علي جنتي، يكي از باسابقه ترين سفيران ايراني، از مقام سفارت در كويت كنار گذاشته شده و به جاي او، محمدجلال فيروزنيا، رئيس اداره خليج فارس وزارت امورخارجه ايران به اين سمت منصوب شده است كه پيشتر سابقه سفارت ايران در يمن و بحرين را نيز داشته است.
در حكمي كه منوچهر متكي، وزير امورخارجه ايران، براي اين جابجايي صادر كرده، علت فراخواندن علي جنتي به تهران، پايان يافتن دوره سفارت او عنوان شده اما مسائلي كه اخيراً در روابط ايران و كويت رخ داده و همچنين خط مشي علي جنتي در سياست داخلي كشورش، گمانه هايي در مورد علت اين تغيير مطرح مي سازد.
دولت كويت اخيراً از كشف شبكه اي جاسوسي خبر داد كه اعضاي آن در دستگاههاي اطلاعاتي، امنيتي و نظامي اين كشور نفوذ كرده و براي ايران كار مي كرده اند.
اين خبر كه تكذيب ايران را در پي داشت، در كويت، اعتراض شماري از جريانهاي سياسي مخالف ايران را برانگيخت كه خواستار كاهش سطح روابط ديپلماتيك دو كشور و اخراج سفير ايران شدند.
با اين حال، تغييري در روابط ايران و كويت رخ نداد، مقامهاي رسمي كويت از اظهارنظر مستقيم در مورد ايران خودداري كردند و كوشيدند تا آنجا كه ممكن است از پيامدهاي سياسي اين ماجرا و اثر گذاشتن آن بر روابطشان با ايران بكاهند.
علي جنتي، جز فاصله كوتاهي كه كمتر از يك سال به طول انجاميد، از هجده سال پيش سفير ايران در كويت بوده است؛ در سراسر اين دوره، ايران و كويت روابط مناسبي با يكديگر داشته اند و تنش عمده اي در روابطشان رخ نداده است.
علي جنتي در زماني به سفارت ايران در كويت فرستاده شد كه جنگ اول خليج فارس بتازگي پايان يافته و كويت زخم خورده از عراق، روابطش با ايران را از تيرگي دوران جنگ ايران و عراق و حمايتش از عراق در جنگ خارج كرده بود، دولت اكبر هاشمي رفسنجاني هم در ايران، "تنش زدايي" را سرلوحه سياست خارجي اش قرار داده بود و مي كوشيد با وجود همپيماني دولتهاي عرب خليج فارس با آمريكا، روابط حسنه اي با آنها برقرار كند.
در دوران سفارت علي جنتي، مناسبات اقتصادي ايران و كويت گسترش چشمگيري يافت و از لحاظ سياسي هم، در شرايطي كه فعاليتهاي اتمي ايران بارها مخالفتهايي از جانب همسايگان عربش در حاشيه خليج فارس بر مي انگيخت و اين گمان مطرح مي شد كه آمريكا از طريق نيروهايش در اين كشورها به ايران حمله خواهد كرد، مقامات كويتي بارها تصريح كردند كه حق ايران را در دستيابي به انرژي اتمي براي مقاصد صلح آميز به رسميت مي شناسند و به هيچ كشور خارجي اجازه نخواهند خاكشان را پايگاه حمله به ايران بكند.
علي جنتي سابقه ديرينه اي در كويت دارد كه از دوران سفارتش هم فراتر مي رود، او پيش از انقلاب كه در فعاليتهاي مسلحانه عليه حكومت وقت ايران فعال بود، ناچار به فرار از ايران شد و تا هنگام پيروزي انقلاب در كويت زندگي مي كرد.
علي جنتي با وجود اينكه فرزند احمد جنتي دبير شوراي نگهبان و از مخالفان هاشمي رفسنجاني مي باشد، در حلقه معتمدان رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام قرار دارد |
سابقه علي جنتي در كويت و كارنامه سفارت او در اين كشور، اين احتمال را كه كنار گذاشته شدنش به درخواست دولت كويت انجام گرفته شده باشد كمرنگ مي كند و ريشه يابي دلائل جابجايي او را بيشتر به داخل ايران مي كشاند تا كويت.
علي جنتي فرزند احمد جنتي، دبير شوراي نگهبان و هوادار جدي دولت محمود احمدي نژاد است كه دشمني اش با اصلاح طلبان، زبانزد است؛ احمد جنتي همچنين از مخالفان اكبر هاشمي رفسنجاني، رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام و مجلس خبرگان به شمار مي رود.
اين در حالي است كه پسرش علي جنتي، از اعضاي حلقه هوادار اكبر هاشمي رفسنجاني و مورد حمايت اوست.
علي جنتي در واپسين سال رياست اكبر هاشمي رفسنجاني بر مجلس شوراي اسلامي، رئيس دفتر او بود، با رئيس جمهور شدن آقاي هاشمي، استاندار خراسان و سپس سفير ايران در كويت شد و تا پايان دوره رياست جمهوري محمد خاتمي در اين مقام باقي ماند.
در انتخابات رياست جمهوري پنج سال پيش، علي جنتي از حاميان اكبر هاشمي رفسنجاني بود، در حالي كه پدرش از محمود احمدي نژاد حمايت مي كرد.
با اينكه آقاي هاشمي بازنده اين انتخابات از آب در آمد، در دولتي كه محمود احمدي نژاد تشكيل داد، علي جنتي از كويت فراخوانده و به وزارت كشور فرستاده شد تا معاون مصطفي پورمحمدي شود كه او هم از چهره هاي مورد حمايت آقاي هاشمي به شمار مي رفت و چندان نزد محمود احمدي نژاد مقبول نبود.
علي جنتي كه به عنوان معاون سياسي وزارت كشور مسئوليت برگزاري انتخابات را داشت، در آستانه انتخابات شوراها و مجلس خبرگان، تحت فشار هواداران آقاي احمدي نژاد از اين سمت كنار گذاشته و بار ديگر به عنوان سفير به كويت فرستاده شد.
هم اكنون نيز در حالي به دوران طولاني مدت سفارت علي جنتي در كويت پايان داده مي شود كه اكبر هاشمي رفسنجاني و وابستگانش مورد حمله و انتقاد هواداران محمود احمدي نژادند و تلاشهايي براي حذف آنان از صحنه سياسي صورت مي گيرد.
اگر تغيير سفير ايران در كويت هم در همين چارچوب صورت گرفته باشد، به نظر مي رسد هيچ زماني از اين مناسبتر نمي توانست باشد؛ هم كويتيهايي كه از "نفوذ" ايران در كشورشان ناخشنودند از اين جابجايي خوشحال خواهند شد، هم دولت كويت مي تواند اين جابجايي را به عنوان حداقل اقدامي جلوه دهد كه مي توانسته در قبال ايران انجام بدهد و هم يكي از پايگاههاي جريان سياسي هوادار هاشمي رفسنجاني به نفع رقبايش حذف مي شود.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر