صادق آملی لاریجانی مدعی است که وضعیت زندان های ایران از بسیاری از کشورهای دیگر بهتر است
رییس قوه قضاییه ایران روز چهارشنبه با اشاره به درخواست هیات پارلمانی
اروپا برای دیدار با نسرین ستوده و جعفر پناهی، آن را «دخالت آشکار در نظام
قضایی ایران دانست» و گفت که «قوه قضاییه اجازه چنین دخالتی به هیچ هیات و
کشور خارجی نمیدهد».صادق آملی لاریجانی روز چهارشنبه، ۱۰ آبان، در جلسهای با حضور مسئولان عالی قضایی ایران مدعی شد که «زندانهای جمهوری اسلامی ایران از زندانهای بسیاری کشورهای دیگر، حتی کشورهای مدعی رعایت حقوق بشر به مراتب بهتر است».
به گزارش خبرگزاری فارس، آقای لاریجانی اظهار داشت: «پارلمان اروپا چطور به خود اجازه داده است که برای سفر به کشور ما، پیش شرط بازدید از زندانهای ایران را بگذارد و اعلام کند که قصد اعطای جایزه به افرادی دارد که از سوی دستگاه قضایی مستقل ایران محکوم شدهاند؟ آیا این مسئله دخالت بی جا و آشکار علیه یک کشور مستقل نیست؟»
ایران هفته گذشته سفر یک هیات پارلمانی اروپا به تهران را پس از آن که این هیات خواستار دیدار با نسرین ستوده، فعال حقوق بشر و وکیل دادگستری و جعفر پناهی، فیلمساز شد، لغو کرد.
خانم ستوده در دادگاه تجدیدنظر به شش سال حبس تعزیری و ۱۰ سال محرومیت از وکالت محکوم شده است. او از شهریور ۱۳۸۹ (سپتامبر ۲۰۱۰) به اتهام اقدام علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام در زندان است.
آقای پناهی نیز با اتهامی مشابه به شش سال حبس تعزیری و ۲۰ سال محرومیت از کارگردانی فیلم و نوشتن فیلمنامه و مصاحبه با رسانههای داخلی و خارجی محکوم شده است. او اکنون به قید وثیقه آزاد است.
از مناقشه هستهای تا جایزه حقوق بشر
هفته گذشته نسرین ستوده و جعفر پناهی به طور مشترک برنده جایزه حقوق بشر ساخاروف شدند که اتحادیه اروپا بانی آن است. این جایزه در حالی امسال به دو چهره ایرانی و از منتقدان حکومت ایران تعلق گرفت که برنامه هستهای ایران به مناقشهای بزرگ میان این کشور و غرب تبدیل شده است.
اتحادیه اروپا همگام با ایالات متحده تحریمهای شدیدی را علیه ایران با هدف بازداشتن آن از ادامه فعالیتهای هستهای تصویب کرده است و به نظر میرسد دامنه تحریمها مدام گستردهتر میشود.
اتحادیه اروپا اما در این شرایط تصمیم گرفت جایزه حقوق بشر خود را به خانم ستوده و آقای پناهی بدهد تا به گفته آن، «مردم ایران بدانند اروپا آنها را فراموش نکرده است».
ماریچه اسخاکه، عضو پارلمان اروپا که نسرین ستوده و جعفر پناهی را برای این جایزه نامزد کرده بود، در مصاحبه با رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی گفت: «این جایزه "سیگنالی قوی" از سوی مردم اروپا به مردم ایران است تا بدانند که اروپا آنها را فراموش نکرده است و در جریان تلاش روزانه آنها برای احقاق حقوق شان است».
او در نهایت ابراز امیدواری کرد که این جایزه موجب لغو احکام نسرین ستوده و جعفر پناهی و همچنین سایر زندانیان سیاسی شود.
اما اهدای جایزه ساخاروف به دو چهره ایرانی انگیزهای نیز برای نمایندگان پارلمان اروپا شد که از مقامات ایران بخواهند در جریان بازدید خود از تهران با خانم ستوده و آقای پناهی دیدار داشته باشند.
اما ایران در واکنش به این درخواست، تصمیم به لغو سفر نمایندگان پارلمان اروپا به تهران گرفت.
رییس قوه قضاییه ایران در سخنرانی روز چهارشنبه خود درخواست هیات اروپایی را «توهین به ملت ایران و نظام قضایی دانست» و گفت: «عدالت شرط اول و آخر دستگاه قضایی ایران است و قوه قضاییه رسیدگی براساس عدالت را وظیفه دینی و قانونی خود میداند و بازدیدها و امثال آن تاثیری در رسیدگی دستگاه قضایی ندارد».
سفر هیات پارلمانی اروپا به تهران قرار بود از ۲۷ اکتبر تا دوم نوامبر انجام شود.
هیات آلمانی به جای اتحادیه اروپا
اگرچه نمایندگان پارلمان اروپایی از سفر به ایران منع شدند، اما در همین حال نمایندگان پارلمان آلمان توانستند جواز سفر به تهران بگیرند و به این کشور بروند.
هفته گذشته خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از بیژن جیرسرایی، نماینده ایرانیالاصل پارلمان اروپا نوشت که تعدادی از نمایندگان پارلمان آلمان در انتظار اخذ ویزا برای سفر به ایران و گفتوگو با مقامات این کشور درباره «حقوق بشر» هستند.
جیرسرایی گفت: «برای ما مهم است که یک بار دیگر مواضع خود را در رابطه با نقض گسترده حقوق بشر در ایران صریحا اعلام کنیم».
سایت «خبرآنلاین» روز چهارشنبه، ۱۰ آبان، از انجام این سفر خبر داد و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ستاد حقوق بشر قوه قضاییه ایران نوشت که «هیات پنج نفره پارلمان آلمان که در قالب گروه دوستی و پارلمانی آلمان و ایران به کشورمان سفر کرده با دبیر ستاد حقوق بشر دیدار و گفت و گو کرد».
در این دیدار بیژن جیرسرایی، رییس هیات پارلمانی آلمان، گفت: «در اروپا این سوال مطرح است که چرا ایران اجازه نمیدهد افرادی که به عنوان مدافعان حقوق بشر برنده جایزه شدهاند آن را دریافت کنند یا اجازه داده نمیشود این جایزه در ایران به آنها برسد و یا چرا گرفتن جایزه از کشورهای غربی در ایران یک نقطه منفی برای افراد تلقی میشود».
بر اساس این گزارش که بیشتر شرح سخنان مقام ایرانی است، محمدجواد لاریجانی نسبت به آنچه «فضای غبارآلود رسانههای غربی علیه ایران» خوانده، انتقاد کرد.
آقای لاریجانی گفت: «روزانه صدها مورد جنایت و نقض حقوق بشر از سوی متحدان و شرکای استراتژیک کشورهای اروپایی و حتی آلمان رخ میدهد و هیچکس نگران نمیشود اما به محض اینکه در اینجا چند نفر از قوانین تخطی کنند و با آنها برخورد قضایی و قانونی شود ناگهان حملات رسانهای و سیاسی آغاز میشود و جالب این است که همه آنها ناگهان مدافع حقوق بشر میشوند و حتی جایزه هم میگیرند».
او افزود: «بنابراین منطقی است که ما فکر کنیم حقوق بشر تنها بهانهای برای این مواضع خصمانه نسبت به ایران باشد و هدف آنها چیز دیگری است».
بر اساس گزارش هفته گذشته آسوشیتدپرس، نمایندگان پارلمان آلمان در این سفر چهار روزه قرار است با نمایندگان مجلس ایران، چهرههای آکادمیک و نمایندگان اقلیتهای مذهبی نیز دیدار کنند.
اما وزارت امور خارجه ایران با درخواست آنها برای دیدار با فعالان اپوزیسیون، مخالفانی که در زندان هستند و بهاییان مخالفت کرده است.
ایران هنوز به این گزارش آسوشیتدپرس واکنشی نشان نداده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر