۱۳۹۱ آذر ۱۰, جمعه

سی سال سینما در جمهوری اسلامی پژوهش و گزارش از بصیر نصیبی بخش دوم انقلاب اسلامی و سینما: بهای ماندن

در گزارش ماهنامه نسیم در باره بازیگران زن در جمهوری اسلامی نظری اعلام می شود که ماهیت واقعی این حکومت ضد انسان را عیان می کند. نسیم می نویسد:
« ... به این ترتیب بر نام انبوهی از زنانی که روزگاری پرده سینما را به اشغال خود در آورده بودند خط قرمز کشیده شد. جامعه انقلابی سیمای دیگری از زنان می طلبید. زن انقلابی و مسلمان».
حذف اما سرنوشت بازیگرانی بود که مُهر طاغوتی بر پیشانی داشتند و لابد حقشان بود هر بلایی سرشان بیاید. ولی تکلیف هنرمندانی که در همین حکومت رشد کرده و برایشان هیچ سوء سابقه ای نمی توانستند بتراشند چه می شد؟ و یا آنها که هر چند از گذشته آمده اند امابه قول آقای خاتمی و با معیارهای آخوندی خوشنام هم بوده اند چه می شدند؟ اینها که درهیچ حرکتاکبر عبدی اعتراضی حضور نداشته اند. اینان که بر تمام فرامین ارتجاعی، بر تمام برنامه های نمایشی حکومت گردن نهاده اند، آیا به راحتی و با خاطر آسوده کار می کردند؟
ظاهرا تصور می شد که این جمع مشکلی نداشته باشد. اما حکومت خمینی حتا با دست پروردگان و حامیانش در نهایت پستی رفتار کرده و می کند. ولی همین ها وقتی پایشان به غرب می رسید هرگز از این مسایل حرفی نمی زدند و هنوز هم نمی زنند بلکه بر عکس چنین ادعا کرده و می کنند که همه چیز بر وفق مراد است و به تبعیدیان نیز نیش می زنند که برای خوش گذرانی ایران را ترک کرده اند.
به هنگام طلوع خورشید اصلاحات، خانم های سینمای جمهوری اسلامی به عنوان سفیران حسن نیت به دعوت دولت کلینتون به امریکای تطهیر شده، به سرزمین شیطان بزرگ، سفر نمودند و در یک کنفرانس رسما اعلام کردند ما در جمهوری اسلامی مشکلی نداریم (نیکی کریمی، تهمینه میلانی، فرشته طائر پور، ملک جهان خزایی و دیگران). من با استناد به گزارش ماهنامه نسیم در این بخش، مطلب فهرست وار نام و دلیلی که هنرمندان همراه با حکومت که از چند ماه حتا تا چند سال ممنوع التصویر شدن اعلام نشده را باید تحمل می کردند، بازنویسی می کنم تا خواننده درباره میزان  خوش خدمتی این هنرمندان، خود  قضاوت کند:
1- اکبر عبدی، جرم : تقاضای دستمزد بالا برای قنداق شدن؛ عبدی با هیبت باید در صحنه ای از فیلمی قنداق شود. ولی وی در فرامرز قریبیانصورتی این نقش را می پذیرد که دستمزدش بالا باشد. از آنجا که سقفی برای حداکثر دستمزد تعیین شده بود، با شکایت تهیه کننده، عبدی برای مدتی حق بازی در فیلم های سینمایی و تلویزیونی را از دست می دهد.
2- فرامرز قریبیان، جرم: تقاضای دستمزد بالا
3- رضا رویگری، جرم: پیدا شدن نوار ضبط شده تئاتر های مربوط به گذشته
 گزار شگر نشریه نسیم اضافه می کند که برخی از بازیگران که خیلی کارشان توی چشم نمی خورد ماندند و کارشان را ادامه دادند از آن جمله رضا رویگری بازیگر کارگاه نمایش. اما چطور شد که او ممنوع الشغل شد؟ ایشان همچنا ن مشغول بازی در برنامه های هنری جمهوری اسلامی بودند که یک باره سند «مهمی» کشف می شود عبارت از چند نوار از بازی های رضا رویگری در تئاتر های قبل از رژیم خمینی. همین نوارها سبب می شود که او را نیز ممنوع التصویر کنند. نسیم می نویسد:
 «... رضا رویگری به کمک دوستانش با فروش میوه و درست کردن ترشی مخارج زندگی اش را تامین می کرد. ایشان هم بعد از اینکه دوران محکومیتش طی شد بار دیگر در نقش های دوم و سوم فیلم ها وسریال ها ظاهر شد و کلامی هم از آن دوران سخن نگفت. اما می دانیم وقتی سعید راد به دامان نیکی کریمیجمهوری اسلامی بازگشت، هم خودش و هم مأمور معذوری که با او مصاحبه ترتیب داده بود خیلی روی شغل دوران تبعیدش، پیتزافروشی تاکیدمی کردند. حالا نمی دانیم  پیتزا فروشی در تبعید ایرادش بیشتر است یا ترشی فروشی در دارالخلافه؟
4- نیکی کریمی، جرم: سوپر استار شدن، جدا شدن از همسر
شاید شما نیز مثل من تصور می کردید که لااقل این خانم که همراه گروه آشتی در سفر امریکا هم بود، به اجرای هر نقشی در جهت خواست رژیم تن داده است. نیکی خانم درفیلم های داریوش مهرجویی مدل زن مسلمان ایرانی در سینما را بر اساس فرمان نامه وزارت ارشاد که نحوه پوشش زنان را تعیین وابلاغ کرد به نمایش گذاشت. مسئولان آنقدر به او اطمینان دارند که اجازه می دهند عباس کیارستمی امکان تبدیل وی را به یک فیلمساز فراهم کند. نیکی خانم در دوران احمدی نژاد کشف حجاب کرده وبا شکل و شمایلی مانند سمیرا خانم دوران خاتمی به عنوان نماینده جدید و برگزیده حکومت به این فستیوال و آن فستیوال ارسال می کنند. فکر می کنید که با این همه خلوص در همکاری، صابون حکومت اسلامی دیگر به تن این یکی نباید خورده باشد. اما گزارشگر نسیم مسئله ممنوع التصویر شدن اعلام نشده نیکی کریمیگوهر خیراندیش را نیز بر ملا می کند و می نویسد:
 «...اولین گمانه برای ممنوعیت، سوپراستار بودن کریمی عنوان شد و بعد جدایی از همسرش... ارشاد اعلام کرد به کسانی که کار هنری را به زندگی خانوادگی ترجیح می دهند اجازه فعالیت نمی دهد...»
5- جمشید طاهرپور، جرم: تیغ انداختن سر، انتخاب نام هنری «آریا»
به نظر می رسد که این هیبت بزن بهادری وکله تیغ انداخته در فیلم تاراج خیلی گل می کند....همین محبوبیت او که با نام هنری «آریا» بازی می کرد باعث شد که دیگر حق نداشته باشد با کله تیغ انداخته ونام هنری د ر فیلم ها ظاهر شود.
 6- ابوالفضل پورعرب، جرم: درباره جرم وی دو روایت وجود دارد: محبوبیت وتقاضای غیر متعارف ازبازیگران نقش مقابلش
7- گوهر خیراندیش، جرم: خوش و بش بیشتر از حد مرسوم در جشنواره یزد
محمدرضا شریفی نیا درباره «حادثه» یزد می گوید: «... از سر تصادف یکی از بر گزیدگان جوان شاگرد همسر مرحوم گوهر خیراندیش بود .همین امر باعث خوش و بشی کمی بیشتر از حد مرسوم شد. مسئو لین جشنواره بازخواست شدند و معذرت خواستند. برای گوهر خیر اندیش هم مشکلاتی پیش آمد.» منظور این است که ممنوعمحمدرضا شریفی نیا التصویر شد.
8- محمدرضا شریفی نیا، جرم:  شوخی درباره «حادثه» یزد با گوهر خیراندیش
از قرار معلوم در مراسم دیگری شریفی نیا به شوخی با دستکش با خیراندیش دست می دهد. ماجرا را به نقل از نسیم بخوانید:
«...شوخی ای که جلوی مسؤلین رده بالای رژیم اتفاق افتاد باعث شد خبر ممنوعیت گوهر خیراندیش و شریفی نیا [این بازیگر از تواب هایی است که قبلا عضو سارمان مجاهدین خلق بوده است. خانواده سینما خیلی با احتیاط با او برخورد می کند. او سالها مدیر تهیه مهرجویی بود. الان مشاور ده نمکی  است. در فیلم «فرزند صبح» هم نقش پسر خمینی را بازی می کند] و 45 بازیگر در اینترنت پخش می شود).
گزارشگر نسیم سر و ته قضیه را هم می آورد و اسم آن 45 نفر هم اعلام نمی شود.
9-  فاطمه معتمدآریا، جرم:  شرکت در میهمانی خصوصی
این اتفاق خیلی سر و صدا کرد. گویا خانمها و آقایان در استخر مختلط  شنا می کرده اند و اشربه الکلی نیز صرف شده بود. گزارشگر نسیم می نویسد:
 « ...داستان ممنوعیت خانم چند سال طول می کشد و چنان انعکاس وسیع دارد که فاطمه خانم مجبور می شود از ایران به سوئد برود. اما خانم ایرج طهماسب و حمید جبلیمعتمدآریا همه این اتفاقات را سوء تفاهم می نامد». در فیلم ویدیویی این میهمانی خیلی نام های دیگر هم آمده بود که با توجه به موقعیت و نفوذشان با آنها رفتار شد .
 10 و 11- ایرج طهماسب و حمید جبلی،  جرم: حضور در همان میهمانی معتمدآریافاطمه معتمدآریا و محمد خاتمی
 12- مهران مدیری بازیگر مجموعه «ساعت خوش»،  جرم : شهرت این مجموعه و قضیه جنایی
13- جواد یحیوی بازیگر تلویزیون، جرم : اجرای متفاوت و رک بودن
14- بهاره رهنما، جرم: امضا دادن در برابر در ورودی سینما
15 و 16- جوادآتش افروز و محمود شهریاری،  جرم: اجرای غیر متعارف و شاد، پخش فیلم خانوادگی عروسی
17- کمندامیر سلیمانی، جرم: شرکت در یک ویدیو و انجام حرکات موزون (منظور رقص است)
بهاره رهنما و محمد خاتمی
18-  بهرام شفیع گزارشگرتلویزیون، جرم : اتفاقات احتمالی در ایتالیا به هنگام گزارش ورزشی (منظور از اتفاقات احتمالی گردش و تفریح در رم در ساعات غیر کاری است) و پیوستن به هیات مدیره باشگاه پرسپولیس
19 و 20-  لعیا زنگنه و حمید فرخ نژاد، جرم: بازی در فیلم «تب» وحواشی پشت صحنه اش
 
باری،  در نشریه نسیم اشاره می شود که بیشترین ممنوع الکاری ها مربوط به اتفاقات ناخوشایند در جشن هشتم خانه سینما است که حاصلش زیر سؤال رفتن «شأن و منزلت» سینمای ایران و ممنوع الکار شدن تعدادی از اهالی سینما بوده است.
در توضیح این جشن گفته شد که در آن، میهمانان مقررات شرع مقدس را شکسته اند و وزارت ارشاد خاتمی هم که دستش به میهمانان خاطی نمی رسید جمعی از اهالی سینما را ممنوع الشغل می کند. اما چه کسانی؟ هیچ اسمی اعلام نمی شود و گویا به طور شخصی به خودشان ابلاغ می شود .این هنرمندان هم دَم بر نمی آورند و همچنان در هر جمع و محفلی از مواهب رژیم اسلامی سخن می گویند و ادعا می کنند برای کار در سینمای جمهوری اسلامی هیچ مشکلی ندارند.
ادامه دارد...



--------------------------------------------------
شرح عکس ها:
1- اکبر عبدی
2- فرامرز قریبیان
3- گوهر خیراندیش
4- محمدرضا شریفی نیا
5- حمید جبلی و ایرج طهماسب
6- محمد خاتمی و فاطمه معتمدآریا
7- بهاره رهنما و محمد خاتمی
 
فوریه 2009/ زاربرو کن ، آلمان
 باز خوانی  آوریل

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر