روز آنلاين , شيرين كريمي : همزمان با روزنامهنگاران و فعالان سياسي، طي ماههاي گذشته تعداد زيادي از افراد وابسته يا مشغول به خدمت در ارگانهاي دولتي هم به كشورهاي مختلف دنيا درخواست پناهندگي دادهاند. در همين راستا به گفته علي اكبر اميدمهر، ديپلمات جمهوري اسلامي، در طي هفت ماه گذشته "27 نفر از ديپلماتهاي جمهوري اسلامي"محل خدمت خود را ترك كرده و به كشورهاي اروپايي پناهنده شدهاند.
اميدمهر، ديپلمات سابق جمهوري اسلام در كشورهاي هند، پاكستان و افغانستان ميگويد: "در طي دو هفته اخير پنج نفر از ديپلماتهاي جمهوري اسلامي از كشورهاي محل اقامت خود تقاضاي پناهندگي كردهاند". اين پنج نفر عبارتند از محمدرضا حيدري، كنسول ايران در اسلو، دو ديپلمات در آلمان و دو ديپلمات در فرانسه و انگلستان كه جملگي همراه با خانوادههاي خود از كشورهاي محل خدمت تقاضاي پناهندگي كردهاند.
اميدمهر دليل عدم اعلام جزئيات در مورد پناهندگي اين افراد را "عدم تثبيت امنيت خود و خانواده" آنها اعلام كرده و اينكه "از لحاظ قانوني، دولت ميزبان مجاز به اعلام عمومي اطلاعات مربوط به پناهندگي افراد" در كشورهاي اروپايي نيست.
جنگ رواني يا واقعيت
هفتهي گذشته خبري در مورد استعفاي محمدرضا حيدري، كنسول ايران در اسلو به سرعت در محافل خبري منتشر شد كه حاكي از استعفا و كنارهگيري او از سفارت ايران در نروژ به خاطر "اعمال خشونتها عليه مردم" از طرف دولت بود. بلافاصله بعد از انتشار اين خبر، رسانههاي وابسته به دولت آن را تكذيب كردند و سفارت ايران در اسلو و وزارت خارجه جمهوري اسلامي هم آن را "شايعه و دروغي" دانستند كه حاصل بخشي از "جنگ رواني منابع غربي" است. خبرگزاري فارس، وابسته به نهادهاي نظامي ـ امنيتي هم در گزارشي به نقل از يك مقام مطلع در سفارت ايران در نروژ خبر داد كه: "ماموريت اين شخص پايان يافته و وي در حال حاضر در مرخصي به سر ميبرد."
رامين مهمانپرست، سخنگوى وزارت خارجه نيز به خبرگزارى رويترز گفت: "اگر چه حيدرى هنوز به ايران بازنگشته، اما دليل ادامه حضور او در نروژ انتظار براى پايان سال تحصيلى فرزندانش بوده است."
به دنبال اين تكذيبها، حيدري در مصاحبه با تلويزيون نروژ با تاييد استعفاي خود گفت كه "پس از سركوب معترضان به نتيجه انتخابات رياست جمهورى در روز عاشورا، ششم دى ماه، از مقام خود كناره گيرى كرده است."
حيدري همچنين به خبرگزاري فرانسه گفت: "من استعفاى خود را براى كاردار فرستادم و به او گفتم كه براى من غير ممكن است تا به كارم ادامه دهم. من اين كار را به خاطر مردم ايران و (مير حسين) موسوى انجام دادم."
وي در مورد بازگشت به ايران همبه تلويزيون دولتي نروژ گفت: "اگر من به ايران باز گردم معلوم نيست كه چه اتفاقى رخ خواهد داد. براى من ممكن نيست كه به ايران برگردم. دوستانم به من خبر داده اند كه اگر برگردم دچار دردسر خواهم شد."
حيدري كه دو سال كنسول ايران در اسلو بوده و همراه با دو فرزند و همسرش در آنجا زندگي كرده، گفته است ميخواهد از "دولت نروژ تقاضاي كمك كند اما دقيقا نميداند بايد چه كاري انجام دهد."
فرارهاي بعدي
دكتر علي اكبر اميدمهر، ديپلمات سابق جمهوري اسلامي كه به عنوان سفير در كشورهاي هند، پاكستان و افغانستان خدمت كرده است، از پناهندگي هاي بيشتر خبر داد و به صداي آمريكا گفت: "علاوه بر سفير جمهوري اسلامي در اسلو، عده زياد ديگري از ديپلمات هاي ايراني در كشورهاي مختلف نيز طي چند ماه گذشته خدمت به جمهوري اسلامي را ترك و به كشورهاي محل كار خود پناهنده گرديده اند."
آقاي اميدمهر ضمن اعلام اسامي برخي از اين افراد تاكيد كرد كه "اين ديپلمات هابه دليل آنكه هنوز در پي تدارك و تثبيت امنيت خود و خانواده خود ميباشند از اعلام اخبار مربوط به پناهندگي خود خود داري كرده اند."
وي همچنين خبر داد "در طي ماههائي كه از آغاز جنبش سبز آزادي طلبي مردم پس از انتخابات رياست جمهوري ميگذرد بيست و هفت نفر از ديپلمات هاي جمهوري اسلامي خدمت را ترك و به كشورهاي غربي پناهنده شده اند."
اما پيش از ديپلمات ها، كسان ديگري نيز، برغم وابستگي به قدرت، از كشور گريخته بودند. نرگس كلهر، دختر مهدي كلهر، مشاور احمدي نژاد از اين جمله بود كه به آلمان رفت و اقامت در آن كشور را برگزيد و با اين دادخواهي كه "از راي ما گذشته، زندگي مارا پس بدهيد."
اما مهدي كلهر در گفتگو با خبرگزاري مهر با اعلام اينكه يك سال است از دخترش خبر ندارد، پناهندگي او را ناشي از "اغفال شدن توسط دشمنان" دانست وبه دخترش توصيه كرد "ابزار دشمن عليه كشورش نشود و راهي را نرود كه بازگشتي در آن وجود ندارد."
نرگس كلهر در پاسخ به پدرش گفت: "اگر توسط دشمنان اغفال شده بود، حتما جاي بهتري براي ماندن به او داده مي شد و ديگر لازم نبود كه به كمپ پناهندگان برود."
كلهر دليل جدايي از دختر و همسرش را اختلاف با آنها به خاطر "همكاري با احمدينژاد از سال 84" عنوان كرد و گفت همسر وي به همين خاطر درخواست طلاق كرده و از او جدا شده است.
فرار سردار و بسيجي
بيست و هفتم آذر از شبكه خبري كانال چهار تلويزيون بريتانيا كه جان اسنو برنامه ساز مشهور انگليسي مسئوليت آن را به عهده دارد، مصاحبه ليندسي هيلسوم با يك بسيجي ايراني پخش شد كه به تازگي از كشور گريخته و نامش محفوظ مانده بود. در اين برنامه اين بسيجي كه چهرهاش نمايش داده نشد از تغيير صندوقهاي راي، تجاوزها و كشتار معترضان و بدرفتاري با آنان در زندان با گريه صحبت كرد و گفت "هم دنيايم را از دست داده ام و هم دينم را" در واكنش به سخنان اين فرد كه به عنوان "سيد" و 27 ساله معرفي شده بود، مسئولين و رسانههاي دولتي و قضايي بر خلاف موارد مشابه هيچ واكنشي نشان ندادند و سخني به ميان نياوردند.همان طور كه در مورد سردار مدحي(حسيني)، سخني نگفتند كه در مصاحبه مفصلي با واشنگتن پست و بانكوك پست، اقدامات دولت احمدي نژاد و سپاه را به شدت مورد انتقاد قرار داد و سقوط جمهوري اسلامي را پيش بيني كرد.
پناهندگي گزارشگر ورزشي صدا و سيما
اوائل مهر ماه گذشته و در زماني كه رسانهها به موضوع پناهندگي دختر مشاور احمدينژاد ميپرداختند، مهدي رستمپور گزارشگر ورزشي صدا و سيما كه در معيت تيم ملي كشتي جمهوري اسلامي ايران براي گزارش مسابقات جهاني كشتي به دانمارك رفته بود، همراه تيم ملي به كشور بازنگشت و از كشورهاي اروپايي تقاضاي پناهندگي كرد.
اما يزداني خرم، رئيس فدراسيون كشتي جمهوري اسلامي پناهنده شدن مهدي رستم پور گزارشگر برنامه دايره طلايي را "شايعه" خواند و گفت: "خبرنگاران با هم خرده حساب دارند. ممكن است يك خبرنگار يكي دو روز ديرتر به ايران برگردد و در اين شرايط به سرعت مينويسند كه پناهنده شده است."
وي افزود: "خبرنگاران عضو تيمهاي ما نيستند و مختارند و زندگيشان دست خودشان است و مي توانند همراه تيم برنگردند و چند روز بيشتر بمانند. هيچ جايي بهتر از ايران نيست. از طرف ديگر مادر و همسر رستم پور ايران هستند و او حتماً بر ميگردد."
اما بلافاصله بعد از سخنان رئيس فدراسيون كشتي، رستمپور در مصاحبه با رسانههاي مختلف پناهندگي خود را تائيد كرد و اظهار داشت: "بازنگشتن من به ايران در واقع با اين مصاحبهها ديگر جنبه رسمي پيدا ميكند."
پيشتر از او محمد شادابي خبرنگار ورزشي كه همراه تيم ملي واليبال ايران به ايتاليا رفته بود بعد از ورود به اين كشور، از كاروان تيم ملي جدا شده بود. مسئولان فدراسيون ايران نتوانستند از او خبري به دست بياورند تا اينكه با گذشت روزها كساني كه خبر پناهندگي او را شايعه ميدانستند، متوجه صحت اين خبر شدند.
عكسان خبري خبرگزاري فارس هم در امان نبودند
پناهندگي بحث برانگيز ديگر، پناهنده شدن عكاسان خبرگزاري فارس به تركيه بود. حسين سلمان زاده و جواد مقيمي عكاس اين خبرگزاري، چندي پيش از ايران خارج شدند. ماجرا از اين قرار بود كه عكسهاي اين دو نفر از اعتراضهاي خياباني ايران در روزنامهها و رسانههاي خارجي به چاپ رسيد و اين موضوع موجب خشم مسئولين خبرگزاري فارس شد.به دنبال طرح اين مسئله
مدير خبرگزاري فارس اعلام كرد: "متوجه شدهايم كه دو تن از عكاسان ما مخفيانه عكس گرفته و آنها را براي رسانههاي بيگانه فرستادهاند. ما منتظر اطلاعات بيشتر هستيم و به زودي با آنان برخورد ميكنيم." اين هشدار كافي بود تا اين دو عكاس در اولين فرصت از كشور خارج شوند و تقاضاي پناهندگي كنند.
فرار ورزشكاران
در سالهاي اخير بسياري از ورزشكاران اعزامي در معيت تيمهاي ملي جمهوري اسلامي بعد از حضور در مسابقات از بازگشت به كشور خودداري كرده و به كشور ميزبان درخواست پناهندگي دادهاند. در تازهترين مورد، كاراتهكاران زن تيم ملي ايران بعد از حضور در مسابقات آلمان در آبان ماه و پس از حضور بدون حجاب در مسابقات از بازگشت به ايران خودداري كردند. همچنين طي ماههاي گذشته از شش ژيمناست اعزامي ايران به اسپانيا، تنها سه نفر به تهران باز گشتند.پيشتر از آن مربي و سه قايقران زن ايراني هم در سفر به آمريكا به اين كشور پناهنده شدند. اتفاقي كه بعد از پناهنده شدن يك قايقران ايراني ديگر در جريان سفر تيم ملي ايران به آلمان تكرار شد. سروش شيخ الاسلامي بسكتباليست ايراني نيز از ديگر ورزشكاراني بود كه بعد از خروج همراه تيمهاي ايراني ديگر به كشور بازنگشت.
در تمامي اين موارد هم فدراسيونهاي ورزشي و رسانههاي دولتي ابتدا پناهندگي اين ورزشكاران را تكذيب و حاصل جنگ رواني اعلام كردند، اما پس از مدتي اين اخبار را تاييد كردند.
به اين ترتيب اينك در صف پناهجويان ايراني در خارج، از ماموران رسمي دولت تا چهره هاي سرشناس تلويزيوني و ورزشي هم ديده مي شوند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر