۱۳۸۹ مهر ۱, پنجشنبه

ماجراي ارسال سلاح از خاك اسرائيل به ايران چه بود ؟

بي بي سي : حمله ارتش عراق به ايران در ماه سپتامبر ۱۹۸۰ يك اقدام رضايت بخش و در عين حال نگران كننده براي دولت اسرائيل بود.
مناخيم بگين نخست وزير اسرائيل در دوره جنگ ايران و عراق؛ دولت او صدام را خطر فوري تري براي اسرائيل مي دانست تا ايران
عليرغم اينكه حكومت آيت الله خميني در انقلاب ۱۹۷۹ خود را دشمن اسرائيل اعلام كرده و گفته بود كه اين كشور بايستي از صحنه روزگار محو بشود، دولت وقت اسرائيل به رهبري مناخيم بگين دولت صدام حسين را دشمني جدي تر براي اسرائيل حساب مي كرد تا حكومت نوپاي اسلامي را در ايران.
اول اينكه قصد صدام به دست آوردن بمب اتم بود. دوم اينكه عراق در آن زمان حاميان زياد و پر قدرتي مثل عربستان سعودي، كشورهاي حاشيه خليج فارس و از همه نگران كننده تر اتحاد جماهير شوروي داشت.
عراق دشمن جدي تري براي اسرائيل
كشورهاي عرب حامي ياسر عرفات رهبر وقت سازمان آزادي بخش فلسطين، دشمن اسرائيل هم بودند و در عين حال تمامي اين كشور ها در جنگ‌‌هاي سال ۱۹۶۷ و ۱۹۷۳ بين اسرائيل و اعراب شركت كرده بودند يا با حمايت مالي فلسطيني ها، عملا وارد جنگ شده بودند.
بنابر اين، در اوائل جنگ ايران و عراق، دولت اسرائيل پيشنهاد كمك نظامي به ايران كرد چون نسبت به جبهه حامي عراق، خطر ايران كمتر بود.
به علاوه در اسرائيل اين اميد وجود داشت كه حكومت جديد تهران، شايد به زودي متوجه شود كه هم پيمان طبيعي اش در خاورميانه، اسرائيل است كه مانند ايران كشوري غير عربي در منطقه است.
ولي دريافت اين كمك ها از سوي ايران رد شد و دولت اين كشور به ايدئولوژي ضد اسرائيلي خود پايبند ماند. بنابر اين دولت اسرائيل تصميم گرفت كه به تنهايي با تهديد اين جنگ رو به رو شود.
اخلال در برنامه اتمي صدام
مهمترين تهديد براي اسرائيل برنامه و تاسيسات اتمي صدام حسين بود. در اوائل دهه ۸۰، عراق راكتور اتمي جديدي از فرانسه دريافت كرد.
ويكتور استروسكي، مامور سابق موساد كه بعد از ترك اين سازمان كتابي به اسم "از طريق فريب:ساختن و متلاشي كردن يك افسر موساد" نوشت، سازمان اطلاعاتي اسرائيل در اواخر دهه ۷۰ موفق شد اولين راكتوري اتمي را كه فرانسه قرار بود به عراق تحويل بدهد در يك عمليات سري در فرانسه نابود كند.
اسرائيل در دوران جنگ هشت ساله، نابودي برنامه هاي اتمي صدام را هدف قرار داده بود
بعد از آن دولت فرانسه به عراق قول داد بدون هيچ ضرر مالي راكتور نابود شده را جاگزين خواهد كرد. پس از ورود راكتور جديد، نيروي هوايي ايران در ۳۰ سپتامبر ۱۹۸۰ به اين راكتور حمله و سعي كرد كه آن را نابود كند، ولي موفق نشد.
گنبد راكتور بسيار ضخيم بود و بمبهاي ايراني به اندازه كافي قدرتمند نبودند كه در آن رخنه كنند. در ۷ ژوئن ۱۹۸۱ نيروي هوايي اسرائيل موفق شد كه راكتور اتمي "عظيرك" عراق را در يك حمله بامدادي كاملا از بين ببرد. بعد از آن حمله، عليرغم اينكه دولت عربستان پيشنهاد كمك مالي براي تعمير اين راكتور داد، دولت صدام موفق به بازسازي آن نشد.
با اينكه اين حمله به سود ايران هم تمام شد، حكومت ايران به اقدامات ضد اسرائيلي خود ادامه داد. در صدر اين اعمال، تاسيس و حمايت از گروه حزب الله لبنان بود كه در آن زمان عليه نيروهاي اسرائيلي در لبنان نبرد مي كرد.
اين گروه نه تنها ضرر نظامي براي اسرائيل داشت، بلكه به تفنگداران آمريكايي مستقر در لبنان كه متحد اسرائيل بودند نيز حمله مي كردند.
در ۲۳ اكتبر سال ۱۹۸۳ نيروهاي حزب الله در يك حمله انتحاري ۲۴۱ سرباز آمريكايي را كشتند. آمريكا پس از اين حمله، نيروهاي حافظ صلح خود را از لبنان خارج كرد.
بعد از اين دولت اسرائيل قدرت هر نوع نزديكي به ايران را از دست داد، چون چنين اقدامي مي توانست باعث ناخرسندي بزرگترين هم پيمان اسرائيل يعني آمريكا شود. اما در اواسط سال ۱۹۸۵ ميلادي، پيشنهادي كه براي اسرائيل يك فرصت طلايي محسوب شد از سوي دولت رونالد ريگان به دولت شيمون پرز ارائه شد.
آمريكا، بر اساس پيشنهاد منوچهر قرباني فر، بازرگان ايراني قصد داشت كه با تهيه اسلحه براي ايران، گروگان هاي خود در لبنان را آزاد كند.
دولت وقت آمريكا هر گونه فروش اسلحه به ايران را تحريم كرده بود اما سعي داشت كه اين مساله به صورت سري انجام شود. به همين دليل آمريكا از اسرائيل تقاضا كرد كه اسلحه هايي كه براي فروش آن به ايران توافق كرده بود به تهران ارسال كند.
استقبال اسرائيل از ارسال اسلحه به ايران
مهمترين دليل استقبال اسرائيل از ارسال سلاح به ايران اين بود كه با وارد شدن به چرخه كمك هاي خود به ايران، در زماني كه نيروهاي ايراني در حال تحمل تلفات شديد در جبهه بودند، اسرائيل بتواند خود را به عنوان يك هم پيمان به نظاميان و سياستمدارن ايران نشان بدهد.
اسرائيل تلاش داشت تا با اين عمل نيروهاي ميانه رو را متوجه كند كه دوستي با اسرائيل بيشتر به نفع مصلحت ملي ايران است، تا دشمني با اين كشور. اما ديري نپاييد كه اسرائيل دريافت در اين اقدام ناكام مانده است.
تحويل اين سلاح ها به ايران، در خنثي كردن حملات مرگبار زرهي ارتش عراق موثر بود و كمك چشمگيري به نيروهاي ايراني در عمليات والفجر ۸ بود كه ايران طي آن منطقه فاو عراق ر اتسخير كرد.
آمريكا، بر اساس پيشنهاد منوچهر قرباني فر، بازرگان ايراني قصد داشت كه با تهيه اسلحه براي ايران، گروگان هاي خود را در لبنان آزاد كند
اما با اين همه دولت اسلامي ايران، سياست هاي خود در قبال اسرائيل را تغيير نداد اما سياست اسرائيل را در ارتباط با ايران دستخوش تحولاتي كرد.
دولت اسرائيل در اين مقطع متقاعد شد كه دشمني دولت ايران نه بر اساس منافع ملي كه بر اساس ايدئولوژي است.
تنها دليلي كه ايران با خريد اسلحه از اسرائيل موافقت كرده بود اين بود در آن زمان احساس مي كرد قدرت برتر نظامي عراق بقاي حكومت اسلامي را تهديد مي كند. اما به محض اينكه خطر رفع شد، انتظاري كه اسرائيل از ايران يا دست كم بخشي از ميانه روي هاي ايراني داشت، برآورده نشد.
استراتژي اسرائيل از اين به بعد اين بود كه حكومت ايران هم در كنار حكومت عراق بايد تضعيف شود.
نويسنده كتاب "تاريخچه كامل از جامعه اطلاعاتي اسرائيل" مي نويسد كه سازمان اطلاعاتي اسرائيل – موساد - اطلاع رساني به هر دو طرف جنگ را آغاز كرد تا توازن در ميدان جنگ حفظ شود و جنگ بين دو طرف نه تنها متوقف نشود بلكه با تبديل به يك جنگ فرسايشي، سال ها ادامه پيدا كند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر