۱۳۸۸ آذر ۲۱, شنبه

باز هم سرقت علمي وزرا و مقام‌هاي ايراني



راديو دويچه وله : نيچر باز هم از سرقت‌علمي مقام‌هاي ايراني پرده برداشت. وزير آموزش و پرورش دولت قبلي احمدي‌نژاد، وزير راه و معاون او، عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي و دبير فرهنگستان علوم متهم‌اند، مقالات ديگران را به نام خود چاپ كرده‌اند.
خبرنامه‌ي اينترنتي نيچر نيوز كه به نشريه‌ي علمي و معتبر نيچر وابسته است، روز پنج‌شنبه، ۱۰ دسامبر (۱۹ آذرماه)، نوشت،‌به موارد جديدي از سرقت علمي وزرا و مقام‌هاي ايراني دست يافته است.
نيچر در ابتدا به يافته‌هاي پيشين خود و افشاي تقلب و كپي‌برداري در مقالاتي با قلم حميد بهبهاني‌، وزير راه و ترابري، و كامران دانشجو، وزير علوم دولت احمدي‌نژاد، اشاره مي‌كند و مي‌نويسد افشاي اين موضوع بازتاب وسيعي در رسانه‌هاي ايران و وبلاگ‌ها يافت و دانشمندان داخل و خارج از ايران خواستار تحقيق در اين موارد شدند.
نيچر با اشاره به اين موضوع كه كامران دانشجو رئيس ستاد انتخابات رياست جمهوري در سال جاري و حميد بهبهاني استاد راهنماي دوره‌ي دكتراي محمود احمدي‌نژاد بود، مي‌نويسد، مجلس كميسيوني را مسئول بررسي ۴ مقاله‌ي دانشجو كرد، اما هيچ نتيجه‌ي رسمي در انتها گرفته نشد. دانشجو مبرا شد و مجيد شهراوي، از ديگر نويسندگان مقالا‌ت مورد نظر، و برخي از اعضاي اين كميسيون ادعا كردند كه اين مقالات حاوي مطالب جديدي هم هستند. در مورد مقاله‌ي بهبهاني نيز تحقيقي صورت نگرفت و وي گفت، به اين دليل كه تنها قسمت‌هايي از اين مقاله مشابه مقالاتي از ديگر نويسندگان بوده اين مقاله تقلبي علمي نبوده و اين اتهام «نامشروع» است.

نيچر مواردي جديد از تقلب را افشا مي‌كند

نيچر به مقاله‌اي در مورد "مقاومت جاده‌هاي آسفالته" يا Asphalt-road resistance  اشاره مي‌كند كه به قلم حسن زياري، معاون وزير راه و محمد خبيري، يكي از دانشجويان مقطع PHD در دانشگاه علم و صنعت، در سال ۲۰۰۷ منتشر شده است. نيچر مي‌گويد بخش‌هاي بسياري از اين مقاله از روي مقاله‌اي از دانشمندان پاكستاني كپي‌برداري شده كه در سال ۲۰۰۵ به چاپ رسيده است.
حسن زياري اخيراً از سوي كامران دانشجو به رياست دانشگاه پيام نور تهران منصوب شده است.
مورد ديگر مربوط به دو مقاله مي‌شود كه موضوع آنها "تقويت استحكام جاده‌هاي آسفالته" يا strenghthening asphalt roads است. نويسنده‌ي اين دو مقاله آقايان بهبهاني، زياري و شمس نوبخت، دانشجوي مقطع "پي اچ دي" هستند كه اين مقالات را در سال ۲۰۰۸ به چاپ رسانيده‌اند. نيچر ضمن ضميمه‌كردن لينك‌هاي مربوطه مي‌گويد، هر كدام از اين دو مقاله در بخش‌هاي متعدد و زيادي از روي سه مقاله‌اي كه پيش از اين از سوي نويسندگاني ديگر به چاپ رسيده‌اند كپي‌برداري شده‌اند.
يك كارشناس كه خواست نامش فاش نشود به نيچر گفت،‌نتايج مقاله‌ي كپي‌برداري شده با نتايج مقالات اصلي هيچ فرقي ندارد و اين موضوع كه در هر دوي اين موارد «رشته‌نتايج كاملا شبيه هم باشند غير محتمل است».
نيچر تصريح مي‌كند كه بهبهاني و زياري به درخواست نيچر براي ارائه‌ي توضيح تا كنون پاسخ نداده‌اند.
محمد عطيف راماي، سردبير ژورنال Applied Science Research كه هر دو مقاله‌ي مؤلفان ايراني در آن به چاپ رسيده است، گفت، هر دوي اين مقالات را از وب‌سايت مربوطه حذف كرده و در حال تحقيق در اين مورد است.
«مورد ديگر، تقلب يكي از اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي»


(كامران دانشجو، وزير علوم ايران) مجلس كميسيوني را مسئول بررسي ۴ مقاله‌ي دانشجو كرد و دانشجو مبرا شد
مورد ديگر مربوط به مقاله‌اي مي‌شود كه در آن شبيه‌سازي‌هاي آلودگي هوا در ايران بررسي شده است. اين مقاله در سال ۲۰۰۸ چاپ شد و يكي از نويسندگان آن محمدعلي كي‌نژاد، يكي از ۳۷ عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي و مهندس محيط زيست در دانشگاه سهند صنعتي تبريز است. به گفته‌ي نيچر، اين مقاله نيز «تقريبا به طور كامل از روي مقاله‌اي در مورد شبيه‌‌سازي آلودگي هوا از كنفرانسي در مجارستان» كپي‌برداري شده است.
نيچر تصريح مي‌كند كه در مقاله‌ي كپي‌برداري شده منابع اصلي ذكر شده‌اند و مؤلفان ايراني مي‌گويند، از طريق همانندسازي يك اپيزود اكسيدانت نوري ـ شيميايي اين موضوع را در سال ۲۰۰۷ در تبريز بررسي كرده‌اند. اما آليسون توملين، يك شبيه‌ساز زيست‌محيطي در دانشگاه ليدز انگلستان و يكي از نويسندگان مدل چاپ شده در مجارستان، مي‌گويد، «هيچ نتيجه‌ي جديدي» در اين مقاله نمي‌بيند و اين مقاله «قطعا يك كپي» است.
نيچر مي‌افزايد، مقاله‌ي نامبرده شامل همانندسازي رايانه‌اي داده‌هاي ايراني‌ها است، اما آنها اين داده‌ها را با تصاويري كه در مجارستان بوده تطبيق داده‌اند و همچنين نقشه‌اي كه در زمينه‌ي متن ديده مي‌شود نقشه‌ي مجارستان است نه ايران.
نويسنده‌ي اول مقاله‌ي ايراني اسماعيل فتحي‌فر، مهندس محيط زيست در دانشگاه صنعتي سهند تبريز است. وي به نيچر گفته است، مسئوليت اين موضوع را  ديگر اعضاي تيم بر عهده دارند. فتحي‌‌فر مي‌گويد، اين اطلاعات، اطلاعات اندازه‌گيري شده در مجتمع پتروشيمي تبريز بوده و او چون تصور كرده آن نويسنده‌ي ديگر «راست مي‌گويد» اين موضوع را قبول كرده است. او افزود، عضويت فرد ديگر را كه در برنامه‌ي "پي اچ دي" عضو اين گروه است، لغو مي‌كند. فتحي‌فر مي‌گويد، كي‌نژاد «اين مقاله را نديده»، اگر چه كه اسم او در مقاله ذكر شده است.
محمد علي كي‌نژاد خود تا كنون به درخواست نيچر براي روشن شدن ابهام تقلب پاسخي نداده است.
عليرضا علي احمدي، ‌وزير آموزش و پرورش دولت احمدي‌نژاد، متهم به تقلب  


(حميد بهبهاني، وزير راه و ترابري ايران) نيچر: بهبهاني به درخواست نيچر براي ارائه‌ي توضيح تا كنون پاسخ نداده‌ است
مورد ديگر مربوط به مقاله‌اي است كه يكي از مؤلفان آن عليرضا علي‌احمدي، وزير آموزش و پرورش در دولت قبلي محمود احمدي‌نژاد، است. نيچر مي‌گويد،‌جملات و پاراگراف‌هاي زيادي از مقاله‌اي كه علي‌احمدي از جمله نويسندگان آن در سال ۲۰۰۶ بود و موضوع آن مربوط به شبكه‌هاي ذخاير يا supply networks مي‌شود با سه مقاله‌‌اي كه در سال‌هاي ۲۰۰۴، ۲۰۰۳ و ۲۰۰۶ از سوي نويسندگاني ديگر نوشته‌شده‌اند همخواني دارد.
ميكا اوجالا، مؤلف يكي از مقالاتي كه از روي آن كپي‌برداري شده از دانشگاه تمپر فنلاند مي‌گويد، به نظر او اين موضوع اتفاقي نبوده است.
نيچر مي‌نويسد، تلاش اين مجله براي تماس با عليرضا علي احمدي تا كنون بي‌نتيجه مانده است.
اما بابك اميري، يكي از نويسندگان مقاله‌ي نامبرده از دانشگاه علم و صنعت تهران در واكنش به سئوال نيچر پاسخ مي‌دهد، اين مقاله قبل از آنكه از سوي او يا علي‌احمدي كنترل شود به صورت اتفاقي به ژورنال ارسال شده است. بابك اميري به نيچر گفت:«بابت اين اشتباه معذرت مي‌‌خواهم».
مورد ديگر: حسن ظهور، دبير فرهنگستان علوم
نيچر مي‌نويسد، اوايل سال جاري آكادمي ملي علوم آمريكا يكي از بخش‌هاي كتابي در يك كارگاه علمي آمريكايي ـ ايراني، منتشره در سال ۲۰۰۳ را به دليل تقلب و كپي‌برداري حذف كرده است. اين بخش را حسن ظهور، دبير فرهنگستان علوم جمهوري اسلامي ايران، نوشته كه عنوان آن "تأثير ارزش‌هاي اخلاقي در ارتقاي علم" يا The impact of moral values on the promotion of science بوده است.
نيچر مي‌نويسد،‌اين مقاله حذف شد چون «به طور اساسي» از روي مقاله‌ي لاس آلچين، تاريخ‌نگار و فيلسوف دانشگاه مينه‌سوتا در مينياپوليس، كپي‌برداري شده است.
حسن ظهور مي‌گويد، هرگز مقاله‌ي آلچين را نديده بود. ظهور مي‌افزايد، پيش‌مقاله‌اي را آماده كرده و به بقيه در دفترش داده تا پس از تكميل و بررسي مأخذهاي ديگري را به آن اضافه كنند. به گفته‌ي ظهور، افرادي كه درگير اين مرحله‌ي تكميل‌سازي و اضافه كردن مأخذ بودند، مي‌گويند، اين كپي‌شدن «كاملا اتفاقي» بوده و «تنها از سر اهمال» صورت گرفته است. ظهور مي‌افزايد، اين توضيح كافي نيست و قصد دارد با ارسال نامه‌اي از آلچين پوزش بخواهد. حسن ظهور تصريح مي‌كند: «من در تمام زندگي‌ام هرگز از روي كار ديگران كپي‌نكرده‌ام».

موارد تازه سرقت علمي وزيران ايران


راديو زمانه :ماهنامه علمي «نيچر» در مقاله‌اي از يافتن «تقلب‌هاي جديد و گسترده» در رساله‌هاي دانشگاهي وزيران علوم و راه و ترابري جمهوري اسلامي و ديگر مقامات ايراني خبر داد.
اين نشريه كه در رده‌هاي اول نشريات علمي جامع جهان قرار دارد از جمله از «كپي كردن مطالب دانشمندان پاكستان از سوي وزير راه و ترابري ايران به منظور تهيه رساله علمي» خبر مي‌دهد.
در مقاله تازه نيچر كه روز گذشته (۹ دسامبر) منتشر شد، كامران دانشجو، وزير علوم، تحقيقات و فناوري ايران و حميد بهبهاني، وزير راه و ترابري ايران به «موارد تازه‌اي» از «دستبرد فكري و علمي» متهم شده‌اند.
حميد بهبهاني استاد راهنماي دوره دكتراي محمود احمدي‌نژاد بوده‌است و كامران دانشجو رئيس پيشين ستاد انتخابات وزارت كشور در زمان برگزاري دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري بود.
به نوشته نيچر، مقاله‌اي در مورد مقاومت آسفالت كه با همكاري حميد بهبهاني، حسن زياري و محمد خبيري نوشته شده‌است حاوي كپي‌كاري از بخش‌هاي بزرگي از يك مقاله سال ۲۰۰۵ دانشمندان پاكستاني است.
حسن زياري كه معاون وزير راه و ترابري است به تازگي از سوي كامران دانشجو به رياست دانشگاه پيام نور تهران منصوب شده‌است.
محمدعلي‌ كي‌نژاد عضو شوراي عالي‌ انقلاب فرهنگي‌، علي‌رضا علي‌احمدي وزير آموزش و پرورش (در كابينهٔ نهم) و حسن ظهور، دبير فرهنگستان علوم از ديگر افراد نام‌برده در اين مقاله به عنوان «متقلبان علمي» هستند.

به گفته نيچر در فهرست ارائه‌شده در پايان خبر اين نشريه، مقالات شماره ۴، ۶، ۷، ۱۳ و ۱۵ تقلبي هستند.
ماهنامه نيچر از حميد بهبهاني و حسن زياري در مورد رساله‌هاي خود درخواست توضيح كرده‌است ولي از سوي آنان پاسخي نگرفته‌است. اين ماهنامه، مقاله‌هاي اين افراد را به خاطر «مشكوك بودن محتوا» از تارنماي خود برداشته‌است.
پيش از اين نيز پژوهشگران اين نشريه علمي اعلام كرده بودند كه بخش‌هاي زيادي از متون، كلمات و ارقام و فصل‌هاي مقاله كامران دانشجو كه در سال جاري منتشر شده‌است، شباهت بسيار زيادي به مقاله دانشمندان كره جنوبي دارد كه در سال ۲۰۰۲ انتشار يافته‌است.
در بخش ديگري از مقاله نيچر آمده‌است كه يك مقاله محمدعلي كي‌نژاد يكي از ۳۷ عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي، به طور كامل از روي يك مقاله كنفرانس ۲۰۰۱ مجارستان كپي شده‌است.
اين نشريه در مقاله خود مي‌پرسد:
«آيا اين سطح از تقلبات با جلوگيري رژيم ايران از رشد فرهنگ دانشگاهي شايسته‌سالار توسط انتصابات سياسي و پاكسازي دانشمندان اصلاح‌طلب مرتبط است؟»

نيچر در پايان نوشتار خود مي‌نويسد:
«اوايل سال جاري فرهنگستان ملي علوم آمريكا يكي از بخش‌هاي كتابي در يك كارگاه علمي آمريكايي ـ ايراني، منتشرشده در سال ۲۰۰۳ را به دليل تقلب و كپي‌برداري حذف كرده‌است. اين بخش را حسن ظهور، دبير فرهنگستان علوم جمهوري اسلامي ايران، نوشته‌است و به طور اساسي از روي مقالهٔ لاس آلچين، تاريخ‌نگار و فيلسوف دانشگاه مينه‌سوتاي آمريكا كپي شده‌بود.»

نيچر مي‌افزايد:
جالب اين‌كه عنوان مقاله حسن ظهور «تأثير ارزش‌هاي اخلاقي در ارتقاي علم» بود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر