۱۳۸۹ آبان ۶, پنجشنبه

حواله پول از اروپا به ايران كنترل مي‌شود

حواله پول از اروپا به ايران كنترل مي‌شود
به گفته‌ي منابع ديپلماتيك در بروكسل، قرار است در نشست آتي وزيران خارجه اتحاديه اروپا اجرايي شدن تحريم‌ها عليه ايران به تصويب برسد. بر اين اساس حواله‌هاي بيش از ده هزار يورو تحت نظارت قرار خواهد گرفت.

وزيران خارجه كشورهاي عضو اتحاديه اروپا روز دوشنبه، ۲۵ اكتبر در بروكسل تشكيل جلسه خواهند داد. بخشي از اين ديدار به اجرايي شدن تحريم‌هايي اختصاص دارد كه اين اتحاديه فراتر از قطعنامه ۱۹۲۹ سازمان ملل عليه جمهوري اسلامي اعمال كرده است. اتحاديه اروپا قصد دارد فقط بخشي پروژه‌ي گاز رساني "ناباكو" را كه كشورهاي غيراروپايي بسياري در آن سهيم هستند از تحريم‌ها مستثنا كند.

نظارت بر حواله پول به ايران

خبرگزاري آلمان روز جمعه، ۲۲ اكتبر، ۳۰ مهر ماه ۱۳۸۹ به نقل از ديپلمات‌هاي مستقر در بروكسل خير داد وزيران خارجه اتحاديه اروپا در نشست آتي خود روند اجراي تحريم‌هاي جديد عليه جمهوري اسلامي را مشخص مي‌كنند. بنا بر اين گزارش با اين تصميم واريز كردن بيش از ده هزار يورو به حسابي در ايران بايد به مقام‌هاي مربوط گزارش شود. همچنين از اين پس حواله‌هاي بيش از ۴۰ هزار يورو تنها با دريافت اجازه‌ي رسمي ممكن خواهد بود.

مواردي كه قرار است روز دوشنبه به تصويب برسد در حقيقت مفاد تحريم‌هايي هستند كه اعضاي اتحاديه اروپا حدود چهار ماه پيش در مورد آن به توافق رسيدند. تحريم‌هاي يادشده با امضاي وزيران خارجه به اجرا گذاشته مي‌شوند. با اين تصميم صدور كالاهايي كه موارد استفاده‌ي دو گانه، نظامي و غيرنظامي، دارند به ايران ممنوع خواهد بود.

دامنه‌ي گسترده‌ي تحريم‌ها

تحريم‌هاي اتحاديه‌ي اروپا دامنه‌اي وسيع دارد كه از روابط تجاري و مالي با شركت‌هاي ايراني تا صنايع نفت و گاز و حمل و نقل هوايي و دريايي اين كشور را در برخواهند گرفت. با اين تحريم‌ها پهلو گرفتن شناورهاي شركت كشتيراني جمهوري اسلامي به تمام بندرهاي اروپايي ممنوع خواهد شد.

سرمايه‌گذاري جديد در صنايع ايران، و همكاري‌هاي فني و پشتيباني با اين كشور نيز از جمله مواردي هستند كه شامل تحريم‌هاي يك‌جانبه‌ي كشورهاي اروپايي عليه جمهوري اسلامي مي‌گردند. اين تحريم‌ها در تاييد مفاد قطعنامه ۱۹۲۹ شوراي امنيت در ارتباط با فعاليت‌هاي هسته‌اي تهران اتخاذ شده. فعاليت‌هاي هسته‌اي جمهوري اسلامي "غيرشفاف" و صلح آميز بودن آن اثبات نشده قلمداد مي‌شود. تهران اين اتهام را رد مي‌كند.

پروژه ناباكو، همه منهاي ايران

ظاهرا وزيران خارجه اتحاديه اروپا قصد دارند بخشي از پروژه‌ي عظيم گازرساني ناباكو را از شمول تحريم‌هاي جديد خارج كنند. با اجرايي شدن اين پروژه قرار است گاز آسياي مركزي به اروپا منتقل شود. كشورهاي حاشيه درياي خزر، تركيه، روماني، بلغارستان، مجارستان و اتريش از سهامداران اصلي اين پروژه هستند. تنها كشور منطقه كه در اين برنامه حضور ندارد ايران است.

ناباكو خط لوله‌اي به طول بيش از ۳ هزار كيلومتر خواهد بود كه هزينه‌ي احداث آن حدود يازده ميليارد دلار برآورد مي‌شود. سهامداران كنسرسيوم ناباكو كه مقر آن در وين است نزديك به دو ماه پيش تصميم گرفتند براي بي‌نياز شدن از گاز ايران احداث دو خط لوله فرعي براي انتقال گاز گرجستان و عراق به خط لوله اصلي را آغاز كنند.

به گزارش خبرگزاري مهر وزير نفت مسعود ميركاظمي چهارم شهريور ۸۹ در پاسخ به پرسشي در مورد علت كنار گذاشته شدن ايران از اين پروژه گفته است «ما از ابتدا هم در اين پروژه گازي حضور نداشتيم.» گفته مي‌شود ممكن است قطر نيز به تامين كنندگان گاز اين لوله بپيوندد.

شركت "نفتيران" و يك استثنا

كشور آذربايجان يكي از تامين كنندگان اصلي گاز مورد نياز خط لوله ناباكو محسوب مي‌شود. پيشتر ميان برخي از شركت‌هاي ايراني فعال در صنايع نفت و گاز همكاري‌هايي با كشورهاي حوزه درياي خزر صورت گرفته است. يك از اين شركت‌ها "نفتيران" است كه ده درصد از سهام اكتشاف يكي از ميدان‌هاي گازي آذربايجان را در اختيار دارد.


به گفته‌ي منابع آگاه وزيران خارجه اتحاديه اروپا توافق كرده‌اند كه براي به خطر نيفتادن خط لوله ناباكو حضور اين شركت ايراني در ميدان گازي يادشده را از تحريم‌ها استثنا كنند.

گفته مي‌شود كه اين تصميم براي جلوگيري از ايجاد موانع جديد بر سر راه اين پروژه چند مليتي گرفته شده و شامل فعاليت‌هاي اين شركت ايراني در مناطق ديگر نمي‌شود. انتقال گاز از آسياي مركزي كه بخشي از ان براي تامين نياز شمال اروپا در نظر گرفته شده تدبيري است براي كاهش وابستگي به روسيه كه مهمترين تامين كننده گاز اروپاست. آمريكا هشتم مهرماه سال جاري شركت نفتيران را در فهرست تحريم‌هاي يك‌جانبه‌ي خود قرار داد. اين شركت متهم مي‌شود به نهادهاي نظامي و امنيتي مرتبط با دولت تعلق دارد و يكي از واسطه‌هاي انتقال ارز به شركت ملي نفت ايران است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر