر محمد باقري معاون ديگر حسن فيروزآبادي در ستاد كل نيروهاي مسلح است (۴).
وي برادر حسن باقري (غلامحسين افشردي) است كه اولين مسئول اطلاعات و عمليات سپاه در اوايل دهه ۶۰ بود و در ادبيات رسمي جمهوري اسلامي از وي به عنوان سرلشكر شهيد باقري ياد مي شود.
سرلشكر محسن رضايي: منتقد احمدي نژاد و مطيع رهبر
محسن رضايي، فرمانده سابق سپاه پاسداران نيز يكي ديگر و شايد اولين سرلشگر نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي است.
او كه از سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۷۶ فرمانده كل سپاه بود (۵) در بين نيروهاي سپاه به «آقا محسن» معروف است.
سرلشكر رضايي نويسنده نامه اي به آيت الله خميني در اواخر جنگ ايران و عراق است كه از آن در كنار برآورد دولت از اوضاع اقتصادي كشور، به عنوان عاملي مهم در پذيرش قطعنامه ۵۹۸ توسط آيت الله خميني و پايان جنگ ايران و عراق ياد مي كنند.
آيت الله خميني پس از ديدن اين نامه كه در آن براي ادامه جنگ تقاضاي ۳۵۰ تيپ نيرو ، ۳۵۰۰ تانك ، ۳۰۰۰ توپ ، ۳۰۰ هواپيما ، ۳۰۰ هلي كوپتر و سلاح ليزري و اتمي شده بود، به مسوولان كشور گفت وقتي با ذكر اين مطالب باز هم مي گويند جنگ را ادامه مي دهيم اين ديگر شعاري بيش نيست.
محسن رضايي هم اكنون دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام به شمار مي رود و در عمل ديگر يونيفرم پوش نيست اما در مقام يك سياستمدار و در انتخابات سال گذشته از منتقدان جدي محمود احمدي نژاد به شمار مي رفت.
وي با وجود اينكه هم اكنون نيز منتقد محمود احمدي نژاد رييس جمهوري ايران است اما پس از نا آرامي هاي انتخاباتي، به عنوان يك نامزد معترض در انتخابات تبعيت كامل خود را از آيت الله خامنه اي اعلام كرد و راهش را از مير حسين موسوي و مهدي كروبي دو نامزد معترض ديگر جدا كرد.
دريابان علي شمخاني؛ سرلشكري كه حاضر نشد اعتراضات مردم را فتنه بنامد
علي شمخاني، قائم مقام سپاه پاسداران در دوران جنگ با عراق، و فرمانده سابق نيروي دريايي ارتش و سپاه، ديگر سرلشكر نيروهاي مسلح ايران است كه به لحاظ سوابق نظامي گذشته اش، ارشد تمام افسران در حال خدمت سپاه به شمار مي رود.
او كه در واقع سرلشكر نيروي دريايي يعني دريابان به شمار مي رود هم اكنون رييس مركز تحقيقات راهبردي دفاعي است. (۶)
علي شمخاني در گذشته وزير دفاع دولت محمد خاتمي بود اما در انتخابات سال ۱۳۸۰ به عنوان رقيب انتخاباتي رييس جمهور دوران اصلاحات وارد عرصه انتخابات شد.
پس از نا آرامي هاي انتخاباتي سال گذشته، علي شمخاني در يك برنامه تلويزيوني به نام «ديروز، امروز، فردا» شركت كرد ولي عليرغم اصرار مجري اين برنامه و بر خلاف تبليغات رسمي و حكومتي حاضر نشد اعتراضات مردم پس از اتنتخابات را فتنه بنامد
سرلشكر قاسم سليماني؛ شناخته شده ترين سردار سپاه در خارج از ايران
سرلشكر قاسم سليماني از باسابقه ترين سرداران سپاه پاسداران ايران به شمار مي رود. او پيش از آنكه سرلشكر شود با درجه سرتيپي به فرماندهي نيروي قدس انتخاب شد و پيش تر از آن نيز فرمانده لشكر ۴۱ ثار الله كرمان بوده است. (۷)
گفته مي شود سردار سليماني در بين نيروهاي سپاه پاسداران داراي مقبوليت بالايي است و از نظر سوابق نظامي نيز در نبردهاي مهم جنگ ايران و عراق از جمله درعمليات تصرف فاو و كربلاي پنج حضور داشته است.
جايگاه سازماني سرلشكر سليماني به عنوان فرمانده نيروي قدس باعث شده تا برخلاف ساير فرماندهان ارشد سپاه، وي در قبال مسائل داخلي از جمله نا آرامي هاي پس از انتخابات عمدتا سكوت كند و از موضع گيري علني بپرهيزد به همين دليل در بين مردم معترض نيز انتقاداتي از وي ديده نشده است.
از ديدگاه بين المللي نيز سرلشكر سليماني به عنوان فرمانده نيروي قدس يكي از شناخته شده ترين سرداران سپاه در خارج از مرزهاي ايران است و رسانه هاي غربي از وي به عنوان يكي از ذي نفوذترين چهره ها در عرصه سياست خاورميانه، عراق، افغانستان، لبنان و فلسطين ياد مي كنند.
اگرچه نام سرلشكر سليماني در كنار نام رحيم صفوي و محمد علي جعفري در فهرست تحريم هاي سازمان ملل و آمريكا ديده مي شود.
سرلشكر رحيم صفوي؛ دستيار و مشاور عالي نظامي آيت الله خامنه اي
سرلشكر يحيي (رحيم) صفوي كه در بين نيروهاي سپاه و جنگ به عنوان «آقا رحيم» شناخته مي شود از فرماندهان ارشد سپاه در دوران جنگ است كه در دوران جنگ هشت ساله ميان ايران و عراق، مسئول اطلاعات و عمليات كل سپاه بود.
وي پس از جنگ جانشين فرمانده كل سپاه شد و سپس در سال ۱۳۷۶ به جاي محسن رضايي به فرماندهي كل سپاه انتخاب شد. (۸)
سرلشكر صفوي در دوران فرماندهي خود بر سپاه از منتقدين دولت اصلاح طلب محمد خاتمي بود .وي در سال ۱۳۷۸ حتي منتقدان داخلي حاكميت را ضد انقلاب خواند و با تاكيد بر اينكه شمشير ما زبان ماست گفت بعضي ها را بايد گردن بزنيم وبعضي ها را زبانشان را قطع ميكنيم.
گفته مي شود وي از منتقدين محمود احمدي نژاد بوده اما هيچگاه اين انتقادات را در خارج از جلسات بسته و محدود علني نكرده است.
رحيم صفوي در اواسط دوره اول رياست جمهوري محمود احمدي نژاد در سال ۱۳۸۶ از فرماندهي سپاه برداشته شد و به جاي وي سرلشكر محمد علي جعفري به فرماندهي سپاه انتخاب شد.
سرلشكر صفوي در ۱۹ ماه گذشته از مخالفين اعتراضات پس از انتخابات رياست جمهوري بوده اما مانند افرادي چون محمدرضا نقدي، فرمانده بسيج و حسين طائب، مسئول سازمان اطلاعات سپاه از عوامل مستقيم سركوب نا آرامي ها شناخته نمي شود.
محمد علي جعفري؛ فرمانده سابق قرارگاه ثار الله و فرمانده كنوني كل سپاه
محمد علي جعفري معروف به «عزيز جعفري» در سال ۱۳۸۶ به درجه سرلشكري نائل شده است. او در دوران جنگ ايران و عراق از فرماندهان رده دوم يعني پايين تر از پنج فرمانده اصلي سپاه و بالاتر از فرماندهان لشكرها قرار داشت و در رده فرماندهي قرارگاه بود.
وي پس از مصطفي ايزدي، فرمانده نيروي زميني سپاه شد و سپس رييس مركز راهبردي سپاه و كمي بعد فرمانده كل سپاه شد.
عزيز جعفري در دوره رياست جمهوري محمد خاتمي، فرمانده قرارگاه ثار الله سپاه بود و از امضا كنندگان نامه تهيدد آميز ۲۷ فرمانده سپاه به محمد خاتمي به شمار مي رود.
بسياري از منتقدين حكومت معتقدند سپاه و قرارگاه ثار الله با فرماندهي سرلشكر عزيز جعفري، در انتخابات سال ۱۳۸۸ دخالت غير قانوني نموده و در بازداشت و بازجويي فعالان سياسي و نيز برخورد با معترضان در خيابان ها نقش اساسي ايفا كرده است.(۹)
سرلشكر عطا الله صالحي؛ فرمانده كل ارتش
سرلشكر عطا الله صالحي فرمانده كل ارتش (۱۰) كه افسر توپخانه و از افسران آموزش ديده در ارتش شاهنشاهي ايران است، به عنوان فردي نه چندان شناخته شده در نيروهاي مسلح ايران به شمار مي رود.
با وجود اين، وي در ۲۰بهمن ۱۳۸۷ بيانيه اي را منتشر نمود كه در آن از صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران به دليل تحريف واقعيت هاي جنگ بين ايران و عراق و ناديده گرفتن نقش ارتش در اين جنگ انتقاد شده بود.
سرلشكر صالحي برخلاف فرماندهان پيشين ارتش كه معمولا در مسائل داخلي كمتر ابراز نظر مي كردند بعد از نا آرامي هاي انتخاباتي سال گذشته با انتقاد از الله اكبر گفتن مردم در پشت بام ها اعلام كرد هيچ كس نبايد نگاه ملايمت آميزي از ارتش در برابر فتنه احساس كند.
سرلشكر علي شهبازي؛ رييس مشاوران نظامي رهبر
سرلشكر علي شهبازي از هم دوره اي هاي علي صياد شيرازي، فرمانده معروف ارتش در دوران جنگ با عراق است.
سابقه آشنايي وي با آيت الله خامنه اي به دوراني بر مي گردد كه آيت الله خامنه اي نماينده بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران در شوراي عالي دفاع بود. ولي همين آشنايي باعث شد تا بعد از شروع رهبري آيت الله خامنه اي، به عنوان اولين فرمانده كل ارتش جمهوري اسلامي انتخاب شود.
وي سپس رييس هيات امناي دانشگاه دفاع ملي شد (۱۱) اما بعدها به يك باره و به طور ناگهاني از سمت خود به عنوان فرمانده كل ارتش استعفا داد.
گفته مي شود دليل استعفاي وي نارضايتي اش از قضاوت حكومت درباره يك دعواي صنفي بين سپاه و ارتش بر سر مالكيت يك پادگان در شيراز بوده است.
سرلشكر محمد سليمي؛ مشاور نظامي رهبر
سرلشكر محمد سليمي كه پس از علي شهبازي به فرماندهي كل ارتش انتخاب شد، در محافل سياسي ايران به عنوان يك افسر نزديك به انجمن حجتيه شناخته مي شود.
وي هنگامي به فرماندهي ارتش انتخاب شد كه بازنشسته بود و دوباره به خدمت فراخوانده شده بود. (۱۲)
سرلشكر سليمي نيز مدتي بعد از سمت خود استعفا كرد و جايش را به سرلشكر صالحي داد.
سرلشكر حسني سعدي؛ معاون ستاد كل نيروهاي مسلح
سرلشكر ديگر ارتش حسني سعدي است كه در گذشته فرمانده نيروي زميني ارتش بوده و حالا معاون هماهنگ كننده ستاد كل است. وي فردي غير سياسي و حرفه اي به شمار مي رود.
سرلشكر هاي نيروهاي مسلح ايران در مجموع اگر چه داراي سوابق قابل اعتنايي در جنگ ايران و عراق و دفاع از مرزهاي كشور هستند اما از نظر بسياري از منتقدين، افسران ارشد ستاد كل و سپاه هم اكنون با سهم و درجات متفاوتي در برخورد با نارضايتي هاي مردمي در ايران نقش دارند.
رويكردي كه به نظر مي رسد در درون سپاه نيز باعث انتقاداتي از فرماندهان مذكور از سوي نيروهاي قديمي و نيز بدنه سپاه شده است.
منابع:
۱- براي اطلاعات بشيتر درباره سرلشكر فيروز آبادي مي توانيد به سايت مجمع تشخيص مصلحت نظام كه وي عضو آن مي باشد رجوع كنيد: www.maslehat.ir
۲- غلامعلي رشيد فرمانده عمليات طريق القدس بود كه مقدمه آزاد سازي خرمشهر را فراهم كرد.
۳- روزنامه اطلاعات ۴ بهمن ۱۳۸۹
۴- سايت جوان آنلاين نزديك به سپاه ، ۵ بهمن ۱۳۸۹
۵- براي اطلاعات بيشتر درباره محسن رضايي رجوع كنيد به سايت تابناك به آدرس www.tabnak.ir
۶- سايت khamenei.ir ، چهارم مهر ماه ۱۳۸۴
۷- خبرگزاري فارس، پنجم بهمن ۱۳۸۹
۸ - www.yahyasafavi.com
۹- رجوع شود به شكايت هفت فعال اصلاح طلب . راديو فردا، ۱۷ مرداد ۱۳۸۹
۱۰- خبرگزاري فارس ۲۲ فروردين ۱۳۸۸
۱۱- اين حكم در ارديبهشت ۱۳۷۱ براي سرلشكر علي شهبازي صادر شد.
۱۲- تاريخ فراخوان مجدد سرلشكر سليمي به خدمت سال ۱۳۷۹ است. وي در سال ۱۳۸۴ استعفا داد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر