میهن ـ علی مهتدی: معمر قذافی رهبر لیبی در تازه ترین پیام خود، از انقلاب های صورت گرفته در تونس و مصر به شدت انتقاد کرد. در عین حال، سخنگوی دولت لیبی خواستار مذاکره با غرب و مخالفان قذافی شده و نیروهای ناتو نیز به بمباران طرابلس ادامه می دهند.
قذافی که مدت ها بود پیامی ارسال نکرده و بر صفحه تلویزیون ظاهر نشده بود، شنبه شب پیامی صوتی را ارسال کرده و مردم مصر و تونس و همچنین غرب را در این پیام مخاطب قرار داد.
در حالی که چهار ماه از شروع حمله نظامی نیروهای ناتو به لیبی برای کمک به مخالفان قذافی می گذرد، رهبر لیبی فایده انقلاب های تونس و مصر را زیر سوال برده و از زین العابدین بن علی و حسنی مبارک رهبران سابق این دو کشور تمجید کرد.
قذافی در این پیام که عنوان شد به مناسبت سالگرد کودتای ۱۹۵۲ علیه نظام پادشاهی مصر ایراد شده، گفت: «من از ملت مصر می پرسم که برای چه انقلاب کردید؟ آیا انقلاب کردید که عمرو موسی را به ریاست جمهوری برسانید؟ دلیل انقلاب شما برای من مفهوم نیست».
وی در ادامه سخنان خود، ابراز داشت که آنچه در تونس و مصر صورت گرفته، نوعی انقلاب بوده اما هیچ نتیجه ای ندارد چرا که یک نظام حکومتی را جایگزین نظام قبلی خود کرده و در عمل هیچ تغییری صورت نگرفته است.
قذافی خطاب به مردم تونس و مصر گفت: «این همه خود را خسته کردید، کشور را به آتش کشیده و آن را ویران کردید. روند کار دولت را به تعطیلی کشاندید و در آخر نتیجه ای که می خواهید بگیرید این است که یک رییس جمهور به جای رییس جمهور قبلی بر سر کار آید! واقعا چه دستاورد عظیمی داشتید!».
وی ضمن دفاع از بن علی و مبارک، گفت که این دو «رهبر عربی» به خصوص حسنی مبارک، سزاوار این اندازه از تحقیر نبودند و جایگاه آنها در هر زمان و مکانی نزد مردم تغییری نخواهد کرد.
رهبر لیبی که از چهار ماه قبل، خواسته مخالفان خود برای کناره گیری از قدرت را با شدت تمام سرکوب کرده و عملا لیبی را به آستانه جنگ داخلی کشانده است، در ادامه سخنان خود خطاب به مردم تونس و مصر گفت: «بهتر آن بود که اجازه می دادید زمان انتخابات فرا برسد و آنها نظر خود را از طریق انتخاب یک رییس جمهور جدید ابراز داشته و نفر قبلی را با احترام به منزلش بدرقه می کردید. به این ترتیب وضعیت کشور آرام باقی مانده و دیگر نیازی به تظاهرات و تحصن و کشته و زخمی شدن مردم نبود».
قذافی پیش از این و زمانی که زین العابدین بن علی رییس جمهور تونس سقوط کرد، طی یک سخنرانی تلویزیونی، حرکت مردم تونس را مورد انتقاد قرار داده و گفته بود که بن علی دوست صمیمی وی و شایسته احترام ملتش بوده است.
همزمان با اظهارات قذافی، موسی ابراهیم سخنگوی دولت لیبی اعلام کرد که حکومت این کشور خواستار مذاکره با آمریکا و اپوزیسیون لیبی است تا راهی برای برکناری معمر قذافی از قدرت پیدا شود. با این حال ابراهیم تاکید کرد که قذافی هنوز پاسخ مثبت به درخواست های جهانی برای کناره گیری از قدرت نداده است.
سخنگوی دولت لیبی در یک نشست مطبوعاتی، گفت: «مسئولان لیبی تاکنون مذاکرات بسیار مثبتی با آمریکایی ها داشته و اعضای دولت معتقدند که ادامه مذاکرات بسیار مهم و تاثیر گذار خواهد بود. در عین حال دولت لیبی مایل به مذاکره عمیق تر و فشرده تر با آمریکایی ها است».
ابراهیم در ادامه این نشست مطبوعاتی تاکید کرد که علیرغم همه آنچه گفته شد، قذافی منصب خود را ترک نکرده و به هیچ وجه از لیبی خارج نخواهد شد.
مصطفی عبدالجلیل رییس شورای انتقالی لیبی که رهبری تحرک اپوزیسیون را بر عهده دارد، در پاسخ اعلام کرد که اپوزیسیون هیچگونه مذاکره و راه حل را تا زمانی که قذافی رسما اعلام کناره گیری نکند را نمی پذیرد.
در حالی که اپوزیسیون لیبی موفق شده تا کنترل نیمی از کشور را در اختیار بگیرد، سخنگوی حکومت قذافی گفت که مسئولان لیبی به جز قذافی آماده اند تا دیدارهایی را با رهبران اپوزیسیون داشته باشند، اما این دیدارها باید با شرط و شروط حکومت قذافی باشد و اپوزیسیون ابتدا باید سلاح خود را کنار گذاشته و نیروهای مسلح آن به ارتش لیبی بپیوندند؛ چرا که «دولت ها معمولا با گروه های مسلح شورشی مذاکره نمی کنند».
کشورهای غربی همزمان در حال رایزنی های دیپلماتیک برای خارج کردن لیبی از بحران هستند. خبرگزاری رویترز به نقل از یک دیپلمات اروپایی اعلام کرد که فرستاده سازمان ملل سعی دارد تا طرفین درگیر در لیبی را راضی کند که پیمان آتش بس را امضا کرده و آنگاه بر سر میز مذاکره بنشینند.
این در حالیست که حملات هوایی ناتو به طرابلس و دیگر نقاط زیر کنترل قذافی ادامه دارد. در حمله شب گذشته ناتو به بندر بریقه، شش نگهبان کارخانه تولید آب شیرین کشته شدند. ناتو اعلام کرد که این حمله به یک پایگاه نظامی و محل ذخیره سلاح صورت گرفته است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر