۱۳۸۸ بهمن ۶, سه‌شنبه

ديده بان حقوق بشر: وضعيت ايران به فاجعه حقوق بشري تبديل شده است

در گزارش ديده بان حقوق بشر به خبرهاي مربوط به ضرب و شتم، شكنجه و تجاوز جنسي به بازداشت شدگان و وجود بازداشتگاه هاي مخفي اشاره شده و آمده است كه يك گروه تحقيق مجلس ايران اخيرا اعلام داشت كه سعيد مرتضوي، معاون دادستان كل جمهوري اسلامي، به طور مستقيم مسئول قتل مرگ دست كم سه تن از بازداشت شدگان در كهريزك است كه در نتيجه شكنجه و غفلت ماموران جان خود را از دست دادند.
در ادامه گزارش مربوط به نقض حقوق بشر در ايران، ديده بان حقوق بشر به برگزاري دادگاه هاي نمايشي صدها تن از اصلاح طلبان و فعالان سياسي برجسته كه از ماه اوت سال جاري شروع شد اشاره دارد و مي نويسد كه اين افراد به اقداماتي مانند ارتباط با "اغتشاشگران" و تدارك "انقلاب مخملين" متهم شده بودند.
به گفنه ديده بان حقوق بشر، در جريان اين محاكمه ها، تعدادي از بازداشت شدگان به اعتراف تلويزيوني مبادرت كردند كه از فشار شديد بر آنان حكايت داشت و حاوي ادعاهايي حاوي جرايم مبهم امنيتي عليه خود بازداشتيان بود كه در دادخواست دادستان هاي دادگاه آمده بود و پس از آن، براي برخي از متهمان اين دادگاه هاي تلويزيوني دوره هاي حبس هاي طولاني و براي چند نفر هم حكم اعدام صادر شده است.
آقاي استورك در مورد برگزاري اين محاكمات گفته است كه "محاكمات نمايشي صدها تن از تظاهركنندگان و دگرانديشان از جمله مبتذل ترين نمونه هاي سوء استفاده از روند پيگرد قضايي است كه ممكن است به خاطر كسي خطور كند."
در اين گزارش آمده است كه علاوه بر سركوب معترضان و منتقدان، نهادهاي امنيتي جمهوري اسلامي به ارعاب و سركوب اقليت هاي ديني مانند بهائيان و سنيان ايران نيز مبادرت كردند و به طور سازمان يافته به بازداشت و سركوب فعالان سياسي و جامعه مدني اقليت هاي كرد، آذري، بلوچ و عرب ادامه دادند.
ديده بان حقوق بشر از دولت ايران خواسته است به منظور بهبود وجهه جهاني و عملكرد خود در زمينه حقوق بشر فورا تمامي كساني را كه صرفا به دليل استفاده از حق آزادي اجتماعات و بيان زنداني كرده آزاد كند و ماموران و مقامات دولتي مسئول قتل، بدرفتاري و شكنجه تظاهركنندگان و بازداشت شدگان را تحت پيگرد قانوني قرار دهد.
اين نهاد مدافع حقوق بشر همچنين از جمهوري اسلامي خواسته است تا اجراي احكام اعدام را متوقف سازد و اعدام نوجوانان را ممنوع كند و به اصلاح آن بخش از قوانين اين كشور كه مانع از دسترسي شهروندان به حقوق اوليه مانند برخورداري از امكانات حقوقي در زمان بازداشت مي شود مبادرت ورزد.

ساير كشورهاي منطقه



ديده بان حقوق بشر در گزارش خود به شرايط حقوق بشر در چند كشور ديگر حوزه خليج فارس نيز پرداخته و از جمله وضعيت كنوني بيجا شدگان عراقي را وخيم دانسته و نسبت به بروز خشونت در اختلاف بين كردها و اعراب در برخي نقاط اين كشور ابراز نگراني عميق كرده است.
اين گزارش ابراز اميدواري كرده است كه انتخابات پارلماني عراق در محيطي كاملا آزاد و دموكراتيك برگزار شود و مردم اين كشور بتوانند نمايندگان مورد نظر خود را بدون فشار از سوي سايرين انتخاب كنند.
معاون ديده بان حقوق بشر در امور خاورميانه گفته است كه "انتخابات پارلماني پيش رو فرصتي مناسب را در اختيار دولت عراق قرار مي دهد تا ثابت كند در زمينه حمايت از حقوق بشر در اين كشور جدي و فعال است."
ديده بان حقوق بشر در مورد امارات متحده عربي نيز نسبت به پي آمد بحران اقتصادي اين كشور بر نحوه رفتار با كارگران مهاجر خارجي ابراز نگراني كرده و همچنين تبرئه يكي از اعضاي خاندان حكومتي از اتهام بدرفتاري با يك بازرگان افغان را، با وجود اعلام رضايت شاكي، باعث بي اعتباري تشكيلات قضايي اين كشور دانسته است.
اين گزارش از دولت امارات مي خواهد تا حق شهروندان در ايجاد تشكل هاي مدني و سياسي را به طور كامل رعايت كند، با تشكيل يك نهاد مستقل، امكان پيگيري تعدي به حقوق مردم توسط ماموران دولتي را فراهم آورد و كنوانسيون سازمان ملل در زمينه منع شكنجه و مجازات ها و رفتارهاي تحقير آميز، غيرانساني و بيرحمانه را تصويب كند و به اجرا بگذارد.
در مورد بحرين، ديده بان حقوق بشر دولت اين كشور را به وارد كردن فشار بر فعالان سياسي و ايجاد محدوديت براي رسانه هاي همگاني متهم ساخته و گفته است كه اقدامات دولت بحرين با اظهارات مقامات اين كشور در مورد رعايت حقوق بشر همخوان نبوده است.
ديده بان حقوق بشر دولت بحرين را همچنين متهم كرده كه به وضعيت كارگران مهاجر در اين كشور بي اعتنايي نشان مي دهد و خواستار اصلاح قوانين مربوط به اجازه كار خارجيان در اين كشور شده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر