۱۳۸۸ بهمن ۲۹, پنجشنبه

پرونده‌ی هسته‌ای و ادامه‌ی تلاش‌ها برای تحریم ایران

در حالی که تهران از پیشنهاد کشورهای غربی در پرونده‌ی اتمی خبر می‌دهد، وزیر خارجه‌ی آمریکا در پی کسب حمایت کشورهای عرب برای فشار بر ایران است. روسیه نیز می‌کوشد ضمن توجه به ایران، منافع بلندمدت خود را تضمین کند.
به گزارش خبرگزاری کار ایران، ایلنا، پس از اعلام غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم در ایران، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، از پیشنهاد جدید سه کشور آمریکا، فرانسه و روسیه در پرونده‌ی اتمی خبر داده است. بر پایه‌ی همین گزارش، متن این پیشنهاد هفته‌ی گذشته به تهران رسیده است...


مقام‌های ایران سه‌شنبه‌ی گذشته (۹ فوریه / ۲۰ بهمن) همزمان با اعلام خبر تولید داخلی اورانیوم ۲۰ درصدی از تزریق اورانیوم با غلظت ۵ / ۳ درصد به تاسیسات اتمی نطنز خبر داده بودند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت خارجه‌ی ایران نیز صبح سه‌شنبه (۱۶ فوریه / ۲۷ بهمن) در نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران درباره‌ی وجود پیشنهادهای سه کشور آمریکا، روسیه و فرانسه در مورد پیشنهاد تأمین سوخت راکتور تحقیقاتی تهران با ابهام سخن گفت. این در حالی است که این سه کشور وجود چنین پیشنهادی را به ایران انکار کرده‌اند.
به گفته‌ی منوچهر متکی، وزیر امور خارجه‌ی ایران در نشست خبری مشترک امروز وی با احمد داوود آغلو، وزیر امور خارجه‌ی ترکیه، این پیشنهادها در نامه‌ی سه کشور یاد شده به آژانس انرژی اتمی مطرح شده‌اند. وی همچنین گفته است که ایران هر پیشنهاد جدیدی را در مورد روند غنی‌سازی بررسی می‌کند.
در ایران در اعلام رسمی ارسال نامه‌ی این سه کشور به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، از عبارت "پیشنهاد جدید" برای محتوای آن استفاده شده که نوعی تفسیر تبلیغاتی است.  
روسیه، همچنان پیگیر منافع بلندمدت
روسیه اخیرن در کشمکش هسته‌ای با ایران لحن جدی‌تری دارد و برای نخستین بار به چشم‌پوشی از کاربرد حق وتوی خود در تحریم‌های احتمالی شورای امنیت علیه سران جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد می‌اندیشد. از دیروز، دوشنبه ( ۱۵ فوریه / ۲۶ بهمن)، نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو نیز در جریان سفر خود به مسکو، برای تشویق این کشور به منظور همراهی در تحریم‌ها علیه ایران و جلوگیری از تحویل سامانه‌ی موشکی S-300 به تهران می‌کوشد.
البته به نظر می‌رسد پس از دیدار روز گذشته با مقام‌های کرملین تغییری محسوس در لحن مقام‌های روسی حاصل نشده است.
دیمیتری مدودیف و ولادیمیر پوتین به سختی در رابطه‌ی ایران و روسیه تغییری ایجاد خواهند کرد. هر چند آن‌ها در گذشته همواره تأکید کرده‌اند که ایران باید برای حفظ امنیت جهان از تولید سلاح‌های هسته‌ای خودداری کند.
تغییر موضع با توجه به تغییر شرایط
به گزارش خبرگزاری آلمان به باور آلکسی مالاشنکو، اسلام‌شناس ساکن مسکو، علت این امر آن است که روسیه نمی‌خواهد اهمیت خود را به عنوان قدرت هسته‌ای در منطقه از دست بدهد. به گزارش این خبرگزاری مالاشنکو در مقاله‌ی خود برای "بنیاد کارنگی" آمریکا، نوشته است که از دید وی فشار بیشتر بر ایران می‌تواند باعث انکار منافع روسیه در دریای خزر از سوی ایران شود.
ولادیمیر نظروف، معاون دبیر شورای امنیت روسیه، در مصاحبه‌ای در مورد "تحریم‌های اغراق‌آمیز" علیه ایران هشدار داده است؛ زیرا این کشور هنوز ایران را «نزدیک‌ترین هم‌پیمان استراتژیک» خود می‌داند.
ایران از مدت‌ها پیش تانک‌ها و سلاح‌های ساخت روسیه را در اختیار دارد و از این کشور تجهیزات نظامی دریافت می‌کند. اما کرملین در ماه سپتامبر سال گذشته تأکید کرده بود که در صورت بروز درگیری میان ایران و اسرائیل بر سر پرونده‌ی هسته‌‌ای، هیچ‌یک از این دو کشور نباید از روسیه انتظار کمک داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری آلمان ایران در سال‌های گذشته از خریداران جت‌های سوخو و بالگردهای جنگنده‌ی روسیه بوده است. مسکو در مناسبات خود با تهران اهداف اقتصادی‌ای از این دست و حفظ دستیابی به سوخت‌های فسیلی و منابع نفت و گاز دریای خزر را محور قرار داده است. از این رو سران کرملین برای حفظ چشم‌اندازها و منافع بلندمدت خود، موضع‌گیری برای کمک به تحریم ایران را تابو نمی‌دانند.
آمریکا و فشار بیشتر برای توقف غنی‌سازی
از سوی دیگر در حال حاضر ایالات متحده‌ی آمریکا در حال تهیه‌ی طرحی برای مجازات بیشتر دولت ایران در صورت پافشاری بر برنامه‌ی اتمی با روند کنونی است.
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه‌ی آمریکا در دیدارهای اخیر خود با مقام‌های کشورهای عربی می‌کوشد حمایت آن‌‌ها را برای فشار بیشتر بر ایران کسب کند. او پس از پایان گفت‌وگوهایی با مقام‌های قطری در دوحه، پایتخت این کشور، برای دیدار با ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی راهی ریاض شد.
در دیدار روز دوشنبه (۱۵ فوریه / ۲۶ بهمن) هیلاری کلینتون با سعود الفیصل، وزیر خارجه‌ی عربستان، وی خواستار اقدام فوری در قبال برنامه‌ی هسته‌ای ایران شد و از اعمال دراز مدت تحریم علیه تهران استقبال کرد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر