۱۳۸۸ اسفند ۲۶, چهارشنبه

اسفند ۸۸: همه چي آرومه! من چقدر خوشحالم!

اسفند ۸۸ اگر چه بوي عيد مي دهد، اما هنوز يك ماه از تقويم سال ۱۳۸۸ خورشيدي است. سالي كه به نظر كارشناسان "سياسي ترين" ۳۶۵ روز سه دهه اخير تاريخ ايران محسوب مي شود.
اگر چه در طرف مقابل، برخي معتقدند كه به مرخصي آمدن و آزادي شماري از زندانيان سياسي در ايران و گذشت بيش از يك ماه از آخرين حضور خياباني مخالفان دولت، مي تواند نشانه اي از حاكم شدن آرامش بر فضاي سياسي ايران تلقي شود.
در هفته پاياني اسفند، ترافيك شلوغ خيابانها، گراني ميوه و شيريني به همراه آجيل و سمنو، در كنار سفرهاي نوروزي، مهمترين اخباري هستند كه اغلب ايرانيان از آن سخن مي گويند.
در روزهاي آخر اسفند، مردم در ديدارهاي كوتاه خود كه معمولا با گلايه از سختي هاي خانه تكاني شب عيد همراه است، از عيد نوروز با هم حرف مي زنند و اخبار سياسي مشتري چنداني ندارد. اما اين رسم كهن در روزهاي پاياني سال ۸۸ به خاطر تحولات سياسي بي مانند آن، مي تواند مثل هميشه مرسوم نباشد.
اخبار آزادي و به مرخصي آمدن چندين نفر از دستگير شدگان حوادث اخير در كنار ديد و بازديدهاي سياسي و اظهار نظر چهره هاي سرشناس سياسي در روزهاي پاياني سال به مخاطبان يادآوري مي كند كه همچنان در سال ۸۸ (سياسي ترين سال در سي سال گذشته) به سر مي برند.

اسفند؛ ماه 'فخر' و 'تاج'


آزادي مصطفي تاج زاده با ديدارهاي گسترده چهره هاي سرشناس مخالف دولت با وي همراه بود
شايد به شهادت ديد و بازديدهاي گسترده در خانه فخري محتشمي پور، بتوان گفت كه آزادي همسر او، مصطفي تاج زاده (معاون سياسي وزارت كشور در دولت اصلاح طلب محمد خاتمي) مهمترين خبر خوش سياسي ماه اسفند براي مخالفان دولت موسوم به "جنيش سبز" بود.از آقاي تاج زاده كه تنها يك روز پس از انتخابات جنجال برانگيز خرداد ۸۸ بازداشت شده بود، به عنوان يكي از سياستمداران موثر در توسعه سياسي ايران در دوران هشت ساله اصلاحات ياد مي شود.
تلاش براي انجام "كودتاي نرم" از طريق تحريك و طراحي تظاهرات عليه تقلب در انتخابات، از جمله اتهامات آقاي تاج زاده بود اما او در دو دادگاه رسيدگي به اتهاماتش به نشانه اعتراض از خود دفاع نكرد و از وكلاي خود هم خواست كه از او در برابر اتهامات دفاع نكنند.
او در دادگاه گفته بود تا زماني كه به شكايت او عليه احمد جنتي، دبير شوراي نگهبان، رسيدگي نشود نيازي به حضور در دادگاه و دفاع از خود نمي بيند.
شكايت آقاي تاج زاده از دبير شوراي نگهبان، به ابطال ۷۰۰ هزار رأي در انتخابات مجلس ششم مربوط مي شد كه به گفته او باعث جابجايي در فهرست نمايندگان راه يافته به مجلس در حوزه انتخاباتي تهران شده است.
همچنين در زماني كه آقاي تاج زاده در بازداشت به سر مي برد، اخباري در سايت هاي مخالفان دولت انتشار مي يافت كه از "مقاومت" او در برابر بازجويان و قبول هرگونه "افشاگري" و مصاحبه خبر داشت.
او حتي از داخل زندان پيام مي فرستاد كه حاضر است با چهره هاي مطرح جناح حامي دولت، مناظره تلويزيوني كند.
آزادي آقاي تاج زاده بدون تعيين وثيقه و در آستانه تعطيلات نوروزي، موجي از اخبار همراه با "غرور و شادي" در وبسايت هاي خبري نزديك به مخالفان دولت به راه انداخت.

حكم اعدام براي بازداشت شدگان روز عاشورا

آرامش نسبي اواسط اسفند ۸۸ كه با گذشت يك ماه از برگزاري راهپيمايي روز ۲۲ بهمن، و در كنار اخبار آزادي هاي اخير به وجود آمده بود، با اعلام خبر صدور حكم اعدام براي شش نفر از بازداشت شدگان حوادث روز عاشورا، موجي از نگراني ها را كه مشخصه التهابات سياسي ۸۸ است، به چالش كشيده شد.
مخالفان دولت ايران مي گويند كه هدف دولت از صدور احكام سنگين و اعدام، ايجاد فضاي ارعاب است تا از شكل گيري اعتراضات در مراسم آتش بازي چهارشنبه آخر سال جلوگيري شود
فارس، خبرگزاري حامي دولت، روز دوشنبه ۲۴ اسفند به نقل از دادستان تهران گزارش داد كه حكم اعدام براي شش نفر از متهمان وقايع روز عاشورا در دادگاه هاي بدوي صادر شده، اما اين احكام هنوز در مرحله تجديد نظر است.
آقاي دولت آبادي كه در شهر قم و در جمع قضات ديدار كننده با آيت الله حسين نوري همداني، از مراجع تقليد قم، اين خبر را اعلام كرد، از ابراز هرگونه اظهار نظر اين درباره اجتناب ورزيد و آنرا به بعد از بررسي نهايي اين احكام در داگاه هاي تجديد نظر موكول كرد.
اگر چه معترضان و مخالفان دولت ايران مي گويند كه هدف دولت از صدور احكام سنگين و اعدام، ايجاد فضاي ارعاب است تا از شكل گيري اعتراضات در مراسم آتش بازي چهارشنبه آخر سال جلوگيري شود، اما در صورت تأييد احكام اعدام براي متهمان وقايع روز عاشورا، مي توان از اين اقدام به عنوان فصلي جديد از نحوه برخورد با اعتراضات خياباني پس از خرداد ۸۸ ياد كرد.

اطفاي حريق با فتواي حرمت


آيت الله علي خامنه اي، رهبر ايران، در فتوايي مذهبي مراسم آتش بازي آخر سال را "غير شرعي" خوانده است
از ديگر رويدادهايي كه اسفند را به ديگر ماه هاي سياسي ۸۸ پيوند مي دهد، خبر مربوط به صدور فتواي مذهبي آيت الله خامنه اي، رهبر ايران، درباره مراسم هاي سنتي چهارشنبه آخر سال است.پايگاه اطلاع رساني دولت ايران، يكشنبه (۲۳ اسفند) پاسخ آيت الله علي خامنه اي، رهبر ايران، و تعدادي ديگر از روحانيان را به سوالي در مورد مراسم "چهارشنبه سوري" منتشر كرد كه آن را غير شرعي دانسته اند.
سايت دولت ايران، با انتشار نظر رهبر ايران نوشت: "علاوه بر استفتاي رهبر معظم انقلاب، از دفتر برخي مراجع عظام تقيلد نيز در اين زمينه سوال شد كه پاسخ دادند: مراسم چهارشنبه آخر سال، علاوه بر اينكه مبناي شرعي ندارد، نوعي آتش پرستي است و خواندن اشعاري مانند "زردي من از تو و سرخي تو از من" مصداق حاجت خواستن از آتش است."
همزمان پليس ايران براي مقابله با آنچه كه ناآرامي هاي احتمالي درمراسم چهارشنبه سوري در اين كشور ناميده تمهيدات انتظامي برقرار كرده و با انتشار اطلاعيه هاي مختلف به معترضان هشدار داده كه با آنها "بشدت" برخورد خواهد كرد.
در هفته هاي گذشته، برخي مسئولان امنيتي و انتظامي ايران، نسبت به امكان استفاده مخالفان دولت از مراسم آتشبازي شب چهارشنبه آخر سال براي اقدامات اعتراضي، ابراز نگراني كردند.
آنها در سالي كه اكثر مناسبت هاي آن مانند روز عاشورا، رنگ و بويي سياسي داشت، نگرانند تا "سبزها" از "سرخي" آتش براي اعتراض استفاده كنند.

مهدي كروبي؛ از تلاش براي 'تغيير' تا تهديد براي تغيير

مهدي كروبي، از رهبران مخالفان دولت، كه در زمان كانديداتوري براي رياست جمهوري دولت دهم از شعار تغيير استفاده مي كرد، روزهاي آخر اسفند را هم به مانند روزهاي آخر بهمن ۸۸ با تهديد حاميان دولت سپري كرد.
گروهي از مخالفان مهدي كروبي، دبيركل حزب اعتماد ملي و از رهبران مخالف دولت محمود احمدي نژاد، روز يكشنبه (۲۳ اسفند) تجمعي اعتراض آميز در بيرون منزل مسكوني او در تهران برگزار كردند.
برخي وب سايت هاي طرفدار دولت، معترضان را تعدادي از "اعضاي خانواده هاي شهدا و ايثارگران" معرفي كرده اند.
آنها روز يكشنبه ۲۳ اسفند (۱۴ مارس) بر ديوار خانه مهدي كروبي شعارنويسي كردند و به اين ساختمان چند طبقه رنگ قرمز پاشيدند.

اسفند ماه زنان


در اسفند ۸۸ اخبار زنان همچون ديگر ماه هاي اين سال در صدر خبرهاي سياسي قرار گرفت
شايد دردسرهاي خانه تكاني در ماه اسفند كه معمولا با مديريت زنان صورت مي گيرد، اسفند را كه در مراسم آييني دين زرتشت هم با بزرگداشت مقام زنان همراه شده، ماهي متعلق به زنان معرفي كند.اما قرار گرفتن روز هشتم مارس ( روز جهاني زن) در اين ماه پاياني سال، جدا از مديريت خانه، يادآور حضور زنان در عرصه هاي اجتماعي است كه در سالهاي اخير يكي از جنبش هاي فعال مدني در ايران بوده است.
در اسفند ۸۸ اخبار زنان همچون ديگر ماه هاي اين سال در صدر خبرهاي سياسي قرار گرفت.
زهرا رهنورد، يكي از چهره هاي مخالف دولت ايران، شنبه ۱۵ اسفند (ششم مارس) با انتشار بيانيه اي به مناسبت روز جهاني زن، به تبعيض عليه زنان در قوانين ايران اعتراض كرد.
خانم رهنورد در بخشي از اين بيانيه با توجه به حضور زنان در جريان اعتراضات پس از انتخابات جنجال برانگيز خرداد گذشته، قانون چند همسري را "لذت گرا" توصيف كرد و گفت كه "لذت گرايان را به حال خود بگذاريد. آنان كار خود را خوب بلدند. لازم نيست با هدف دلسوزي براي آنها كانون خانواده را منهدم و ويران كنيد".
همزمان شادي صدر، فعال حقوق زنان و وكيل دادگستري، برنده جايزه ويژه اي شده كه وزارت امور خارجه آمريكا سالانه به چند فعال مدني از سراسر جهان اعطا مي كند.
اگر چه شادي صدر از سفر به واشنگتن براي دريافت جايزه "زنان شجاع" وزارت امور خارجه آمريكا خودداري كرد و اين جايزه را به شيوا نظر آهاري، عضو زنداني كميته گزارشگران حقوق بشر، تقديم كرد، اما اخبار مربوط به اين جايزه در كنار آزادي برخي از چهره هاي "كمپين يك ميليون امضاء" كه نمادي از جنبش زنان ايراني در سالهاي اخير بوده است، اسفند را هم ماهي براي زنان ايراني رقم زد.

'همه چي آرومه! من چه قدر خوشحالم!' 


براي پايان يافتن سياسي ترين 365 روز سي سال گذشته در ايران، هنوز چند روزي بايد صبر كرد
شايد انتشار تصاوير همراه با لبخند محمد خاتمي (كه پس از خرداد ۸۸ كمتر ديده شده بود) در كنار مصطفي تاج زاده، و ديگر عكس هايي كه از شادي آزاد شدگان اسفند ماه خبر مي داد، نشانه اي از بازگشت آرامش به فضاي مشوش سياسي ايران باشد.اخباري كه بررسي همراه با تنش بودجه سال ۸۹ و طرح جنجال برانگيز حذف يارانه ها هم نتوانست از "شيريني" آن در اخبار وب سايت هاي مخالفان دولت بكاهد.
اما سال ۱۳۸۸ سالي است كه رويدادهاي آن كمتر قابل پيش بيني بود و حتي چهره هاي برتر مخالفان و موافقان دولت، بارها از "شگفت زده شدن" و "غيرقابل پيش بيني بودن" حوادث سخن گفتند.
سالي كه سياست به خيابان ها كشيده شد و ادبيات سياسي ايران شفافيتي گاه "فراتر از انتظار" داشت.
سالي كه از هر لحظه آن بوي حادثه مي آمد و به همين دليل هم شايد نتوان تا لحظه تحويل سال نو مطمئن بود كه اسفند ۸۸ با آرامش تمام خواهد شد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر