در روزهاي گذشته هشدار ها به دولت ايران در باره احتمال افزايش قيمت ها در ماه هاي آينده افزايش يافته است.
در پي اعلام آغاز اجراي لايحه هدفمند كردن يارانه ها از طرف دولت ، هشدارها در باره پيامد هاي افزايش قيمت اقلامي مانند بنزين، گازوييل، آب، برق و نان افزايش يافته است.
جمعيت رهپويان انقلاب اسلامي كه تشكلي نزديك به محمود احمدي نژاد رييس جمهوري ايران است، خواستار احتياط دولت در افزايش قيمت آب و برق و گاز شده و خواسته است كه حذف يارانه كالا هاي اساسي را به تعويق اندازد.
همزمان، سايت كلمه كه پايگاه خبري نزديك به ميرحسين موسوي محسوب مي شود پيش بيني كرده است كه دولت نمي تواند درآمد لازم براي پرداختن كمك هزينه وعده داده شده به خانواده هاي كم درامد را تامين كند.
افزون بر نگراني از گراني و افزايش قيمت ها در بخش توليد، اعتراض كارگران در شهرهاي مختلف ايران در يك سال گذشته افزايش يافته اما در ماه هاي گذشته در زير انبوه اخبار اعتراضات پس از انتخابات گم شده است.
شرايط نامناسب بخش هاي توليدي تنها يكي از نگراني هاي دولت ايران در حالي است كه مي خواهد طرح هدفمند كردن يارانه ها را به اجرا بگذارد و سوبسيد يا يارانه كالا هايي مانند نان، آب، برق و بنزين را كاهش دهد. ناظران همچنين به بيكاري و كاهش شديد رشد اقتصادي ايران در سال گذشته و جاري به عنوان شرايط نگران كننده براي اقتصاد ايران اشاره مي كنند.
دولت ايران كه تا چند ماه پيش مي گفت كه از طريق پرداخت مستقيم پول به خانواده هاي كم درامد با احتمال تورم و گراني مقابله مي كند به تازگي با لحن نگران تري سخن مي گويد كه به تعبير كمال آقايي كارشناس اقتصادي در بي بي سي نشانه افزايش نگراني هاي دولت در مرحله عمل است.
با وجود همه همراهي هاي مجلس ايران، آقاي احمدي نژاد گفته است كه آنچه دولت براي هدفمند كردن يارانه ها در نظر داشت بسيار آسان و بدون آسيب بود اما تغييرات مجلس آن را پيچيده و دشوار كرده است. اين در حالي است كه شاهين فاظمي استاد اقتصاد در دانشگاه آمريكايي پاريس معتقد است كه دولت ايران تنها نسخه اي از يك پيشنهاد جهاني را به طور ناقص اجرا كرده است.
همزمان با تاييد طرح هدفمند كردن يارانه ها در شوراي نگهبان وزراي اقتصاد و دارايي و نيرو در ايران گفته اند كه تصميمات اقتصادي تازه اي در حال بررسي است كه بر اساس آن روند افزايش قيمت ها به تدريج و تا سه ماه ديگر اعلام خواهد شد. اما ناظراني مانند حسن منصور، اقتصاددان در لندن، معتقد اند كه شرايط منفي رشد اقتصادي ايران و عدم شفافيت مالي در دولت براي اقتصاد دانان نگران كننده است.
بر اساس همين ارزيابي ها آقاي منصور معتقد است كه طرح هدفمند كردن يارانه ها بيش از آن كه يك طرح اقتصادي باشد يك طرح سياسي است.
ميزان نگراني از پيامد هاي اقتصادي اقدامات دولت تا آنجا افزايش يافته است كه هفته گذشته روزنامه كيهان كه همواره حامي اجراي برنامه مورد نظر دولت بوده است در سرمقاله اي به دولت هشدار داد و گفت بايد بپذيريم كه مردم در باره اجراي اين طرح نگران هستند.
همچنين دكتر فاطمي از احتمال افزايش نوعي هرج و مرج اقتصادي در ايران سخن گفته است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر