۱۳۹۰ مهر ۸, جمعه

اقتصاد ایران به نفت بالای صد دلار معتاد شده است

فریدون خاوند، استاد اقتصاد در پاریس به رادیو فردا می گوید «واقعیت این است که اقتصاد ایران به نفت بالای صد دلار، معتاد شده است و همه چیز در جمهوری اسلامی به قیمت نفت، آنهم در این سطح، وابسته شده است.»

تحلیلگر اقتصادی رادیو فردا می گوید قیمت نفت دیروز در بازار نیویورک شش درصد و در بازار لندن چیزی حدود پنج درصد سقوط کرد.

البته آسمان به زمین نیامده است. بازار جهانی نفت را می شود همچنان پررونق توصیف کرد.

ولی با توجه به آنچه که در صحنه اقتصادی دنیا می گذرد، این گونه تکانه ها در مورد قیمت نفت را نباید بی اهمیت تلقی کرد.

تحولات بازار جهانی نفت ارتباط نزدیکی به تحولات در مهم ترین کانون های اقتصادی دنیا دارد که همان طور که آگاهی دارید، این کانون ها در وضعیت اقتصادی خوبی قرار ندارند.

همین دیروز «پنجشنبه سیاه» برای بازارهای اقتصادی جهان دوباره تکرار شد و شاخص های کل سهام هم در اروپا و هم در آمریکا به شدت سقوط کردند.

سازمان های مهم اقتصادی مثل بانک جهانی و صندوق بین المللی پول و بانک فدرآل آمریکا نسبت به چشم اندازهای اقتصادی دنیا درکوتاه مدت بدبین هستند.

در اروپا بحران بدهی های دولتی بیداد می کند. در آمریکا هم از رشد اقتصادی خبری نیست. ازآن سو از چین هم خبرهای خوشی به گوش نمی رسد و در بخش صنعتی این کشور، نشانه های از نفس افتادگی دیده می شود.

طبعا مجموعه این عوامل قیمت نفت را هم کاهش می دهد. چون تقاضای نفت تابعی از فعالیت های اقتصادی در دنیاست و اگر حرکت چرخ فعالیت اقتصادی در دنیا کند شود، طبیعتا به نفت کمتری هم احتیاج هست و از رونق بازار این کالا کاسته می شود.

اگر کاهش قیمت نفت کماکان ادامه پیدا کند ، فکر می کنید که امکان این وجود دارد که کشورهای عضو اپک تصمیم بگیرند که فروش نفت را پایین بیاورند تا قیمت آن را بالا ببرند؟

درواقع سازمان اپک به عنوان یک کارتل همین نقش را بر عهده دارد و در برخی موارد هم به خوبی از انجام این کار برمی آید.

ولی در شرایط فعلی و با توجه به اختلاف نظرهای سیاسی شدید در درون اپک به خصوص بین ایران و عربستان سعودی، بعید به نظر می رسد که این کشور بتوانند بر سر پایین آوردن عرضه برای بالا بردن قیمت به توافق برسند.

در صورت تغییر وضعیت در بازار جهانی نفت، جمهوری اسلامی ایران تا چه حد می تواند کاهش قیمت این کالا را تحمل کند؟

بر پایه آمار سازمان اپک، قیمت هر بشکه نفت صادراتی ایران در ماه اگوست، نزدیک به یکصد و پنج دلار بود.

واقعیت این است که اقتصاد ایران به نفت بالای صد دلار، معتاد شده است و همه چیز در جمهوری اسلامی به قیمت نفت، آنهم در این سطح، وابسته شده است.

از بودجه سالانه تا واردات انبوه گرفته تا یارانه های نقدی که به خانواده ها پرداخت می شود رابطه مستقیمی با قیمت نفت دارد.

با توجه به رونق دراز مدت بازار جهانی نفت ، مسئولان ارشد جمهوری اسلامی اصولا فراموش کرده اند که تاریخ نفت، تاریخ نوسان های شدید است.

همین فراموشی باعث شده است که ایران بیشتر و بیشتر در اعتیاد به نفت فرو رود و این فراموشی طبعا برای اقتصاد ایران خطرناک است.a

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر