۱۳۸۹ آبان ۶, پنجشنبه

صدور مجوز جديد براي ۱۲ رشته علوم انساني متوقف شد

در حالي كه حمله مقام‌هاي بلندپايه جمهوري اسلامي به علوم انساني همچنان ادامه دارد، روز شنبه، مدير كل دفتر گسترش وزارت علوم، تحقيقات و فناوري از توقف صدور مجوز جديد براي ۱۲ رشته علوم انساني به دليل «هماهنگ نبودن» با مباني اسلام خبر داد.
ابوالفضل حسني، مدير كل دفتر گسترش وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، در مصاحبه با خبرگزاري ايسنا با اعلام توقف صدور مجوز جديد براي ۱۲ رشته علوم انساني گفت: «محتواي برنامه‌هاي آموزشي موجود در ۱۲ رشته با مباني ديني (اسلام) هماهنگي ندارد و پايه و اساس آنها بر پايه مكاتب غربي عموما مادي تنظيم شده و نياز است كه محتوا و متون درسي اين رشته‌ها با توجه به مباني عقيدتي ديني و بومي بازنگري شود.»

به گفته اين مقام وزارت علوم «مصوبات شوراي برنامه‌ريزي وزارت علوم هر برنامه آموزشي از زمان تصويب تا پنج سال قابليت اجرا دارد» و پس از پايان از اتمام هر يك از اين ۱۲ رشته علوم انساني، با محتواي كنوني مجوز جديدي صادر نمي‌شود.

ابوالفضل حسني همچنين گفت: «۱۲ رشته ذكر شده در حال حاضر در دانشگاه‌ها داير است و دانشجو در اين رشته‌ها پذيرش مي‌شوند، اما توسعه آنها در دانشگاه‌هاي متقاضي تا زمان بازنگري در اولويت نمي‌باشد.»

 اين مقام وزارت علوم با اين حال مشخص نكرده است كه چه رشته‌هايي با مباني اسلام سازگاري نداشته‌ و محروم از مجوز جديد شده‌اند.

پس از آنكه رهبر جمهوري اسلامي، در شهريور ماه سال ۱۳۸۸ و در پيوند با رويدادهاي پس از انتخابات، از تحصيل دو ميليون دانشجو در رشته‌هاي علوم انساني انتقاد كرد و اين علوم را مروج شكاكيت و ترديد در مباني اعتقادي و ديني دانست، بسياري از مسئولان و مقام‌هاي جمهوري اسلامي نسبت به رواج علوم انساني در كشور اعلام خطر كردند.

آيت الله خامنه‌اي، كه در قم به سر مي‌برد روز پنجشنبه  نيز بار ديگر از علوم انساني ابراز نگراني كرد.

رهبر جمهوري اسلامي با بيان اينكه «خلاء نظريه‌پردازي ديني در عرصه‌هاي مختلف اداره كشور و جامعه موجب نفوذ و جايگزيني نظريه‌هاي غربي و غيرديني» مي‌شود، گفت: «تاكيد مكرر اينجانب بر ضرورت توجه به علوم انساني در دانشگاه‌ها، ناشي از همين واقعيت است.»

آيت الله خامنه‌اي افزود: «علوم انساني رايج، متكي بر جهان‌بيني ديگري غير از جهان‌بيني الهي است و مديران آينده كشور را براساس اهداف جهان‌بيني غربي و مادي تربيت مي‌كند كه لازم است حوزه‌هاي علميه و علماي دين براي جلوگيري از اين انحراف، نظريه‌هاي اسلامي را در زمينه‌هاي مختلف مشخص و براي برنامه‌ريزي در اختيار مسئولان بگذارند.»

در همين حال روز شنبه، كامران دانشجو، وزير علوم محمود احمدي‌نژاد، نيز با ديگر تاكيد كرد كه  وزارتخانه‌ علوم در راستاي «رهنمودهاي» رهبر جمهوري اسلامي «بازنگري» در «محتواي رشته‌هاي علوم انساني» را در دستور كار دارد.

درپي هشدار رهبر جمهوري اسلامي درباره علوم انساني كه پس از انتخابات رياست جمهوري صورت گرفت ، عده‌اي خواهان «انقلاب فرهنگي دوم» در دانشگاه‌ها شدند و محمد تقي مصباح يزدي، از روحانيون بلندپايه حامي دولت  جمهوري اسلامي،  هم، نقش «كليدي» در «فتنه» پس از انتخابات را به تربيت‌شدگان «اساتيد فاسد دانشكده‌هاي حقوق و علوم سياسي» نسبت داد.

از سوي ديگر دستگاه قضايي در دادگاه‌هاي موسوم به «كودتاي مخملي»، در كيفرخواست‌هايي كه عليه بازداشت‌شدگان انتخاباتي تنظيم كرد، يكي از محورها را به علوم انساني و نظريه‌هاي جامعه‌شناسي اختصاص داده بود.

در اين كيفرخواست‌ها همچنين به برخي از بزرگان نظريه‌هاي سياسي و جامعه‌شناسي اشاره شده و همچنين از چند استاد برجسته ايراني ياد شده بود.

در دولت محمود احمدي‌نژاد هم علوم انساني پس از انتخابات هدف حمله قرار گرفت؛ محمد مهدي زاهدي، وزير پيشين علوم دولت محمود احمدي‌نژاد، پس از انتخابات رياست جمهوري سال گذشته گفته بود «سرنخ‌هاي انقلاب مخملي» در پايان‌‌نامه‌هاي دانشگاهي يافت شده است؛ كامران دانشجو، وزير كنوني علوم، نيز در ارديبهشت ماه امسال از طرحي براي برخورد با «اساتيد سكولار» خبر داد.

وي همچنين در شهريور ماه امسال ، وظيفه دانشگاه‌ها را «كادرسازي» براي نظام عنوان كرده و گفت، دانشگاه‌هاي مخالف فرهنگ بسيجي با خاك يكسان مي‌شوند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر