۱۳۸۹ آذر ۱۵, دوشنبه

كتاب ايران در زمان ساسانيان، برنده جايزه انجمن بريتانيايي مطالعات خاورميانه

انجمن بريتانيايي مطالعات خاورميانه» (BRISMES)، كتاب «ايران در زمان ساسانيان» (Sasanian Persia) نوشته تورج دريايي را به عنوان يكي از سه برنده جايزه امسال «انجمن دوستي بريتانيايي-كويتي» در زمينه پژوهش‌هاي خاورميانه معرفي كرد.

«انجمن بريتانيايي مطالعات خاورميانه» طي مراسمي در روز دوشنبه با اعلام اين مطلب، كتاب تورج دريايي، پژوهشگر ايراني، را «يك شاهكار» و «كتابي واقعاً عالي» توصيف كردند.

به گفته داوران اهداي جوايز اين انجمن، كتاب «ايران در زمان ساسانيان، «در روزگاري كه اروپامحوري، باعث شده تا مطالعات دوران باستان با تحريف روبه‌رو شود، وزنه‌اي به‌موقع در برابر اين تحريف‌ها قرار داده‌است.»

جوايز اين انجمن هر ساله به بهترين آثار دانشوران تعلق مي‌گيرد كه به زبان انگليسي در موضوع خاورميانه نوشته‌شده باشد و نخستين بار در بريتانيا به چاپ رسيده‌باشد.

پرفسور دريايي در كتاب «ايران در زمان ساسانيان» مي‌كوشد به آن بخش از تاريخ كه معمولاً مورد غفلت قرار مي‌گيرد يعني تاريخ اجتماعي بپردازد و با استفاده از منابعي تازه، روند شكل‌گيري نهادهاي اداري ايران را از زمان اردشير بابكان، بنيادگذار دودمان ساساني تا روزگار يزدگرد سوم، آخرين شاهنشاه اين سلسله پي‌گيري كند. بررسي فراز و نشيب كوشش‌هاي نوادگان يزدگرد سوم براي استقرار حكومتي ايراني، در حدود يك قرن پس از شكست ساسانيان از اعراب، بخشي ديگر از اثر تحقيقي تورج دريايي را تشكيل مي‌دهد.

به گفته داوران جوايز انجمن بريتانيايي مطالعات خاورميانه، «اين كتاب بسيار عالمانه نوشته شده و مؤلف توانسته به طرز رشك‌برانگيزي به كندوكاو دقيق مسائل بپردازد و در عين حال كتابي به‌دست دهد كه براي همگان به سهولت قابل خواندن است.»

بخش‌هاي اين كتاب عبارتند از: تاريخ سياسي ايران و انيران، جامعه ايران‌شهر، اديان شاهنشاهي: دين زرتشت، دين ماني، يهوديان و مسيحيان، زبان و بازمانده‌هاي متني شهروندان، اقتصاد و ديوان‌سالاري ايران‌شهر، كتابنامه.



مقايسه‌هايي كه تورج دريايي در آثار خود ميان اطلاعات به‌دست آمده از منابع اصلي قديمي، از جمله كتب عربي، با داده‌هاي به‌دست آمده از سكه‌ها و مهرهاي ساساني و مقايسه اين اطلاعات با منابع ديگر هم‌چون منابع يوناني و ارمني انجام مي‌دهد نقطه قوت در روش كار او است.

وي ستون اصلي كار پژوهشي خود را نه بر گفته‌هاي نويسندگان يوناني و نه بر داستان‌هاي كتب عربي بلكه بر اساس منابع دست اول ساساني يعني سكه‌ها و مهرها و متون پارسي ميانه بنا مي‌كند و هر جا كه تطبيق اطلاعات با منابع دست دوم و سوم نيز تصوير درستي به دست دهد از اين منابع نيز بهره مي‌برد.

نواده ناخداي پرسپوليس
دكتر تورج دريايي، پروفسور در رشته «تاريخ ايران و جوامع پارسي‌زبان» و از اعضاي هيئت مديره مركز مطالعات ايراني دكتر سموئل در دانشگاه كاليفرنيا است. وي به دو زبان انگليسي و فارسي مي‌نويسد و از او تاكنون چندين كتاب و ده‌ها مقاله به چاپ رسيده‌است كه بخشي از آثار انگليسي او به فارسي نيز ترجمه شده‌است. مديريت پروژه «ساسانيكا»، ويراستاري نشريه «نامه ايران باستان» و انتشار مقالات در گاهنامه‌هاي مهم ايران‌شناسي از ديگر فعاليت‌هاي او است.

تورج دريايي در سال ۱۹۶۷ در تهران به دنيا آمد و دوران دبستان و دبيرستان خود را در ايران و يونان گذرانده و در سال ۱۹۹۹ از دانشگاه كاليفرنيا در لس‌آنجلس دكتراي تاريخ دريافت كرد. تورج دريايي در صفحه شخصي خود در مورد پيشينه خانواده خود نيز توضيح داده و آنگونه كه از اين اطلاعات برمي‌آيد او از نوادگان ناخدا ابراهيم دريايي، ناخداي كشتي پرسپوليس است كه در بوشهر فعاليت داشت. كشتي پرسپوليس نخستين ناوجنگي مدرن بود كه دولت ايران در زمان ناصرالدين‌شاه وارد خليج فارس كرد.

در كنار تاريخ دوران ساساني، تورج دريايي در حوزه پژوهش در زبان و ادبيات فارسي ميانه، دين زرتشت و سكه‌شناسي ايراني نيز از دانشگاهيان فعال است.

از ديگر كتاب‌هاي تورج دريايي مي‌توان به «شاهنشاهي ساساني»، «شهرستان‌هاي ايران‌شهر» و«غروب يك امپراطوري» اشاره كرد و كتاب «ايران در زمان ساسانيان» او نيز توسط مهرداد قدرت ديزجي به فارسي ترجمه شده و در سال ۱۳۸۴ منتشر شده‌است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر