۱۳۸۹ آبان ۶, پنجشنبه

قدرت‌الله عليخاني: پرداخت نقدي و غيررسمي به برخي كشورها نگران‌كننده است

يكي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي با انتقاد از «كمك‌هاي نقدي و غير رسمي» دولت جمهوري اسلامي به برخي از كشورها، پرداخت پول نقد به رئيس دفتر حامد كرزي، رئيس جمهور افغانستان،‌ اقدامي مغاير با قانون اساسي ارزيابي كرده است.

به نوشته سايت اينترنتي پارلمان‌نيوز، قدرت‌الله عليخاني، نماينده اصلاح‌ طلب مجلس شوراي اسلامي، روز چهارشنبه در نطق ميان دستور خود با بيان اين كه در ميان مردم اين بحث به طور جدي مطرح است كه دولت منابع زيادي به برخي كشورها كمك مي‌كند، «كمك‌هاي نقدي و غيررسمي» به كشورهاي ديگر را ‌ «نگران كننده» خوانده است.
قدرت‌الله عليخاني با اشاره به انتشار گزارش‌هايي در باره پرداخت پول از سوي دولت جمهوري اسلامي به رئيس دفتر حامد كرزي، رئيس جمهور افغانستان، گفته است:‌ «طبق اصل هشتادم قانون اساسي هر گونه كمك به دولت‌ها وكشورهاي ديگر بايد با تصويب مجلس باشد. ما مخالف كمك به مردم افغانستان نيستيم، اما بايد اين كمك در قالب بودجه سنواتي و به صورت رسمي و علني صورت گيرد و نه نقدي و غير رسمي.»

روزنامه آمريكايي نيويورك‌ تايمز روز يكشنبه گزارش داده بود كه عمر داودزي، رئيس دفتر حامد كرزي رئيس جمهور افغانستان، به طور مستمر از ايران پول دريافت كرده‌است.

به دنبال انتشار اين خبر، سفارت جمهوري اسلامي در كابل آن را «قوياً» تكذيب كرده و اين گونه گزارش‌ها را «دروغ، مضحك و توهين‌آميز» قلمداد كرده و از آن با عنوان «گمانه‌زني‌هاي بي‌پايه‌اي» نام برده بود كه «توسط برخي رسانه‌هاي غربي پخش مي‌شوند تا افكار عمومي را سر در گم كرده و به روابط استوار ميان افغانستان و ايران لطمه بزنند.»

اين در حالي بود كه همزمان حامد كرزي دريافت پول نقد از ايران را تأييد كرده و گفته بود، «كشورهاي دوست با اين پرداخت‌هاي شفاف» به كمك دفتر رئيس جمهور افغانستان مي‌شتابند.

همچنين رامين مهمان‌پرست، سخنگوي وزارت امور خارجه جمهوري اسلامي نيز روز سه‌شنبه در كنفرانس خبر خود تاييد كرد كه ايران «در جهت بازسازي افغانستان كمك‌هاي زيادي كرده‌است و در آينده نيز آن را پي‌گيري خواهد كرد.»

به دنبال انتشار اين خبر و تاييد آن از سوي مقام‌هاي رسمي جمهوري اسلامي، روز سه‌شنبه هفت نماينده اصلاح‌طلب مجلس شوراي اسلامي از جمله قدرت‌الله عليخاني،‌ در قالب سوال از وزير امور خارجه، از منوچهر متكي درباره پرداخت پول از سوي جمهوري اسلامي به دولت افغانستان توضيح خواسته‌ بودند.

نمايندگان اصلاح‌طلب مجلس در متن سوال خود از وزير امور خارجه آورده‌اند:‌ «ميزان اين كمك‌ها در طول پنج سال گذشته به تفكيك هر سال چه قدر بوده است؟ مستند قانوني اين پرداخت‌ها چه بوده و اصل و ميزان آن به تصويب چه مرجعي در كشور رسيده است؟ آيا دولت ايران از محل و نحوه هزينه اين كمك‌ها از سوي رييس جمهور افغانستان اطلاع داشته است و امكان ارايه گزارشي در اين مورد وجود دارد يا خير؟ محل تامين منابع اين كمك‌ها در قوانين بودجه سنواتي را اعلام فرماييد.»

در اين ميان قدرت‌الله عليخاني، نماينده قزوين در مجلس شوراي اسلامي نيز در سخنراني خود در اين باره اظهار داشته است:‌ «كداميك از نمايندگان مجلس از چنين پرداخت‌هايي اطلاع دارند؟ چرا رئيس جمهور كه بايد سوگند قانون اساسي را پاس بدارد اينچنين خلاف قانون اساسي عمل مي‌كند؟»

در مقابل علاءالدين بروجردي، از نمايندگان حامي دولت و رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در دفاع از پرداخت‌هاي ايران به رئيس دفتر رئيس جمهور افغانستان گفته است:‌ «كرزي در اظهارات خود از رييس دفترش دفاع و عليه آمريكا موضع‌گيري كرده است و مطالبي كه در رسانه‌ها مطرح مي‌شود تنها براي تخريب روابط ايران و همسايه‌هاست.»

وي همچنين با بيان اين كه رئيس جمهور افغانستان گفته است، كمك‌هاي ايران به افغانستان در چارچوب معاهدات و قراردادهاي رسمي بوده، افزوده است:‌ «در گذشته نيز مجلس براي كمك به كشورهاي همسايه مبالغي را تصويب كرده است و اين كمك‌ها همواره انجام مي‌شده و نكته مهم اين است كه در جريان اخير، اروپايي‌ها به دنبال مطرح كردن اين دروغ‌ها بودند و نبايد اظهارات آنها مبناي سخنان نمايندگان در مجلس قرار گيرد.»

اين درحالي است كه قدرت‌الله عليخاني با رد سخنان علاءالدين بروجردي به انتشار گزارش‌هاي ديگري درباره كمك‌هاي ايران به كشورهاي ديگر اشاره كرده و گفته است: «در مواردي آنقدر اعداد و ارقام بزرگ و زياد اعلام مي‌شود كه براي مردم نگران كننده است، مثلاً سفير جمهوري اسلامي در كشور سوريه اعلام كرده است كه ما پنج ميليارد دلار در حال سرمايه گذاري و هزينه كردن در سوريه هستيم. واقعاً اين اعداد درست است؟ اين حجم اعتبار از چه محل سرمايه گذاري مي‌شود؟ كل بودجه عمراني دولت در يك سال چقدر مي‌باشد؟»

اين نماينده اصلاح‌طلب همچنين با بيان اين كه ميزان بودجه عمراني كشور بيشتر از از ميزان اعلام شده براي سرمايه‌گذاري ايران در سوريه نيست، گفته است:‌ «چرا جوانان كشور كه جوياي كار هستند بايد از اين نعمت سرمايه‌گذاري و ايجاد اشتغال بي‌نصيب بمانند؟ اين در حالي است كه گزارش‌هاي نگران‌كننده‌اي از بيكاري دو رقمي در كشور به مجلس مي‌رسد.»

از سوي ديگر در حالي كه سخنگوي وزارت امور خارجه جمهوري اسلامي، هدف از كمك‌هاي تهران به حامد كرزي، رئيس جمهور افغانستان را «آماده كردن زيرساخت‌هاي اقتصادي اين كشور» اعلام كرده است، مقام‌هاي آمريكايي كمك‌هاي ايران به رئيس جمهور افغانستان را با تلاش جمهوري اسلامي براي گسترش نفوذ خود افغانستان مرتبط دانسته و نسبت به «نفوذ منفي» ايران در افغانستان ابراز نگراني كرده‌اند.

فيليپ كراولي، سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا روز دوشنبه دراين باره گفته بود،‌ واشنگتن با توجه به «پيشينه ايران در برهم زدن ثبات در كشورهاي همسايه خود» به «نيات ايران» مشكوك است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر