۱۳۸۸ بهمن ۲۳, جمعه

معاون مديركل وزارت خارجه آمريكا: حكومت ايران از حروف الفبا دشمنان خيالي مي‌سازد

پنج روز مانده به برگزاري نشست «مرور دوره‌اي جامعه جهاني (UPR)» كه قرار است در آن وضعيت حقوق بشر در ايران مورد بررسي قرار گيرد، كنفرانس خبري جان ليمبرت، معاون مديركل وزارت خارجه آمريكا در امور ايران برگزار شد.
كنفرانس خبري جان ليمبرت، صبح روز چهارشنبه (۱۰ ژاويه) در سالن كنفرانس خبري مقر سازمان ملل متحد در ژنو برگزار شد.
در اين كنفرانس خبري، كه با محوريت مسائل مرتبط با حقوق بشر در ايران برگزار شد،‌ آقاي ليمبرت پس از بيان پيشينه‌اي از فعاليت‌هاي خود در ايران و در امور مرتبط با اين كشور، به سوالات خبرنگاران رسانه‌هاي مختلف پاسخ گفت. وي در جلسه مرور وضعيت حقوق بشر ايران در شوراي حقوق بشر سازمان ملل به‌عنوان نماينده دولت آمريكا حضور خواهد داشت.
آقاي ليمبرت در پي تسخير سفارت آمريكا در سال ۱۳۵۸ به دست دانشجويان «پيرو خط امام» ۴۴۴ روز گروگان دانشجويان انقلابي ايران بود. سه سال پيش، پس از ۳۳ سال فعاليت در سرويس خارجي، بازنشسته شد و به تدريس علوم سياسي و روابط ايران و آمريكا در آكادمي نيروي دريايي پرداخت. او نزديك به چهار ماه است كه به‌سمت معاون مديركل وزارت خارجه آمريكا در امور ايران و شرق نزديك منصوب شده است.
او گفت از اين‌كه نتوانسته در ۳۰ سال گذشته به ايران برگردد بسيار متاسف است و در طول اين مدت همواره علاقمند و پيگير مسائل ايران و مردم آن كشور بوده است. جان ليمبرت در ابتداي جلسه گفت اميدوار است كه «شوراي حقوق بشر سازمان ملل به‌گونه‌اي مستند، صادقانه و بي‌نقص، وضعيت حقوق بشر در ايران را مورد بررسي قرار دهد، به‌طوري كه منعكس‌كننده خواسته‌هاي مردم ايران باشد و تصوير روشني از شرايط كنوني اين كشور ارائه كند.»
آقاي ليمبرت در پاسخ به سوال خبرنگار رويترز در مورد بيانيه اخير شيرين عبادي خطاب به كميسارياي حقوق بشر سازمان ملل در آستانه برگزاري اين نشست، گفت: «خانم عبادي هم‌چون بسياري از ايرانيان عميقا نگران اوضاع بحراني حاكم بر اين كشور و اتفاقاتي است كه ممكن است در آينده رخ دهند. اوضاع ايران پس از انتخابات پيوسته بدتر شده و فردا در سي‌ويكمين سالگرد پيروزي انقلاب ممكن است باز هم اتفاقاتي رخ دهد.»
وي افزود: يكي از مهم‌ترين تصميمات رئيس‌جمهور اوباما تعامل نزديك با جامعه جهاني است. براي ما بسيار مهم است كه گزارش شوراي حقوق بشر سازمان ملل، انعكاس صادقانه واقعيت‌هاي امروز جامعه ايران باشد. به اعتقاد وي موضوعاتي كه در مورد ايران نسبت به آنها نگراني وجود دارد، از فرط تكرار چندان حيرت‌آور نيستند. موضوعاتي هم‌چون نحوه رفتار با زندانيان، حقوق اقليت‌هاي مذهبي، سركوب آزادي بيان و ديگر آزادي‌هاي اساسي مانند حق برگزاري تجمعات و پرسش‌گري از دولت و اقدامات خودسرانه در زنداني كردن روزنامه‌نگاران، وبلاگ‌نويسان، فيلم‌سازان، عكاسان و به‌طور كلي روشنفكران جامعه ايراني.
خبرنگار بخش فارسي دويچه وله پرسيد آيا مطرح كردن مساله حقوق بشر و تاكيد بر آن در شرايط كنوني تنها براي افزايش فشار بر جمهوري اسلامي و وادار كردن آنها به توافق در موضوع هسته‌اي است، يا به عنوان موضوعي مستقل پيگيري خواهد شد؟ آقاي ليمبرت گفت: «اين تخصص ما است و ديپلماسي ما آن‌قدر حرفه‌اي هست كه همه اين موضوعات را به‌طور مستقل پيگيري كند.» وي افزود: «به‌عنوان يك متخصص بايد بگويم همه نگراني‌هاي ما نسبت به فعاليت‌هاي ايران، از برنامه هسته‌اي اين كشور گرفته تا حقوق بشر و تحركات آن در عراق و افغانستان اگرچه به‌نوعي به هم مرتبطند، اما در دستگاه ديپلماسي ما به‌صورت مستقل مورد بررسي قرار مي‌گيرند. ما اين توان را داريم كه به‌طور هم‌زمان، هم‌براي بهبود روابط و آغاز گفت‌وگو تلاش كنيم و هم از حقوق بشر و برنامه هسته‌اي سخن بگوييم. هدف ما حل همه مسائلي است كه منشا نگراني هستند.»
او در پاسخ به سوال ديگر بخش فارسي دويچه وله پيرامون بازداشت گسترده روزنامه‌نگاران و متهم كردن آنان به جاسوسي براي دولت‌هاي غربي گفت: «آنها CIA، NGO، BBC و بسياري ديگر از حروف الفبا را متهم كرده‌اند، و از حروف الفبا دشمنان خيالي ساخته‌اند. اما من معتقدم جامعه ايران اكنون به اندازه‌اي آگاه و مطلع است كه اين لفاظي‌ها را باور نمي‌كند. هرچه از ميزان تاثيرگذاري اين الفاظ كاسته شود، دولت مجبور مي‌شود بلندتر فرياد بزند و كساني كه در اين ماجراها دستگير مي‌شوند، قرباني اين تفكرند.»
خبرنگار اسوشيتد پرس پرسيد آيا ارتباطي ميان اشارات غيرمستقيم آمريكا به نقض حقوق بشر در ايران و تلاش‌هاي اين‌كشور براي برقراري ارتباط با ايران وجود دارد؟ جان ليمبرت با اشاره به اين‌كه دولت آمريكا همواره تلاش كرده است در بيانيه‌هاي صادر شده محتاط باشد و به حقوق جهاني بشر اشاره كند، گفت: «حقوقي كه ايراني‌ها به رغم سركوب گسترده، براي تامين آن مبارزه مي‌كنند، همان حقوقي است كه بر اساس توافقات بين‌المللي بايد شامل هر انساني شود. اما تجربه سي سال اخير نشان داده است كه اگر ايالات متحده به‌صورت مستقيم به آنها اشاره كند، توسط دولت ايران متهم به دخالت در امور داخلي، تلاش براي تحميل ارزش‌ها و تعيين تكليف براي آن كشور خواهد شد.»
وي افزود: «اين سياست جديد آمريكا، به‌وضوح مشكلاتي براي دولت ايران پديد آورده، چون اكنون ديگر آنها نمي‌توانند از واژه دشمن به نفع خود بهره‌برداري كنند. هرچه بيشتر تلاش كنند كه به اين بازي ادامه دهند، در داخل كشور بي‌اعتبارتر خواهند شد.»
خبرنگار خبرگزاري برزيل از آقاي ليمبرت در مورد تاثير سه دور تحريم‌هاي تصويب‌شده بر وضعيت حقوق بشر در ايران پرسيد و وي در پاسخ گفت: «برخي از دوستان ايراني به من گفته‌اند كه اگر تحريم‌ها بتوانند تاثير محسوسي بر كساني كه ما را سركوب مي‌كنند داشته باشند و پيامدهاي آن متوجه ناقضان حقوق بشر در ايران باشد، در اين صورت ما از تحريم حمايت مي‌كنيم.» وي در ادامه گفت: «تحقق اين هدف نيازمند فعاليت‌هاي گسترده و دقيق است و ما در حال مذاكره با هم‌پيمانان خود هستيم تا اين كار را به بهترين نحو انجام دهيم. اما هدف از اين تحريم‌ها قطعا آسيب رساندن به شهروندان ايراني نيست؛ شهرونداني كه براي تامين حقوق اساسي خود مبارزه مي‌كنند.»
خبرنگار خبرگزاري آلمان از آقاي ليمبرت خواست كه توضيح بيشتري در مورد «دوستان ايراني» خود ارائه كند و وي در پاسخ گفت كه دولت آمريكا تلاش مي‌كند تا جايي كه ممكن است با افراد بسياري صحبت كند و نگراني‌ها و توصيف‌هاي آنها از وقايع جاري را بشنود. وي تاكيد كرد «نكته جالب در مورد ايران اين است كه نگراني‌هايي كه نسبت به وضعيت كنوني بيان مي‌شود، از سوي كساني است كه سال‌ها در ساختار قدرت جمهوري اسلامي نقش‌هاي پررنگي داشتند و چهره‌هايي كه در تاسيس اين نظام بسيار موثر بوده‌اند: نخست‌وزير سابق، دو رئيس‌جمهور سابق، رئيس سابق مجلس و بسياري از مقامات بلندپايه ديگر.» وي در ادامه گفت: «ما از جزئيات نحوه برگزاري و اعلام نتايج انتخابات در ايران باخبر نيستيم، اما آنچه اهميت دارد و منشا نگراني است، رفتار حكومت در قبال شهروندان معترض است. ما در برابر اين اقدامات سكوت نخواهيم كرد.»
خبرنگار يك روزنامه سوئيسي در مورد استراتژي آمريكا براي جلب حمايت و همكاري كشورهاي غربي در جو تخاصم‌آميز كنوني پرسيد و وي در پاسخ گفت: «با اين توصيف موافق نيستم، ما در بيانيه مشتركي كه با اتحاديه اروپا صادر كرديم در دو پاراگراف به روشني موضع خود را اعلام كرديم و گفتيم كه نگراني‌هاي ما مبتني بر تعهداتمان نسبت به رعايت حقوق بشر در سطح جهان است.» به اعتقاد وي فعاليت شوراي حقوق بشر سازمان ملل بايد به‌گونه‌اي باشد كه بر اعتبار آن بيفزايد و سياسي كردن موضوعات مورد بررسي كمكي به تحقق اين هدف نخواهد كرد.
خبرنگار راديو جهاني سوئيس نيز در مورد استقلال عمل سپاه پاسداران در ايران و نقش پررنگ آن در نقض حقوق بشر در اين كشور پرسيد. جان ليمبرت در پاسخ گفت: «به نظر مي‌رسد كه اين‌گونه باشد و سپاه پاسداران مستقل از دولت عمل كند. در شش ماه يا يك سال گذشته مشخص شد كه نبردي ميان نسل‌هاي گوناگون حاكمان ايران درگرفته است. در اين كشور كسي عرصه قدرت را ترك نمي‌كند، آنها يا مي‌ميرند، يا بركنار مي‌شوند. حكومت فعلي ايران يك حكومت نظامي- امنيتي است و اقتدار دولت تنها ناشي از نيروهاي مسلح است. شايد به همين خاطر است كه بسياري از روحانيون برجسته به صف مخالفان پيوسته‌اند.» وي در پايان گفت: «قدرت متفاوتي در حال ظهور است، و از يكي از دوستان ايراني‌ام شنيده‌ام كه آنها با الگوبرداري از رضا شاه مي‌خواهند يك ديكتاتوري نظامي به راه بياندازند.»

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر