۱۳۸۸ دی ۲۲, سه‌شنبه

تحريم امتحانات: راهي براي توقف سركوب؟

اعتراض هاي دانشجويي پس از انتخابات رياست جمهوري شدت بيشتري گرفته است. با توجه به فصل امتحانات دانشگاه ها در ايران، گروهي از دانشجويان معترض از شركت در امتحانات سر باز زده و آن را تحريم كرده اند. اين اعتراض ها از دانشگاه اميركبير آغاز شده كه امتحاناتش زودتر از ديگر دانشگاه ها شروع شده است.
به گزارش خبرنامه اميركبير دانشجويان دانشگاه پلي تكنيك براي حمايت از ۱۲ همكلاسي زنداني خود حدود ۴۰ امتحان پايان ترم خود را در روزهاي مختلف لغو كرده و مي خواهند اين حركت را ادامه بدهند.
يكي از دانشجويان امير كبير گفته است كه در ابتدا دانشجويان دانشكده برق سر امتحان حاضر نشدند. در همان زمان در دانشكده هاي ديگر امتحان برگزار مي شد. زماني كه اين خبر به ساير دانشكده ها رسيد، آنها هم از حضور در امتحان سرباز زدند. رييس دانشگاه با توجه به اين شرايط اعلام كرد كه براي دانشجوياني كه سر جلسه حاضر نمي شوند نمره صفر غيبت رد مي شود و صفر غيبت از كارنامه قابل حذف نيست.
اين دانشجو ادامه مي دهد كه با توجه به اين سخنان، برخي از امتحانات برگزار شد اما روساي برخي از دانشكده ها بر خلاف نظر رئيس دانشگاه اعلام كردند كه صفرغيبت براي دانشجويان در نظر گرفته نمي شود و از سوي ديگر روساي دانشكده هاي ديگر بر نظر رئيس دانشگاه پافشاري كردند. اما نهايتا برگزاري امتحان ها به روال عادي بازگشت.
پس از دانشگاه اميركبير اين اعتراض ها به دانشجويان دانشگاه هاي تهران، علم و صنعت و صنعتي شريف نيز رسيده و دانشجويان معترض در اين دانشگاه ها مي گويند با شروع امتحانات، به جمع تحريم كنندگان امتحانات مي پيوندند. علي افشاري، كارشناس امور دانشجويي، هدف اصلي و كوتاه مدت اين حركت را آزادي دانشجويان بازداشت شده عنوان كرده است.
او مي گويد: "اگر جنبش دانشجويي بتواند روند سركوب را در داخل دانشگاه ها متوقف كند بالطبع مي تواند يك فرصتي براي جنبش سبز و براي تحرك بيشتر داشته باشد. اين نافرماني مدني يا شيوه خاصي از اعتصاب مي تواند در بخش هايي از جامعه استفاده شود و از اين طريق قدرت سركوب دولت فلج شود."

در بيانيه اي كه منتسب به دانشجويان معترض دانشگاه علم و صنعت است، برخوردهاي انجام شده با دانشجويان اين دانشگاه در روز هشتم دي ماه "لكه ننگ ديگري" براي حكومت دانسته شده است. اين دانشجويان اعلام كرده اند كه در اعتراض به هتك حرمت ساحت دانشگاه، بازداشت تعدادي از همشاگردي هايشان در تظاهرات روز عاشورا و حوادث اخير دانشگاه، در اعتراض به ادامه بازداشت غيرقانوني كامران آسا، برادر كيانوش آسا ( ازدانشجويان علم و صنعت كه در حوادث پس از انتخابات كشته شد) و در سوگ كشته شدگان روز عاشورا تا پايان ترم جاري كلاس هاي درس را تحريم كرده و اعتراض مسالمت آميزشان را ادامه مي دهند.

درهمين حال حسين نادري منش، معاون آموزشي وزارت علوم در واكنش به اين اخبار درباره امكان لغو امتحانات برخي دانشگاه ها از سوي گروهي از دانشجويان به دليل حوادث اخير، اين اخبار را تكذيب كرده و گفته اين مسائل تنها از بيرون دانشگاه و براي تحريك دانشجويان مطرح مي شود و دانشجويان نيز با عمر و زندگي خود بازي نمي كنند. وي همچنين از برخورد با دانشجوياني كه در امتحانات شركت نكنند، سخن گفته است.
اين سخنان در حالي مطرح مي شود كه برخي از كارشناسان معتقدند از لحاظ قانوني امكان برخورد امنيتي با دانشجوياني كه در جلسه امتحانات حاضر نمي شوند، وجود ندارد. اما از سوي ديگر راههايي غير از اجراي قانون نيز وجود دارد.
علي افشاري در اين خصوص گفته است:"حق اعتصاب و نافرماني براي دانشجويان قانونا به رسميت شناخته نشده است . در همين حال دانشگاه مي تواند بگويد بنا بر تقويم آموزشي ابتداي ترم، دانشجويان بايد امتحان بدهند. اما دانشجويان حق دارند با توجه به مشكلاتي كه به وجود آمده و اساس موجوديت علمي و كيان دانشگاه به عنوان مركزي براي بيان آزادي به خطر افتاده است، عنوان كنند كه ديگر دادن امتحان معنا ندارد."
آقاي افشار افزود: "به هرحال حاكميت نشان داده در برخوردهايش با دانشجويان و منتقدانش توجهي به وجاهت قانوني و رسمي اعمالش ندارد."
جنبش دانشجويي يكي از فعال ترين جنبش هاي سياسي و اجتماعي جامعه ايران است. در ماه هاي اخير به ويژه بعد از اعلام نتايج انتخابات رياست جمهوري اعتراضات دانشجويان شكل جدي تري به خود گرفت و دانشجويان از هر فرصتي براي بيان اعتراضاتشان استفاده كردند. در همين حال، به اعتقاد برخي صاحبنظران برخوردهاي انجام شده با دانشجويان معترض نيز شدت گرفته و دهها نفر از دانشجويان دانشگاه هاي مختلف بازداشت شده و برخي از آنها همچنان وكيل ندارند و خانواده هايشان از محل نگهداري آنها بي اطلاع هستند. گروه ديگري از دانشچويان نيز به كميته هاي انضباطي فراخوانده و يا از دانشگاه ها اخراج شده اند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر