۱۳۹۱ آبان ۱۰, چهارشنبه

گلشیفته فراهانی: سنگ صبور سخت ترین فیلمی است که بازی کرده‌ام

محمد عبدی
منتقد فیلم
 
بی بی سی : سنگ صبور ساخته عتیق رحیمی که بر اساس رمان پرفروش همین نویسنده ساخته شده، به تازگی در جشنواره های مختلف نظیر تورنتو و لندن به نمایش درآمد و نمایش فیلم در ششمین دوره جشنواره ابوظبی با موفقیت گلشیفته فراهانی همراه بود؛ جایزه بهترین بازیگر زن در بخش افق های تازه( فیلم های اول و دوم کارگردانان) برای گلشیفته فراهانی بخاطر بازی در نقش زن افغانی که شوهر مجاهدش در کما به سر می برد و این زن ناگفته های زندگی اش را بر بالین او باز می گوید.
در حاشیه جشنواره ابوظبی فرصت یک گفت و گوی اختصاصی کوتاه با گلشیفته فراهانی فراهم شد.
فکر می کنم این شخصیتی بود که خیلی با تو تفاوت داشت، یعنی باید کاملاً می رفتی در جلد یک آدم دیگر که هیچ شباهتی به خودت نداشت.
خیلی جالب است که این را می گویی، همه این طرف آبها فکر می کنند که زندگی خود من شبیه این نقش است.
چطور این نقش را پیدا کردی و به آن نزدیک شدی؟
فکر می کنم کار بازیگر اساساً ساختن شخصیت هایی است که به او دور هستند؛ هر چه دورتر بهتر... من در ایران خیلی شخصیت های دور از خودم بازی کردم، مثل نقش مادر در فیلم میم مثل مادر که خیلی دور بود به من، یا در اشک سرما که چوپان بود و باز خیلی دور بود از من. نقشم در سنگ صبور هم از من فاصله داشت، اما المان هایی هست که شخصیت را می سازد، یعنی آدم شخصیت را نمی سازد، درها را باز می گذارد تا شخصیت وارد آدم بشود. قبل از فیلمبرداری با ژان کلود کاریر دو هفته کار را خواندیم و با عتیق رحیمی خیلی درباره اش صحبت کردیم، درباره تمام بالا و پائین های این شخصیت و نقاطی که تکامل پیدا می کند، شامل صدایش که از دماغ حرف می زند، یا از شکم یا از سینه و نوع ایستادن او و همه جزئیات کوچک و بزرگ.
رمان را قبلاً خوانده بودی؟
بله.
اولین باری که خواندی حست چه بود؟
فکر کردم هیچ کس جز من نمی تواند و نباید این نقش را بازی کند!
بخاطر بازی در فیلم رمان را خواندی یا قبلاً خوانده بودی؟
قبلاً خوانده بودم اما می دانستم که می خواهند یک فیلم بر اساس آن بسازند. رمان را به انگلیسی خواندم و خیلی متحول شدم و فکر می کردم من باید این نقش را بازی کنم.
از پس لهجه افغانی چطور برآمدی؟

خیلی مواقع دیده بودم که وقتی ایرانی ها نقش افغان ها را بازی می کنند، افغانی ها می گویند که اینها ادای افغانی را در می آورند. ما تصوری از لهجه افغانی داریم که اصلاً با اصل آن خیلی تفاوت دارد. خیلی رویش کار کردم و به هر حال کارم موسیقی هم هست و پیش از این هم خیلی فیلم ها با لهجه های کردی یا فیلم های انگلیسی و فرانسوی بازی کردم و با لهجه ها و آواهای مختلف آشنایی داشتم و به افغانی هم مثل یک زبان دیگر نگاه کردم. نمی خواستم طوری بشود که افغان ها بگویند من ادای آنها را در آورده ام. الان هم خوشبختانه افغان ها راضی هستند و باورشان نمی شود. عتیق هم خیلی سخت می گرفت. یک کلمه این طرف و آن طرف که می شد، می گفت دوباره می گیریم. برای لهجه خیلی پافشاری داشت که درست در بیاید.
در یکی از این نمایشها گفتی که کامل ترین فیلمت است.
گفتم سخت ترین فیلمی است که تا بحال بازی کرده ام. شاید فیلمی است که از همه فیلم های دیگر فشار بیشتری بر من وارد کرد برای در آوردن این پرسوناژ.
از چه جهت؟
فشار روحی.
یعنی رفتی در دل شخصیت؟
بله. این شخصیت خیلی من را محصور کرد، بیش از تمام شخصیت هایی که قبل از این بازی کرده ام، خیلی بیشتر.
اثر نقش هنوز باقی است؟
بعضی از مواقع از خودم سوال می کنم که ماها شبیه نقش هایی می شویم که بازی می کنیم یا نقش هایی که شبیه ما هستند را به ما پیشنهاد می کنند. نمی دانم که یک چیزهایی از گلشیفته شبیه این نقش است یا من شبیه این نقش شده ام. به هر حال زنی است که به دنبال یک آزادی فکری و روحی است و به دنبال این است که بگردد و ببیند کیست. شاید من هم این جنگ را با خودم دارم و می خواهم ببینم که کی هستم در زندگی.
بجز این جنگی که گفتی، چه چیز این شخصیت برای تو جذاب است؟
فکر می کنم کمتر آدم هایی در دنیا می توانند در چنین موقعیتی قرار بگیرند. خیلی کم پیش می آید که زنی در برابر مردی باشد که نیمه مرده است و آن هم در افغانستان که به هر حال فشار روی زن ها خیلی زیاد است و این تکاملی که در این زن وجود دارد که در اول فیلم یک زن معمولی افغانی است که هیچ قدرتی از خودش ندارد تا انتهای فیلم که به یک انفجار می رسد، تکامل این شخصیت سرعت بالایی دارد. این تکامل نقش یک چرخش نود درجه است. این خودش یک چالش بازیگری بود. چالش نقش خیلی زیاد بود. این چالشی بود که برای من وجود داشت و هر چه بیشتر باشد نقش برای من جذاب تر است.
فکر می کنی شخصیت فیلم چقدر به شخصیت رمان شباهت دارد؟ تفاوت عمده ای حس می کنی؟
این کتاب فیلم شد و بعد ممکن است تئاتر شود، اما در هر بستر یک شخصیت تازه خلق می شود. همان داستان است ولی زن دوباره آفریده خواهد شد. به نظرم همان داستان را فیلم کردیم، اما فکر می کنم تغییرات کوچکی اتفاق می افتد که کامل تر می شود. عتیق همیشه این را این گونه جواب می دهد که فیلم می سازد تا بفهمد که کتاب را خودش چگونه نوشته است. شاید من هم با بازی کردن این نقش، این زن را بیشتر درک کردم. فکر می کنم چیزهایی را که می شد در سینما به این داستان اضافه کرد، اضافه کردیم. مثلاً در صحنه هایی این زن دارد حرف های خیلی بدجنسانه ای می زند اما با دستش شوهر را نوازش می کند. در سینما این خیلی راحت تر از ادبیات بیان می شود.
در ابتدای فیلم فکر می کنیم که این یک زن معصوم افغان است اما رفته رفته می فهمیم حتی بچه هایش هم از آن شوهرش نیستند. به نظرت این شخصیت در طول فیلم تکامل پیدا می کند یا این که ما کم کم او را می شناسیم؟
اول این که بگوئیم در ابتدا معصوم است و بعد می فهمیم که بچه ها هم مال شوهرش نیستند، کاملاً بر ضد این فیلم است، برای این که فیلم می گوید این معصومیت که شما فکرش را می کنید. . .
نه منظورم معصومیت به تعبیر کلاسیک و نزد عامه مردم است، نه از نظر من. . .
بله همان معصومیتی که عامه مردم فکر می کنند. فیلم می گوید که انسان ها در شرایط مختلف چه کارهایی می توانند بکنند که خود را از مخمصه هایی نجات بدهند و این زن هم تنها کاری که کرده این است که خودش را نجات داده. راه چاره پیدا کرده برای خودش تا اتفاقاتی که برای عمه افتاده، برای او نیفتد... فکر می کنم شخصیت این زن تکامل پیدا می کند چون می تواند درباره این مسائل حرف بزند، درباره چیزهایی که هرگز نمی توانسته درباره آنها حرف بزند. سوال اساسی همان طور که عتیق می گوید در غرب «بودن یا نبودن» است و در شرق «گفتن یا نگفتن». غربی ها می گویند To be or not to be و ما می گوئیم To say or not to say. همه ما حرف های ناگفته ای داریم که جرات زدنش را نداریم، برای این که فرهنگ ما همه اش درباره این گفتن یا نگفتن است، برای این که بخاطر آن می توانیم جان خودمان را از دست بدهیم. در غرب چه کسی برای گفتن می تواند جانش را از دست بدهد؟ فقط مائیم که بخاطر گفتن یک حرف می رویم بالای دار.
برداشت خودت از پایان فیلم چیست، چون یک نوع پایان باز است که هم می تواند تلخ باشد و هم شیرین. لبخندی روی لبت هست.
به هر حال زن زنده است و نمرده و این برای من تلخ نیست. او رسید به جایی که می خواست و نمرد. زنده است. این برای من خیلی خوشایند است.
و یک عشق؟ چون پسر افغان هم آنجا حضور دارد.
فکر نمی کنم آینده ای برای این دو شخصیت وجود داشته باشد. فکر نمی کنم اما امیدوارم برایشان ولی به هر حال این زن دیگر آن زن سابق نخواهد بود.

فرمانده نیروی انتظامی: گزینه نظامی روی میز دشمن یک واقعیت است

اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی روز یکشنبه هفتم آبان ماه، تهدید نظامی علیه ایران را یک «واقعیت» دانست و گفت: «این که دشمن می‌گوید گزینه نظامی روی میز است واقعیت دارد چرا که اگر احساس کند در تکمیل راهبردش حمله نظامی کمک خواهد کرد، در این کار تردید نمی‌کند.»

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، آقای احمدی مقدم گفت: «در گذشته اگر تنها قدرت‌های نظامی طرفین درگیر مورد هدف قرار می‌گرفت امروز همه عرصه‌ها مدنظر است و در واقع مهاجم تلاش می‌کند اراده ملت مورد نظر را هدف قرار دهد.

اسماعیل احمدی‌مقدم در همایش پندافند غیرعامل در تهران گفت : «اساس هر جنگی، تحمیل اراده است. آنچه پدافند غیرعامل دنبال می‌کند این است که دشمن اساسا نتواند اراده خود را تحمیل کند. توان اطلاعاتی، توان رسانه‌ای، سایبری،‌ فناوری‌ها و حوزه اقتصادی همه ابزارهایی است که دشمن برای فشار و تحمیل اراده خود از آن استفاده می‌کند.»

تهدید به حمله نظامی علیه تهدیدات هسته ا ی ایران در مورد فعالیت های اتمی جمهوری اسلامی از سوی آمریکا و اسرائیل مطرح شده است. دولت آمریکا می گویند هرچند روی دیپلماسی متمرکز است، اما هیچ اقدامی را از گزینه های خود خارج نکرده است. دولت حاکم فعلی در اسرائیل خواهان مقابله و تهدید نظامی علیه ایران است و گفته حتی ممکن است بدون هماهنگی با آمریکا این برنامه را دنبال کند.

مخالفان حمله نظامی با ایران در غرب می گویند در صورت حمله نظامی علیه تاسیسات اتمی، ممکن است فقط برنامه اتمی ایران به تعویق بیافتد و هیچ گاه به طور کامل از کار نخواهد افتاد.

فرمانده نیروی انتظامی، گفته است: «ما باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنیم که دشمن به این نتیجه برسد که حتی اگر تاسیسات زیربنایی ما را مورد حمله قرار دهد باز ما می‌توانیم به سرعت آنها را جایگزین کنیم و همین امر می‌تواند چه بسا دشمن را از هجوم به همان تاسیسات نیز منصرف کند.»

محمد علی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم پیش‌بینی کرده بود که در نهایت بین ایران و اسرائیل «جنگ رخ خواهد داد.» آقای جعفری، در آن سخنان فقط زمان و مکان جنگ را نامعلوم دانسته بود.

احمد وحیدی، وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، نیز در روز  ۲۹ شهریورماه گفته بود که نیروهای نظامی ایران «برای یک نبرد بزرگ» آماده شده‌اند.

محمد علی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، اما روز یکشنبه، ۳۰ مهرماه، حرف خود را پس گرفت و گفت: «با توجه به وضعیت دشمنان، امکان جنگ نظامی علیه ایران وجود ندارد.»

به گزارش خبرگزاری‌های ایران، آقای جعفری در عین حال تاکید کرده که «سپاه پاسداران همواره آماده دفاع از انقلاب اسلامی است و در این دفاع هم از معیارها کوتاه نخواهد آمد.»

حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه، نیز روز دوم مهرماه گفته بود که فرض حاکم راهبرد و استراتژی دفاعی ایران این است که این کشور در یک «نبرد گسترده با ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا وارد جنگ» خواهد شد.

اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی همچنین گفته است: «باید در حوزه‌های مختلف از جمله امنیت، دفاع، مدیریت و دیگر موارد، باید با اقداماتی نظیر پوشش، فریب، پراکنده‌کردن تاسیسات و متکثرکردن آنان و آدرس غلط به دشمن دادن کاری کنیم که دشمن برآورد صحیحی نداشته باشد تا در یک حالت گیجی قرار گیرد.»

محمد توسلی در نامه به قوه قضائیه: نتیجه دادگاه از پیش معلوم بود

محمد توسلی، رئیس دفتر نهضت آزادی به رئیس قوه قضائیه نامه نوشت
محمد توسلی، رئیس دفتر سیاسی نهضت آزادی ایران در نامه‌ای در مورد چگونگی وضعیت بازجویی خود در بند امنیتی زندان اوین، خطاب به رئیس قوه قضائیه نوشته است: "آن چه امنیت واقعی را در جامعه‌ای به خطر می‌اندازد، و نظام سیاسی هر کشوری را در موقعیت بحران قرار می‌دهد، قانون شکنی، قانون گریزی و در نهایت جدایی و دوری مسئولان از آحاد ملت است."
آقای توسلی در آبان‌ماه ۱۳۹۰ در تهران بازداشت و پس از گذراندن چند ماه در بند امنیتی زندان اوین به تحمل ۱۱ سال حبس تعزیری محکوم شد.
عبدالرضا تاجیک، روزنامه‌نگار و از اعضای کانون مدافعان حقوق بشر در خصوص دلیل فشارهای حکومت ایران بر رئیس دفتر نهضت آزادی به بی‌بی‌سی فارسی گفت: "جایگاه فردی و نگاه ملی و مذهبی آقای توسلی و جریانی که او به آن متعلق است قطعا پایگاه و نفوذی در ایران دارد که فکر می کنم مسوولان امنیتی به آن واقف هستند و نگران‌اند که این جریان بتواند در حوادت آتی موثر باشد، یعنی به شکلی دارند اپوزیسیون واقعی در ایران را از بین می برند."
این عضو نهضت آزادی که "۱۹۴ روز در بازداشت بوده است"،در دوران بازداشتش گفته بود که اگر مسئولان دست از فشار برندارند، "بعضی مسائل" را مطرح می‌کند و نامه او که تاریخ ۲۵ تیرماه را دارد، پس از برگزاری دادگاه وی منتشر شده است.
رئیس دفتر سیاسی نهضت آزادی در بخشی از این نامه با اشاره به بازجویی‌های شبانه خود نوشته است: "آیا بازجویی در شب نقض آشکار مقررات لازم الاجرای مندرج در ماده ۱۲۱ قانون آئین دادرسی دادگاه‌های عموم و انقلاب در امور کیفری نبوده و از مصادیق بارز شکنجه و آزار روانی و جسمی متهم محسوب نمی‌شود؟"
به گفته آقای توسلی در پیگیری خانواده وی از مسئولان اجرای حکم اعلام شده که وی با دستور وزارت اطلاعات در بند ۲۰۹ نگهداری می شود و این مسئله "براساس مصلحت است و نه قانون".
او همچنین با توجه به حکم زندانش گفته با توجه به نحوه بازداشت و بازجویی‌هایش "نتیجه دادگاه از پیش معلوم بوده است."
مسئله نقض حقوق بشر و حقوق زندانیان در ایران بارها توسط نهادهای بین المللی حقوق بشر و سازمان ملل مطرح شده است، اما مقامات ایرانی هر بار این موضوع را تکذیب می‌کنند.
روز گذشته نیز سفر هیات پارلمانی اتحادیه اروپا که خواستار دیدار با نسرین ستوده (وکیل زندانی که به دلیل شرایط زندان در اعتصاب غذا به سر می‌برد) و جعفر پناهی (فیلمساز محروم از فعالیت و ممنوع الخروج) شده بودند، به دلیل مخالفت دولت ایران با این درخواست ها لغو شد.
آقای تاجیک در مورد فشارهای وارد شده بر ایران به دلیل نقض حقوق بشر گفت: "من فکر می‌کنم حمایت از فعالان سیاسی و کسانی که تلاش می‌کنند تا در ایران صدای همه شنیده شود، باید از سوی افکار عمومی جهان باشد و کشورهای جهان باید نظام سیاسی ایران را مجبور کنند به حقوق همه مردم احترام بگذارد و از راهکارهایی استفاده کند که ضرری برای عامه مردم نداشته باشد."
آقای توسلی در بخش دیگری از نامه خود به رئیس قوه قضائیه با اشاره به فشارهایی که بر زندانیان سیاسی وارد می‌شود، اعلام کرد: "در منظر و منطق ماموران امنیتی و ضابطان قوه قضائیه، چه دلیل و علتی بر متمایز دانستن متهمان عقیدتی و سیاسی با مرتکبان جرایم عمومی مانند قاتلان و کلاهبرادران و جاعلان و سارقان وجود دارد که با متهمان سیاسی باید با چنین شدت عملی برخورد شود."
این نخستین بار نیست که یکی زندانیان سیاسی به ویژه پس از انتخابات دهمین دور ریاست جمهوری ایران، نسبت به شرایط بازداشت، بازجویی و نگهداری در زندان اعتراض می‌کنند.
آقای تاجیک با اشاره به مثبت بودن تاثیر این نامه‌ها بر روند قضایی ایران گفت: "حاکمیت در ایران یک دست نیست و این نامه ها آن بخش از حاکمیت که به حداقلی از حقوق مردم اعتقاد دارد را به واکنش وا ‌می‌دارد. همچنین بیان این مسائل شفاف سازی می‌کند به خصوص که از سوی یک فرد موجه نوشته شده است و در عین حال مدرکی است برای مراکز معتبر که بر روی مسئله حقوق بشر در ایران کار می کنند."

عباس معروفی: مضمون رمان جدیدم خداخواهی بدون مذهب است

عباس معروفی می‌گوید در رمان تازه‌اش مردی که هفت بچه‌اش را از دست داده عزرائیل را زیبا می‌بیند.
مهرداد قاسمفر
رادیو فردا : شنوندگان ثابت ما می‌دانند که روال این برنامه بررسی آثار قابل تأمل در حوزه ادبیات داستانی و شعری تازه منتشر شده در ایران است.
 آثاری که موفق شده‌اند توجه کارشناسان و خوانندگان را جلب کنند. بر همین روال از نویسندگان این آثار در این برنامه دعوت می‌کنم تا درباره اثرشان صحبت کنند.

از هفته‌های قبل اما به تقاضای شنوندگان این برنامه گاهی سری هم زده‌ایم به بعضی نویسندگان صاحب‌نامی که خبری از انتشار آثار جدیدشان – به هر دلیل – منتشر نمی‌شود. و از آنها می‌پرسیم که چه کارهای تازه‌ای را در دست نوشتن دارند.
 این بخش را هم در برنامه‌های بعد به فراخور، هراز گاهی ادامه خواهیم داد.

در این هفته از عباس معروفی، نویسنده صاحب‌نام و دارنده آثار مهمی مثل «سمفونی مردگان»، «سال بلوا»، «فریدون سه پسر داشت» و اخیرا اثر «تماماً مخصوص»، دعوت کرده‌ایم که در این برنامه مهمان ما باشد.

خیلی خوش آمدید به برنامه این هفته ما. پرسش نخست من این است که مشغول چه کاری هستید در حوزه نوشتاری و چه کتابی را در دست نوشتن دارید؟ چه طرحی را این روزها آماده دارید؟

من هم خدمت شما و شنوندگان سلام عرض می‌کنم. الان یک رمان در دستم هست که سال‌ها پیش نوشتن آن را شروع کردم به نام «نام تمام مردگان یحیی است» که به دلایلی نتوانستم آن را تمام کنم ولی این سال‌ها دوباره فرصتی دست داد تا بعد از رمان «تماماً مخصوص» دوباره آن را شروع کردم و دوباره دارم روی آن کار می‌کنم.

این اثر رمانی است که تقریبا ۲۵ سال به آن فکر کرده‌ام و بخش‌های زیادی از آن را در ایران نوشته‌ام و یک مقداری هم سال‌های پیش اینجا روی آن کار کردم اما باز دوباره کارهای دیگری پیش آمد و این کار کماکان ناتمام ماند.

رمان نوشتن یک زمان ممتد می‌خواهد و یک ذهن آزاد تا نویسنده بتواند آن را انسجام ببخشد.

رمان «تماماً مخصوص» چیزی حدود هشت سال از من وقت گرفت و امیدوارم این یکی دچار سانحه و حادثه نشود و من بتوانم آن را به پایان برسانم.

به موازات آن یک کار دیگری در دست دارم که از نظر کار کردن یک کار سبک است و چهار نوع عشق در آن بررسی شده‌است. سال‌ها پیش نمایشنامه آن را به نام «دلی‌بای و آهو» نوشتم. ولی الان تصمیم دارم آن را تبدیل به رمان کنم برای اینکه نمایشنامه خوانده نمی‌شود.

البته این نمایشنامه بارها اجرا شده‌است ولی من مایلم آن را تبدیل به رمان کنم و بخش‌هایی از آن را هم نوشته‌ام و امیدوارم بتوانم این دو را با هم پیش ببرم.

موضوع این رمانی که الان به روی آن کار می‌کنید چه هست؟

«نام تمام مردگان یحیی است» رمانی است که تک‌صدایی و تک‌موضوعی نیست. یک رمان چندصدایی است ولی موضوع اصلی آن دیدار یک انسان با یکی از فرشتگان است.

یعنی بایستی انتظار داشته باشیم با اثری مواجه شویم که در یک فضای غیر زمینی می‌گذرد؟

فضا، زمینی و کار، رئالیستی است ولی من باز هم به فرهنگ عامه سر زده‌ام. در رمان سمفونی مردگان وقتی اردبیل بودم و کنار شورابیل نشسته بودیم یک آقایی آنجا بود به او گفتم بیا با هم شناکنان برویم آن سمت شورابیل و برگردیم. او به من گفت مگر مغز چلچله خوردی؟

این مغز چلچله شد یکی از تم‌های مهم سمفونی مردگان که برادری به برادر خودش مغز چلچله می‌دهد و مشاعرش را از کار می‌اندازد.

رمان جدید من باز هم رو به سوی فرهنگ عامه دارد منتها بعد مذهبی و عرفانی دارد. مردی هفت بچه‌اش را از دست می‌دهد و حالا به او می‌گویند چون تو هفت جوان را از دست داده‌ای عزرائیل را خواهی دید و زیبا می‌بینی.

سرانجام این اتفاق برایش رخ می‌دهد و او مجموعه‌ای از چهره بچه‌های خودش را – یعنی زیبایی‌های دخترش، شکل و شمایل پسرش و حالت فرزند دیگرش – یعنی ترکیبی از فرزندانش را در یک لحظه می‌بیند و من تا همین فصل را نوشته‌ام و الان دارم روی فصل‌های بعدی آن کار می‌کنم.

تم رمان عرفان و خداخواهی بی‌مذهب  است. همان شبانی که در قصه موسی و شبان به تصور کشیده شده‌است. این همان شبانی است که با خدای خودش به شکل دیگری راز و نیاز می‌کند و من آن را خیلی دوست دارم.

«نام تمام مردگان یحیی است» یکی از سطرهای شعر [محمدعلی] سپانلو هم هست. شما احتمالا نام اثرتان را از آنجا گرفته‌اید.

دقیقا. من این جمله از شعر سپانلو است و همان زمان هم به او گفته‌ام که می‌خواهم این جمله را بگذارم برای عنوان رمانم و او هم از این بابت خوشحال بود. من از همین جا به او سلام می‌کنم. این شعر بسیار زیبایی است از سپانلو و من امیدوارم آن را پیدا کنید و برای شنوندگانتان دکلمه کنید.

علت اینکه این اسم را انتخاب کردم این بود که دو تا از بچه‌های کاراکتر رمان من اسمشان یحیی است. من داستان زکریا را هم در این رمان کار کرده‌ام.

وقتی زکریا در سن ۸۵ سالگی است یک ندا از خدا به او می‌رسد که ما به تو بشارت پسری به نام یحیی را می‌دهیم.
 او می‌گوید که خدایا من پیرم. همسر من سالخورده است و ما بچه‌دار نمی‌شویم. اما خدا می‌گوید اگر ما بخواهیم این کار را می‌کنیم.

شخصیت رمان من هم همین طور است. در سن پیری بچه‌دار شده‌است. یک نوجوان در خانه دارد و قبل از آن هم هفت فرزندش را از دست داده‌است. او دائما دغدغه جان این بچه را دارد.

برنامه‌های نظامی کشور برای مقابله با حمله احتمالی

روزنامه ایران : همایش بزرگداشت «پدافند غیرعامل» که روز گذشته برگزار شد، مجالی بود برای بیان آخرین مواضع فرماندهان نظامی کشور درباره «جنگ». سردار جلالی، رییس سازمان پدافند غیرعامل، سردار وحیدی وزیر دفاع و سردار احمدی‌مقدم فرمانده نیروی انتظامی، چهره‌هایی بودند که از توان دفاعی و نظامی کشور و محتمل بودن وقوع جنگ سخن گفتند و در این میان وزیر دفاع با بیان اینکه قدرت دریایی و ناوهای امریکا به تنهایی از 13 کشور در رتبه بعد از خود بیشتر است، گفت: تصور اینکه کسی فکر کند جنگی وجود ندارد تصور صحیحی نیست. فرمانده نیروی انتظامی هم در این همایش، گزینه نظامی روی میز را یک واقعیت دانست و برای مقابله با آن راهکارهایی پیشنهاد کرد.
قدرت اداره مردم در شرایط تحریم
سردار جلالی، رییس سازمان پدافند غیرعامل در نخستین همایش بزرگداشت پدافند غیرعامل که در مرکز همایش‌های بین‌المللی سازمان صداوسیما برگزار شد، با بیان اینکه دیگر زمان تهدیدات سنتی و نظامی گذشته است و وارد مرحله جدیدی از تهدیدات شده‌ایم، تصریح کرد: ‌در دوره ما تهدیدات در حال تغییرات کیفی، کمی و حوزوی است، چون مفهوم قدرت نیز در حال تغییر است. جلالی با اشاره به اینکه امریکا و رژیم صهیونیستی به دنبال تسلط، خرید و کنترل فناوری‌ها هستند، خاطرنشان کرد: به طور مثال برای خرید شرکت زیمنس رقابت می‌کنند، چون در فضای سایبری زیرساخت‌ها اهمیت زیادی دارد، پس رویکرد جدید غرب را در مولفه‌های تهدیدی آنها باید شناسایی کنیم و امروز تجهیزات پیشرفته بهترین تجهیزات نیست، بلکه میزان کنترل، نشت اطلاعات و کنترل از راه دور مهم است. وی با بیان اینکه اگر بخواهیم دفاع هوشمند مقتدرانه از کشور داشته باشیم، باید به تهدیدات جدید توجه کنیم، تصریح کرد: مقام معظم رهبری فرمودند هر جا از کشور و مردم دفاع کنیم، خداوند وعده پیروزی داده است، پس باید الگویی برای مقابله با تهدیدات جدید ایجاد کنیم. وی با اشاره به اینکه یکی از رویکردهای دشمن، مردم‌محوری است، گفت: هدف ما در پدافند غیرعامل، حفظ قدرت اداره مردم در شرایط تحریم باید باشد و در حوزه اقتصاد نباید بگذاریم فشارهای اقتصادی به مردم منتقل شود، پس باید پایداری در زیرساخت‌ها را در اولویت ارتباط با مردم تقویت کنیم.
سردار اسماعیل احمدی‌مقدم فرمانده نیروی انتظامی نیز در این همایش تاکید کرد: اینکه دشمن می‌گوید گزینه نظامی روی میز است واقعیت دارد چرا که اگر احساس کند در تکمیل راهبردش حمله نظامی کمک خواهد کرد، در این کار تردید نمی‌کند. فرمانده نیروی انتظامی ادامه داد: امروز کمتر صحنه‌یی را می‌بینیم که حمله نظامی تنها محدود به قدرت نظامی باشد. تعریف قدرت امروز متفاوت شده و ترکیبی از قدرت‌نرم، نیمه سخت و سخت را داراست تا بتواند بیشترین تاثیرگذاری را داشته باشد. احمدی مقدم تاکید کرد: برای کاهش آسیب‌پذیری‌ها و حداقل رساندن تهدیدات دشمنان، پایدارسازی تاسیسات، مداومت خدمات و افزایش توان مقاومتی کشور باید اقدامات گسترده‌یی در ابعاد گوناگون انجام شود. ما باید به گونه‌یی برنامه‌ریزی کنیم که دشمن به این نتیجه برسد که حتی اگر تاسیسات زیربنایی ما را مورد حمله قرار دهد باز ما می‌توانیم به سرعت آنها را جایگزین کنیم و همین امر می‌تواند چه بسا دشمن را از هجوم به همان تاسیسات نیز منصرف کند. وی در ادامه تصریح کرد: باید در حوزه‌های مختلف از جمله امنیت، دفاع، مدیریت و... با اقداماتی نظیر پوشش، فریب، پراکنده‌کردن تاسیسات و متکثرکردن آنان و آدرس غلط به دشمن دادن کاری کنیم که دشمن برآورد صحیحی نداشته باشد تا در یک حالت گیجی قرار گیرد.
از قدرت نظامی و جنگ، گریزی نیست
سردار احمد وحیدی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح هم دیگر سخنران این همایش بود. وحیدی روز گذشته در بخشی از سخنان خود با تاکید بر قدرت بازدارندگی سلاح‌های هسته‌یی گفت: فناوری‌ها عنصری مهم در تشکیل نیروهای نظامی و در ادامه قدرت نظامی هستند. ما شاهد بودیم که سلاح هسته‌یی فقط یک سلاح نبود و یک دوره طولانی بازدارندگی بین دو قدرت جهان ایجاد کرد. وزیر دفاع تاکید کرد: امروز ماهواره‌ها شکل‌دهنده نوع ارتباط بین‌المللی هستند و قطع شبکه‌های ما از ماهواره نیز بخشی از جنگ غرب با ما بود. وی با اشاره به سپرهای موشکی دفاعی امریکا در منطقه گفت: سلاح‌های پدافند موشکی که امریکا در دنیا و منطقه به دنبال آن است فقط یک شبکه پدافندی را شکل نمی‌دهد بلکه در جهت قدرت نظامی‌ای است که بر روابط بین‌الملل تاثیر می‌گذارد.
وحیدی ادامه داد: ما ناچاریم ابعاد قدرت نظامی را بازشناسی و جایگاه خودمان را مشخص کنیم زیرا از قدرت نظامی و جنگ، گریزی نیست. البته امیدواریم روزی بیاید که جنگی صورت نگیرد اما در قرن بیستم بنا بر گزارش‌ها 200 میلیون انسان در جنگ‌هایی که ریشه آن غربی‌ها بودند کشته شدند. به گزارش فارس، وزیر دفاع خاطرنشان کرد: قدرت دریایی و ناوهای امریکا به تنهایی از 13 کشور در رتبه بعد از خود بیشتر است. آنها دنیا را پر از سلاح و جنگ‌افزار کردند و این تصور که کسی فکر کند جنگی وجود ندارد تصور صحیحی نیست. وحیدی ادامه داد: صحنه جهانی امروز توسط کسانی اداره می‌شود که استفاده از زور عریان برایشان طبیعی شده و از آن مفهوم سابق که قدرت نظامی را برای حفظ سیطره خود داشته باشند، خارج شده‌اند. طبیعی است که ما باید در پناه قدرت نظامی در مفهوم جامع آن بیندیشیم.
وزیر دفاع با اشاره به جنگ اقتصادی دشمن علیه کشورمان گفت: تحریم‌های اقتصادی همه‌جانبه علیه ایران برای تسلیم کردن ملت ماست اما برنده کسی نیست که تیر اول را می‌زند برنده کسی است که آخرین تیر را تحمل می‌کند. این طور نیست که دشمن ما را تحریم کرد و برنده شد ما اگر بتوانیم با اقتصاد مقاومت حلقه مقاومتی آخر را تشکیل دهیم پیروز هستیم.
پهپاد‌های پیشرفته‌تر هم داریم
همچنین روز گذشته پایگاه اطلاع‌رسانی دولت با انتشار بخشی از سخنان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، درباره هواپیمای بدون سرنشینی که در خاک اسراییل به پرواز درآمده بود، گفت: مسلما تکنولوژی پهپادی که اخیرا توسط نیروی مقاومت لبنان بر فراز رژیم اشغالگر قدس به پرواز درآمد و چشمان دشمنان را خیره کرد، آخرین فناوری و تکنولوژی ایران نبود. وحیدی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر هواپیماهای بدون سرنشینی را با تکنولوژی و فناوری بسیار پیشرفته‌تر از پهپادی در اختیار دارد که اخیرا از سوی نیروهای حزب‌الله بر آسمان رژیم صهیونیستی به پرواز درآمده است. وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح افزود: رژیم صهیونیستی بر روی سیستم پدافند هوایی و گنبد آهنی‌اش بسیار تبلیغات کرده بود اما این پهپاد آنان را رسوا کرد و آبرویشان را برد چون آنها با انجام عملیات روانی روی قدرت نظامی‌شان به کشورهای مختلف تجاوز می‌کنند و زمانی که این از درون متلاشی شود قدرت‌شان کاملا به لحاظ روانی شکسته خواهد شد.
تنگه هرمز ربطی به تحریم‌ها ندارد
وحیدی همچنین در حاشیه این همایش در جمع خبرنگاران در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه آیا ایران در پاسخ تحریم‌ها تنگه هرمز را می‌بندد یا خیر، گفت: این دو موضوع ربطی به هم ندارند و کاملا از هم مجزا هستند. وی افزود: تحریم‌های امروز ناعادلانه است اما برای ما باعث ایجاد توانمندی رو به جلو و خوبی شده است. ما به اندازه کافی قدرتمند هستیم و می‌توانیم با قدرت از این تحریم‌ها عبور کنیم.

رشته‌های علوم‌انسانی در دانشگاه علامه، اسلامی شدند

رئیس دانشگاه علامه طباطبایی از پایان «اسلامی کردن» رشته‌های علوم‌انسانی این دانشگاه خبر داده و گفته است که سه رشته به تائید وارت علوم رسیده‌ است. به گفته صدرالدین شریعتی، مکاتب غربی در این رشته‌ها، مورد نقد قرار می‌گیرد.
او روز یکشنبه، هفتم آبان در گفت‌وگویی با وب‌سایت خبرانلاین همچنین گفته که روان‌شناسی، علوم‌سیاسی و مدیریت در این دانشگاه، اسلامی شده و به تایید وزارت علوم رسیده و سایر رشته‌ها در انتظار تائید هستند و سپس این اقدام در تمامی دانشگاه‌های ایران صورت خواهد گرفت.

«تحول بنیادین در رشته‌های علوم انسانی و بازنگری در دروس دانشگاهی» از جمله مواردی است که در قانون برنامه پنجم توسعه بر آن‌ تاکید شده و شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی، از یک سال پیش در دستور کار خود قرار داده است.

در ایران پس از رویدادهای انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری بر «اسلامی شدن مراکز آموزشی» بیشتر تاکید شد و رهبر جمهوری اسلامی، در چند نوبت آموزش علوم انسانی در دانشگاه‌ها را موجب «تردید در مبانی دینی و اعتقادی» دانست.

اکنون آقای شریعتی می‌گوید که واحد‌های درسی با محوریت «ارزش مداری اسلامی» و به کلیه دروس اضافه شده و حقوق، علوم اجتماعی، علوم اقتصادی، علوم تربیتی، علوم ارتباطات، مددکاری اجتماعی و تاریخ در انتظار تائید وزارت علوم هستند.

به گفته او، برای این بازنگری، سی کارگروه تخصصی با حدود سیصد عضو هیئت علمی طی دو سال صورت گرفته و قرار است ابتدا در دانشگاه علامه طباطبایی اجرایی شود و پس از آن به تمامی دانشگاه‌ها تعمیم داده شوند.

«بیشترین میزان اسلامی‌کردن در جامعه‌شناسی و روانشناسی»

رئیس دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرده است که بیشترین میزان «ارزش مداری اسلامی» و «بومی سازی» دروس در دو رشته جامعه‌شناسی و روان‌شناسی صورت گرفته است و در آن مکاتب غربی حذف نشده‌اند اما مورد نقد قرار می‌گیرند.

این روحانی اصولگرا افزوده که به طور مشخص، واحدهایی تحت عنوان «روان‌شناسی از دیدگاه قرآن و روایات» و «علوم اجتماعی از دیدگاه قرآن و روایات» به برنامه درسی اضافه شده است و در این تغییرات بیشتر رویکردهای اسلامی ملاک قرار گرفته است.

به گفته او، دانشگاه سعی ندارد نظریه‌های موجود در علوم انسانی را به کلی حذف کند اما همه آن‌ها را نقد می‌کند و سعی می‌کند با افزایش مهارت نگاه نقادانه دانشجویان، خلا‌های موجود در این نظریه‌ها را مشخص کند.

آقای شریعتی در عین حال از اضافه شدن ۱۵ واحد درسی اقتصاد اسلامی به رشته اقتصاد خبر داده که از جمله آن‌ها، اصول بانکداری اسلامی، مبانی اقتصاد اسلامی، چگونگی مقابله با ربا در اقتصاد و نحوه معیشت با توجه به آموزه‌های اسلامی و بومی است.

پیش از این در خرداد ماه، شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به ریاست غلامعلی حداد عادل برای اسلامی سازی علوم انسانی رشته «مطالعات زنان» در دانشگاه‌های کشور را به رشته «حقوق زن در اسلام» تبدیل کرد.

دانشگاه علامه پیش‌تر نیز برای اسلامی‌کردن دانشگاه‌ها پیشرو بوده و در سال تحصیلی جدید، سه هزار و ۲۲۰ کلاس درس دختران و پسران را جدا کرد و رئیس آن مدعی شد که رشد علمی در این دانشگاه به طور «فوق‌العاده» افزایش پیدا کرده است.

همزمان با روی کار آمدن دولت محمود احمدی‌نژاد در دولت نهم، طرح تغییر ترکیب و تفکیک جنسیتی در مراکز آموزش و پرورش و به‌ویژه دانشگاه‌ها رسانه‌ای شده و در این مدت اخبار جنجالی زیادی درباره آن منتشر شده است.

اخبار منتشر شده در این ارتباط حکایت از راه اندازی ۱۸ دانشگاه تک جنسیتی در سراسر ایران دارد و اواسط مرداد اعلام شد که دختران ایران امکان انتخاب ۷۷ رشته در ۳۶ دانشگاه ایران را در سال تحصیلی آینده ندارند.

ریسک سرمایه‌گذاری در یونان بیشتر از سوریه‌ و کمتر از ایران است

به‌رغم تلاش‌های اصلاح‌گرانه اقتصادی در یونان، شرکت‌ها اعتماد لازم را برای سرمایه‌گذاری در این کشور ندارند. طبق یک نظرسنجی، خطر نابودی سرمایه در یونان بالاتر از سوریه است. فقط وضعیت ایران و عراق وخیم‌تر از یونان است.

یونان به‌شدت نیازمند رشد اقتصادی است. ولی این کشور که غرق در بدهی ‌است، از قرار معلوم شانس چندانی برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی ندارد.

بر اساس یک نظرسنجی شبکه بین‌المللی ارزیابی اقتصادی (BDO)، یونان یکی از پرریسک‌ترین کشورها برای سرمایه‌گذاری ‌است و در رتبه‌ای پایین‌تر از سوریه بحران‌زده جای گرفته است. فقط دو کشور ایران و عراق هستند که ریسک ‌سرمایه‌گذاری در آنها از یونان بیشتر است.

این نهاد اقتصادی از یک‌هزار شرکت متوسط و بزرگ سرمایه‌گذاری نظرخواهی کرده است. مارتین فان روکل، رئیس شبکه بین‌المللی ارزیابی اقتصادی، می‌گوید که مدیران شرکت‌ها «هرچه بیشتر نگران کشورهای جنوبی اروپا هستند، به‌طوری که وضعیت آنها را به همان اندازه کشورهای از نظر سیاسی بی‌ثبات خاورمیانه پرریسک‌ می‌دانند».

در میان ده کشور با بالاترین حد ریسک سرمایه‌گذاری، اسپانیا در رتبه هفتم جای گرفته است. یونان نیز همانند اسپانیا به‌شدت در پی کسب اعتماد سرمایه‌گذاران خصوصی است.

بر اساس این نظرسنجی، چین مشکلی برای جذب سرمایه‌گذاران ندارد. به‌رغم کاهش رشد اقتصادی در جمهوری خلق چین، اقتصاد این کشور همچنان برای سرمایه‌گذاران جذاب است. پس از چین آمریکا قرار دارد که سرمایه‌گذاری در آن عاری از ریسک دیده شده است.

برزیل، هند، آلمان و بریتانیا نیز خارج از لیست ده‌ کشور پرریسک ‌قرار دارند.

بر اساس این نظرسنجی، مدیران شرکت‌ها معتقدند که سرمایه‌گذاری در خارج از کشور به‌طور کلی دشوارتر از پیش شده است. آنها دلیل این دشواری را بی‌ثباتی اقتصادی جهان‌شمول، تعیین مقررات سخت‌تر و تشدید رقابت‌ها می‌دانند.

فان روکل می‌گوید که شگفت‌زده است از اینکه مدیران شرکت‌های سرمایه‌گذاری، بدهی دولت‌های خارج از حوزه‌ی اروپا، مانند ژاپن و آمریکا را کمتر مایه‌ی نگرانی خود می‌دانند.

تظاهرات صدهاهزار نفری در یونان در مخالفت با برنامه‌های ریاضت اقتصادی

چانه‌زنی دولت یونان با نهادهای بین‌المللی

نگاه سرمایه‌گذاران و سیاستمداران بیش از هر کشور متوجه یونان است. قرار است در طول ماه نوامبر گزارشی مشترک از سه نهاد کمیسیون اتحادیه اروپا، بانک مرکزی اروپا و صندوق بین‌المللی پول در زمینه وضعیت اجرای اصلاحات اقتصادی در یونان انتشار یابد. همگان بی‌صبرانه در انتظار این گزارش به سر می‌برند.

کشورها و نهادهای پرداخت‌کننده پول این پرسش را مطرح می‌کنند که چرا مذاکرات با دولت یونان در زمینه اصلاحات در بازار کار پیشرفتی نداشته است. نهادهای سه‌گانه‌ی بالا حاضر نیستند به برخی پیش‌شرط‌های یونان گردن بنهند.

جناح کوچک "دمکرات‌های چپ" در دولت ائتلافی یونان خواستار تصویب یک تعرفه ملی حقوق برای همه شاغلان در یونان شده است. از سوی دیگر آنها می‌خواهند قانون کنونی افزایش ده درصدی حقوق شاغلان پس از ازدواج حذف نشود. نهادهای سه‌گانه با این خواست موافق نیستند.

به گفته‌ محافل دولت یونان، پارلمان این کشور در ۵ نوامبر (۱۵ آبان) درباره طرح اصلاحات در بازار کار تصمیم خواهد گرفت. "دمکرات‌های چپ" یونان از هم‌اکنون مخالفت خود را اعلام کرده‌اند.

کاهش حقوق شاغلان و کاهش مبلغ پرداختی به هنگام بازخرید آنها در طرح اصلاحات بازار کار پیش‌بینی شده است.

دولت یونان ماه‌هاست که بر سر یک بسته ۵/ ۱۳ میلیارد یورویی با سه نهاد کمیسیون اتحادیه اروپا، بانک مرکزی اروپا و صندوق بین‌المللی پول از یک‌سو و احزاب ائتلافی در دولت از سوی دیگر در حال مذاکره و چانه‌زنی به سر می‌برد.

دولت یونان برای دریافت این مبلغ باید با جناح‌های داخلی و خارجی ذکر شده در بالا به توافق برسد تا مانع از ورشکستگی دولت شود.

آلمان مخالف بخشودگی بخشی از بدهی‌های یونان

بر اساس اطلاعات هفته‌نامه آلمانی "اشپیگل"، کمیسیون اتحادیه اروپا، بانک مرکزی اروپا و صندوق بین‌المللی پول موافق بخشودگی بخشی از بدهی‌های یونان هستند، ولی آلمان حاضر با این عمل مخالف است.

مقام‌های آلمان می‌گویند که این بخشودگی به معنای پرداخت مستقیم بدهی‌های یونان از جیب مالیات‌دهندگان آلمانی است.

نهادهای مالی نیز به دلیل نگرانی از ایجاد هرج و مرج در بازار مخالف بخشودگی بیشتر در میزان بدهی‌های یونان هستند.

مدیرعامل فراری بانک ملی ایران غیابی و علنی محاکمه می‌شود

محمودرضا خاوری مدیرعامل سابق بانک ملی ایران با اتهام فساد مالی رو به رو است
ناصر سراج، قاضی پرونده بزرگترین فساد مالی در ایران گفته است که "محمودرضا خاوری مدیر عامل فراری بانک ملی به طور غیابی محاکمه می‌شود."
آقای سراج گفته که "دلیلی ندارد که این محاکمه غیرعلنی برگزار شود."
محمود‌‌رضا خاوری، مدیر عامل سابق بانک ملی از ایران از متهمان اصلی پرونده فساد سه هزار میلیارد تومانی است که اینک در کانادا زندگی می‌کند.
در جریان سیزدهمین جلسه محاکمه متهمان پرونده فساد سه هزار میلیارد تومانی در ایران که اواخر خرداد ماه سال جاری (اوایل ژوئن) برگزار شد، قاضی پرونده اعلام کرده بود که یکی از معاونان وزارت اطلاعات از خروج آقای خاوری، مطلع بوده است.
بر اساس گزارش‌ها، آقای خاوری پس از آن که برای شرکت در یک نشست بانکی در بریتانیا از ایران خارج شده بود، از سمت خود کناره‌گیری کرد و به کانادا رفت.
گفته می‌شود که خانواده آقای خاوری و خود او تابعیت دوگانه دارند و شهروند کانادا هم هستند.
قاضی سراج پیش از این در جلسه دادگاه گفته بود که "در ۲۹ شهریور ۱۳۹۰ با ماموریت آقای خاوری موافقت شده و ۶ مهرماه ۱۳۹۰ در نامه‌ای از سوی مشاور نهاد و دبیر هیات نظارت در سفرهای خارجی، این ماموریت کان‌لم‌یکن تلقی" شد.
قاضی پرونده گفته بود که چند روز بعد از لغو ماموریت آقای خاوری "او از محل یک هتل در لندن فکسی به دفترش می‌فرستد و در آن، استعفایش را اعلام می‌کند."
قاضی پرونده "بزرگ‌ترین فساد مالی تاریخ ایران" پیش از این گفته بود که این توضیحات را در واکنش به اظهارات وکیل متهم ردیف اول پرونده که گفته بود "دست‌هایی در کار بوده است تا خاوری را فراری دهد"، ارائه کرده است.
آقای سراج به تازگی اعلام کرده است که ۲۰ کیفرخواست جدید از متهمان پرونده فساد ۳ هزار میلیارد تومانی به دادگاه رسیده است.
قوه قضائیه ایران پس از چندین جلسه محاکمه گروهی از متهمان پرونده فساد اقتصادی، چهار نفر را به اعدام محکوم کرده است.
این احکام به گفته مقام‌های قضایی ایران هم اکنون در دیوان عالی کشور است.
مطابق قوانین ایران پس از اعتراض محکومان به اعدام به حکم صادر شده، مطابق قانون دیوان عالی کشور وظیفه بررسی این حکم را دارد.

تماس تلفنی غضبناک احمدی نژاد با نوری مالکی درباره ی بازرسی هواپیمای ایرانی

یک روزنامه عراقی به نقل از منبعی دولتی به تماس تلفنی غضبناک احمدی نژاد با نوری المالکی اشاره کرده و از قبیح خواندن اقدام عراق در راستای فرودآوردن هواپیمای تجاری ایران و بازرسی آن توسط نیروهای امنیتی در فرودگاه بغداد در تماس تلفنی رئیس جمهوری  ایران سخن گفته است.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب» ؛ روزنامه عراقی شفق نوشت که رئیس جمهور ایران اقدام عراق در فرودآوردن هواپیمای تجاری ایران و بازرسی آن توسط عراق در تماس تلفنی با نخست وزیر عراق را وقیح خوانده است.
مالکی برای احمدی نژاد بر این تأکید کرد که این چنین اقدامتی صرفاً تشریفاتی و مورد هدف قراردادن ایران نیست. این چنین اقدامی در راستای اثبات عدم وجود سلاح و مهمات در هواپیماهای ایرانی که از آسمان عراق به سوریه تردد می کنند به جوامع بین المللی، بعمل می آید.
این منبع اضافه می کند: با ارائه ی این توضیحات از سوی نخست وزیر عراق به رئیس جمهور ایران، دیگر بحرانی در روابط دیپلماتیک و اقتصادی در بین ایران وعراق پیش نخواهد آمد.

انجمن اسلامی پزشکان خواهان درمان زندانیان سیاسی توسط پزشکان مستقل شد

انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران در نامه‌ای به رییس قوه قضاییه ایران خواستار رسیدگی فوری و کامل به وضعیت سلامت و درمان زندانیان سیاسی در محیطی خارج از زندان شده است.

این انجمن در نامه‌ای که امروز (۸ آبان/ ۲۹ اکتبر) منتشر شده، خطاب به صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی نوشته است: «تمام امور زندانیان و به خصوص تأمین نیازهای اولیه آنها زیر نظر و در اختیار قوه قضائیه و سازمان زندانها می‌باشد، مسئولیت هرگونه قصور و اختلال در ارائه خدمات پزشکی فوری و غیرفوری به آنان در صورتی که منجر به فوت، نقص عضو یا از بین رفتن سلامتی آنان شود، شرعاً و قانوناً به عهده مسئولین مربوطه می‌باشد. بدیهی است تأخیر و بی توجهی در تشخیص بیماری و شروع درمان عامل اصلی شدت گرفتن بیماری و صعب العلاج شدن آن گشته و مشمول مسئولیت فوق‌الذکر می‌باشد».


هدا صابر بر اثر سکته قلبی در بیمارستان درگذشت

این تشکل صنفی مرگ احمد قابل، پژوهشگر دینی و هدی صابر، فعال ملی مذهبی را ناشی از عدم توجه و رسیدگی به موقع در زندان دانسته و نوشته است‌‌‌‌: «به شروع علائم بیماری احمد قابل در زندان بی‌توجهی شده و موجب تشخیص دیرهنگام آن گشته است». از مرگ هدی صابر بر اثر تاخیر در درمان سکته قلبی نیز به عنوان "نمونه دیگری از این بی‌توجهی‌های تأسف‌بار" یاد شده است.

انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران در نامه خود به صادق لاریجانی نوشته است: «بسیاری از زندانیان سیاسی دچار بیماری‌هایی هستند که گذشت زمان و تاخیر در درمان آنها عوارض جبران‌ناپذیری به دنبال خواهد داشت».

رسیدگی فوری به زندانیان بیمار
در این نامه هم‌چنین نسبت به وضع جسمی میرحسین موسوی، از رهبران مخالفان حکومت ایران اشاره شده است: «امروز بیش از ۶۰۰ روز از حصر خانگی ایشان می‌گذرد، حتماً اطلاع دارید که ایشان دچار بیماری قلبی شده و بر اساس مستندات موجود بعد از گذشت ۳ ماه از شروع بیماری و درد قلبی ایشان در شرایط امنیتی شدید به مرکز قلب تهران منتقل شده و آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی شده و روز بعد از این اقدامات مجدداً به محل حصر بازگردانده شده‌اند».

انجمن اسلامی جامعه پزشکی همچنین نسبت به عدم توجه به سلامت زندانیان سیاسی مسن‌تر مانند بهزاد نبوی انتقاد کرده است: «بهزاد نبوی با سن بیش از ۷۰ سال، علاوه بر بیماری قلبی مبتلا به بیماری پیشرونده ستون فقرات بوده و نیازمند عمل جراحی و فیزیوتراپی می‌باشند».

انجمن اسلامی جامعه پزشکی، از تشکل‌های نزدیک به اصلاح‌طلبان، خواهان "رسیدگی فوری و کامل به وضعیت سلامت و درمان زندانیان سیاسی در محیطی خارج از زندان" و معاینه آنان توسط پزشکان مستقل شده است.

ناگفته‌های اعدام فاضل خداداد

محسن رفیقدوست که این روزها فعالیت‌های رسانه‌ای در قالب گفت‌وگو را افزایش داده است و بیشتر دیده می‌شود در تازه‌ترین گفتگوی خود از پرونده فاضل خداداد سخن گفته است.فردی که در سال 74 به اتهام فساد اقتصادی و اختلاس معروف 123 میلیارد تومانی به اعدام محکوم شد.اما اکنون کسی که به او امان داده بود تا بازگردد می‌گوید حکم اعدام وی به خاطر مفاسد اقتصادی نبود.
به گزارش انتخاب ،محسن رفقیدوست که زمانی وزیر سپاه پاسداران بود و سپس ریاست بنیاد مستضعفان را بر عهده گرفت در گفت‌وگویی با مجله «تجارت فردا»ابعاد تازه‌ای از پرونده فاضل خداداد که در سال 74 یکی از بزرگترین مفاسد اقتصادی را مرتکب شده بود فاش کرد.

محسن رفیقدوست دراین گفت‌وگو با تاکید بر این که اگر می‌گفتند برای چه فاضل خداداد را اعدام کردند، بهتر بود،افزود: من به او امان داده بودم که به ایران آمد؛ به همین دلیل رفتم پیش آقای محسنی‌اژه‌ای و به وی گفتم که در زمان پیغمبر یک سرباز را امان داده بود، پیغمبر گفت شخص را آزاد کنند.

وی گفت:من که از مسئولان نظام هستم و به وی امان دادم و آوردمش، می‌توانست که نیاید؛ البته او را هم با تهدید آوردم و راحت نیامد.

رفیقدوست ادامه داد: خب به هر حال، آقای اژه‌ای بعد پرونده را گذاشت جلوی من. نمی‌توانم برای شما -مخصوصا که خانم هستید، بگویم که در آن پرونده چه خواندم. اگر من هم قاضی بودم، فاضل را به اعدام محکوم می‌کردم. نه به خاطر... این بخش را ضبط نکنید تا برای خودتان بگویم ...

وی همچنین گفت: اصلا حکمش بود، ولی به آقای اژه‌ای اصرار کردم که علت واقعی‌اش را به مردم بگویید؛ چون اگر به بهانه اختلاس و اقتصاد اعدامش کنید،‌ به اقتصاد مملکت ضربه می‌زنید. آقای هاشمی هم با من هم‌عقیده بود.

وی در این گفت‌وگو مطالب دیگری هم گفته است که برخی از آنها را می‌توانید بخوانید.

-ما یک مرکز تک‌نسخه‌ای داریم که دارو‌هایی را که وزارت بهداری برای بیماران خاص لازم می‌داند و معروف است به داروهای تک‌نسخه، به کشور وارد می‌کنیم.شرکت‌های تک‌نسخه‌ای دیگری بودند که هم قدرت‌شان هم سرمایه‌شان بیشتر بود. مجموعه من هیچ امتیازی نسبت به آنها نداشت. تنها چیزی که بود اینکه گمرک موافقت کرد تمام تک‌نسخه‌ای‌هایمان را در فرودگاه بررسی ‌کند. اصلاً اسم من در مجموعه مطرح نبود. کار به نفع مردم بود و به همین دلیل راهش جور شد. البته این دوره اوج تا دو سه سال پیش بود. اما از آن موقع کار را سخت کردند.

-دوره‌ای واقعاً ناصرخسرو نبود. واقعاً این کار را انجام دادم. 50 نسخه می‌آمد که تجویزش یک دارو بود، دولت می‌گفت شما برو 50تا از این دارو را به داخل ایران بیاور؛ تا زمانی که می‌گذاشتند این‌طور دارو وارد کشور کنیم، ناصرخسرو جمع شده بود اما وقتی ممنوعیت‌هایی از سوی دولت ایجاد کردند و جلو کار ما را گرفتند، باز ناصر‌خسرو باز شد. گفتند به تعدادی که ما می‌گوییم، بیاورید و بیشتر نیاورید. کار ما پرثواب بود هر چند پرسود نیست.

-الان تورم‌مان ساعتی شده تنها به این دلیل است که تولید نداریم؛‌ طوری کردند که می‌گویند هر چه بخواهیم چین به ما می‌دهد. خب آقا این به چه دردمان می‌خورد؟ هر کالای چینی را خواستند توی مملکت ریختند. اگر فقط تحریم‌ها بود، شاید قابل حل بود. اما این هفت‌خوان رستم گشایش اعتبار برای ورود مواد اولیه سبب شد بخش خصوصی نتواند راه خودش را پیدا کند.
 یکی از مواردی که به تولید ضربه‌ کاری زد، بحث پرداخت نقدی یارانه‌ها بود. من در همان اولین سخنرانی اقتصادی دهه 60 که آقای هرندی در آن کمیته هفت‌نفره زمین دعوتم کرده بود، گفتم که چه حقی داریم بنزین را که متعلق به 40 میلیون نفر است به پنج میلیون نفر می‌دهیم و این عدالت نیست؛ لذا اینکه بحث حذف یارانه را مطرح کنیم و بگوییم قیمت را واقعی می‌کنیم اما طبقات بالا بتوانند این گرانی را تحمل کنند و مشکل را برای خودشان حل کنند، صحیح نیست.
همان مثل قدیمی ماهی نده، ماهیگیری یادش بده؛ اگر آقایان حتی در مجلس خوب فکر می‌کردند و این تقسیم‌بندی اشتباه 50 درصد به مردم و 20 درصد دولت و 30 درصد تولید، را انجام نمی‌دادند شاید مشکل حل می‌شد. 80 درصد را به تولید می‌دادند و با بقیه 20درصد هر کاری می‌خواستند می‌کردند. در فلان روستا که 250 نفر دارد پنج تا کمباین می‌دادند؛ مشکل آبش را حل می‌کردند.

سعید قاسمی : قصد دارم ریشم را بعد از آن دخترک، برای خاوری هم گرو بگذارم

به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، سردار سعید قاسمی عصر امروز در نشست «انزوای سیاسی و انقلاب جریان ساز» که به همت بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت در آمفی تئاتر شهید بهرامی این دانشگاه برگزار شد، با اشاره به سالروز تسخیر لانه جاسوسی توسط دانشجویان پیرو خط امام (ره) گفت: آبان ماه به واسطه حرکت عظیمی که آقا روح الله نام آن را انقلاب دوم نامید، همان چیزی است که شما دانشجویان آن را خلق کردید و در تاریخ انقلاب اسلامی ایران جایگاه خاصی پیدا کرد.
وی با اشاره به برخی از شهدای این حادثه و دانشجویان شهید ادامه داد: این واقعه خاطره شهیدانی چون شهید ورزدار، راوینی و شهید صابری که از شهدای همین دانشگاه بود را برای همه ما زنده می‌کند.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه 13 آبان ماه منشا تحول عمیق در دانشگاه اسلامی آن زمان بود، اضافه کرد: این حادثه موتور حرکت دیگری برای انقلاب شد و به آن جان تازه‌ای بخشید و در آن شرایط احساس می‌شد دولتمردان ما پای میز مذاکره با آمریکا می‌روند.
قاسمی به برخی از حوادث آن دوران اشاره کرد و گفت: ابراهیم یزدی که به مدل فکری تکنوکرات‌ها و اشخاصی مانند مهندس بازرگان تمایل و نزدیکی داشت، اعتقادی مانند اعتقادی که آقا روح الله و شما در مقابله با آمریکا دارید، نداشتند.
وی در همین زمینه خاطرنشان کرد: همین حادثه باعث شد مهندس بازرگان به عنوان مسئول دولت وقت نزد آقا روح الله رود و از او بخواهد بین شما دانشجویان و وی و دولت وی یکی را انتخاب کند که امام (ره) شما و نسل شما را به دولت قانونی ترجیح داد و با استعفای آن مخالفت کرد.
این سردار دوران هشت سال دفاع مقدس به دوران اسارت عوامل سفارت آمریکا در ایران اشاره کرد و گفت: طی آن 440 روزی که آنها به اسارت در آمدند، داستان‌های زیادی در این مقطع به وقوع پیوست و واسطه‌های فراوانی برای آزادی آنها به ایران آمدند و حتی ایران تهدید به حمله نظامی نیز شد.
قاسمی در ادامه افزود: این نگاه و این مبنای تفکر ضد شرقی و ضد غربی تا هم کنون مبنای مجادله فکری ما در سطح جامعه، کوچه و بازار و خارج از کشور شده است.
وی به فراز و نشیب این نوع تفکر در تاریخ انقلاب اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: رئیس جمهور قبل که تفکری هم سو با این نوع تفکر نداشت، وقتی به آمریکا رفت و از او در رابطه با حادثه تسخیر سفارت آمریکا سوال کردند، پاسخ داد که شرمنده شدم این روزی که این اتفاق رخ داد.
این سردار هشت سال دفاع مقدس با بیان اینکه ما به اشخاص، کاری نداریم و توجه ما به تفکرهای مختلفی است که آمده‌اند و رفته‌اند، گفت: برخی، از همان روز اول با آقا روح الله همراه نبودند و همان سال‌های اول خسته شدند، بعضی تا فتنه آمدند و بعضی نیز هم اکنون و در این شرایط خسته شده اند.
قاسمی یادآور شد: ما نسبت به مدل و الگویی که براساس آن انقلاب کردیم باید شناخت دقیق داشته باشیم تا در کوران حوادث و بادهای تندی که می‌آیند محکم بایستیم و این ایستادگی در جایی موثر است که مبنای فکری که براساس آن جنگ اتفاق افتاده است، پیش می‌رود.
وی در همین زمینه افزود: اگر بر مبنای فکری خود دچار تزلزل بشویم و به درستی تشخیص ندهیم، در تندباد مرغ و دلار و برنج هر روز به هر طرف کشیده می‌شویم و در نهایت تسلیم می شویم.
این کارشناس مسائل سیاسی تاکید کرد: داستان ما در مقوله استکبارستیزی از جایی شروع شد که بنا داشتیم از نوکری غرب و استکبار خارج شویم و دیگر اربابمان آمریکا نباشد و نفت را مستقیم به اسرائیل صادر نکنیم.
قاسمی با طرح این سوال که چرا باید با آمریکا سرشاخ شد و چرا نباید مانند دو دولت قبل هاشمی و خاتمی به دنبال تعامل با آمریکا رفت، افزود: در حالی که دولت‌های قبل به مذاکره با آمریکا فکر می‌کردند، تفکری انتخاب شد که استکبارستیز بود و این نشان داد که شما برای رای‌دادن به قد، قیافه و یا هیکل نگاه نمی‌کنید و تفکری که با تفکر آقا روح الله نزدیک‌تر بود را انتخاب کردید.
وی با اشاره به فشارهایی که در حال حاضر بر کشور از سوی کشورهای غربی تحمیل می‌شود، ادامه داد: فشارهایی که شما الان و در این شرایط آن را تحمل می‌کنید، کمترین تاوان پایبندی به تفکر استکبارستیزی است.
این رزمنده و سردار هشت سال دفاع مقدس با بیان اینکه البته ما در برخی جاه ها به بیراهه رفتیم، گفت: اگر هم در این مسیر دچار مشکلاتی شدیم و هستیم یکی از مهمترین دلایل آن گوش نکردن به حرف‌ها و توصیه‌های آقا روح الله است و آنجایی که او گفت از نفت دست بکشید و به سمت کشاورزی و تولید بروید.
قاسمی در ادامه سخنان خود با اشاره به حادثه حج خونین و برائت از مشرکین ادامه داد: متاسفم در مسائل سیاسی و نامه‌نگاری قوای به همدیگر، برای آن 500 انسان آزاده‌ای که در کنار حرم امن الهی شهید شدند و خونشان بر زمین بیت الله‌الحرام ریخته شد، نتوانستیم براثر فراموشی، خاطره و برنامه باشکوهی برای آنها برگزار کنیم.
وی با اشاره به بخشی از سخنان امام خمینی (ره) و مانیفیست فکری او ادامه داد: در آن شرایط جنگ همان‌ جایی که نخست‌وزیر وقت بدون اینکه فرمانده کل قوا از استعفای او خبر داشته باشد، از طریق رسانه‌ها استعفای خود را اعلام کرد و مسئولان سیاسی کشور نیز به امام(ره) گفتند که دیگر شرایط ادامه جنگ وجود ندارد، این قطعنامه لعنتی را پذیرفتیم و پذیرفتیم که دیگر از سرزمینمان دفاع مشروع نکنیم.
این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: این افرادی که چند ماه پیش نزد آقا سید علی رفتند و گفتند که ما در شعب ابی‌طالب هستیم و نگاهی باید به رابطه مذاکره با آمریکا داشته باشیم، از همان نوع تفکر هستند.
قاسمی در همین زمینه افزود: درست در همین جا بود که قند در دل استکبار و غرب آب شد که دیگر تفکر انقلابی و تفکر آقا روح الله در این کشور از بین رفتنی است.
وی با بیان اینکه اگر استکبار احساس کند اراده ایستادگی در شما نیست و تمایل به مذاکره دارید شب را به صبح نمی‌اندازند، ادامه داد: برخی مذاکره با آمریکا را در شرایطی طرح می‌کنند که ایران به طور قطع نسبت به سال‌های گذشته قوی‌تر است.
این رزمنده و سردار هشت سال دفاع مقدس با اشاره به شرایط آمریکا گفت: قطعاً آمریکا با بدهی تریلیونی خود و بحران‌هایی که در حال حاضر با آن دست به گریبان است و همچنین انقلاب‌های منطقه و خیزش‌های مردمی که با آمریکا سرجنگ دارد، از آمریکای سال 68 خیلی ضعیف‌تر است و مطمئناً ایران نیز از ایران سال 68 قویتر است.
قاسمی ضمن انتقاد از طرح مذاکره با آمریکا در فضای سیاسی کشور ادامه داد: اگر می‌خواستیم مذاکره با آمریکا و رابطه با این کشور را بپذیریم، چرا در این شرایط که در پیچ تاریخی جهان قرار داریم، باید این کار را انجام دهیم؟ در طول 200 و 300 سال گذشته هر جا از ارزش‌ها و آرمان‌ها کوتاه آمدیم بعد از آن به شکست رسیدیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به آثار و برکات ریش خود گفت: ما پس از آنکه ریش خود را برای آن دخترک گرو گذاشتیم به آثار و برکات آن پی بردیم.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: قصد دارم آن را برای خاوری هم گرو بگذارم؛ چرا که به برکات آن پی برده‌ام.
قاسمی با اشاره به شرایط کشور و در نقطه عطف قرار گرفتن آن افزود: ما امروز در نقطه عطف تاریخی قرار گرفته ایم و مطمئن هستیم اگر به آرمان‌ها پایبند باشیم به سلامت از آن عبور می‌کنیم.
وی با بیان اینکه به اذن الله از این مرحله نیز عبور می‌کنیم، خاطرنشان کرد: ولی به طور قطع این بار نیز ریزش‌هایی خواهیم داشت.
این سردار هشت سال دفاع مقدس با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری آینده گفت: ما باید کسی را انتخاب کنیم که خطوط قرمز را بداند و بداند که برخی از خطوط با نظر و نگاه و دیدگاه او تغییر نخواهد کرد.
قاسمی با اشاره به سخنان یکی از مسلمانان مصری در خصوص ایرانیان گفت: یکی از مسلمانان مصری در مراسمی به من گفت که می‌دانید که شما ایرانیان چرا برای ما اینقدر عزیز هستید، چون شما در مقابل کسی رکوع نمی‌کنید.
وی با بیان اینکه بسیاری از چیزهایی که در عالم سیاست بین روسای جمهور اتفاق می‌افتد بازی سیاسی است، گفت: همه می‌دانند که وقتی رئیس جمهور ایران به رئیس جمهور بلندقامت قطر دست می‌دهد این فقط یک بازی سیاسی است و گرنه تفکر و مبنای‌ که پشت اوست چندان نزدیکی‌ای به آن ندارد.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به سخنان امام خمینی و مانیفست فکری ایشان خاطرنشان کرد: ما باید به دنیا ثابت کنیم که ما مانیفست و راهبرد داریم و در این مسیر گیج، کلافه و بلاتکلیف نیستیم و انشاءالله پیروزی و نهضت ما در جهان نزدیک است.

مقام اسرائیلی: ایران به اطلاعات نظامی دست نیافته است

یک مقام بلندپایه اسرائیلی ادعای ایران مبنی بر دست یافتن به اطلاعات نظامی توسط یک پهپاد را رد کرد. پهپاد توسط حزب‌الله لبنان ارسال شده و اسرائیل آن را سرنگون کرده بود.

یک فرمانده ارتش اسرائیل که نخواسته نامش فاش شود گفته است یک پهپاد ساخت ایران که توسط نیروی هوایی اسرائیل سرنگون شد، دوربین نداشته تا بتواند عکس‌هایی از اماکن حساس اسرائیل ارسال کند.

این مقام ارتشی همچنین گفت که حتی اگر پهپاد یادشده اطلاعاتی هم گردآوری نکرده باشد، همین که توانسته وارد آسمان اسرائیل شود و مدتی آزادانه پرواز کند، "نشانه امکانات قوی" است که به گفته او در آینده می‌تواند توسعه یابد.
این فرمانده روز دوشنبه (۲۹ اکتبر/ ۸ آبان) در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه تائید کرده است که تحقیق درباره پهپاد سرنگون شده ادامه دارد.

نیروی هوایی اسرائیل در تاریخ ۶ اکتبر یک هواپیمای بدون سرنشین را در آسمان این کشور سرنگون کرد. گفته می‌شود که این پهپاد ساخت ایران بوده و توسط حزب‌الله لبنان به آسمان اسرائیل فرستاده شده است. بنا به گزارش‌ها پهپاد یادشده از جهت دریای مدیترانه وارد اسرائیل شده و بر فراز بیابان نقب مشغول عملیات جاسوسی بوده است.

سید حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان تائید کرده است که به دستور او پهپاد به اسرائیل فرستاده شده است. به گفته‌ی او پهپاد ساخت ایران بوده و در لبنان مونتاژ شده است.

حسن نصرالله همچنین گفت: «پهپاد یادشده چندین کیلومتر پرواز کرد و اطلاعات مهم و حساسی برای ما فرستاد تا این که سرانجام در نزدیکی تأسیسات اتمی دیمونا توسط "دشمن" سرنگون شد.»

اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفته است که پهپاد سرنگون‌شده اطلاعات باارزشی از تأسیسات هسته‌ای اسرائیل ارسال کرده که هم‌اکنون در اختیار مقامات ایران است. او مدعی شد که پهپاد از تولیدات قدیمی بوده و جمهوری اسلامی در این مدت توانسته است پهپادهای پیشرفته‌تری تولید کند.

کمک مالی سازمان ملل برای احیای دریاچه ارومیه

کمک مالی سازمان ملل برای احیای دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه
محمدجواد محمدی‌زاده، رئیس سازمان محیط زیست ایران، گفته است که برنامه توسعه و عمران ملل متحد برای حل مشکلات محیط زیستی در ایران و از جمله دریاچه ارومیه  ۱۳۵ میلیون دلار کمک مالی اختصاص داده است.

به گزارش روز دوشنبه، ۸ آبان، خبرگزاری مهر، وی گفته است که مشکل اصلی تالاب‌های کشور ما از جمله دریاچه ارومیه، تالار پریشان، گاوخونی و هامون در حال حاضر تامین نشدن حقابه این تالاب‌ها یا به عبارتی بهره‌برداری‌های بی‌رویه و ناصحیح در بالادست این تالاب‌هاست که اجازه ورود آب به آنها را نمی‌دهد.

بر اساس این گزارش، پیش از این سرپرست برنامه توسعه و عمران ملل متحد  گفته بود این برنامه ظرف پنج سال از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ ، ۲۳۵ میلیون دلار بودجه برای برنامه‌های توسعه‌ای در ایران اختصاص داده که از این میزان ۵۷ درصد یعنی ۱۳۵ میلیون دلار به رفع چالش‌های زیست محیطی از جمله احیای دریاچه ارومیه  اختصاص می‌یابد.

 از سوی دیگر حسن عباس‌نژاد، مدیرکل محیط زیست آذربایجان‌ غربی، گفته است  که ۷۰ درصد مساحت این دریاچه خشک شده و به عبارت دیگر ۳۰۰ هزار هکتار از مساحت  آن به شوره‌زار تبدیل شده است.

همزمان با اظهارات آقای محمدی‌زاده درباره اختصاص کمک مالی سازمان ملل، نادر قاضی‌پور نماینده مجلس، نیز با اشاره به انباشت نمک در مناطق خشک شده دریاچه ارومیه هشدار داد که «به ‌طور حتم بعد از فراگیری توفان نمک دراستان آذربایجان شرقی و غربی به ترتیب کردستان٬ اردبیل٬ زنجان٬ قزوین و در نهایت تهران با این پدیده روبه‌رو می‌شوند».

وی با اعلام اینکه بخش جنوبی دریاچه ارومیه تا دو سال آینده خشک می‌شود٬ یاد‌آور شد: هم‌اکنون غلظت آب در بخش جنوبی دریاچه حدود ۴۰۰ میلی‌گرم در یکصد سی‌سی است و این به معنای خشکی دریاچه ارومیه است.

اشاره قاضی‌پور به «بخش جنوبی» دریاچه ارومیه، قسمتی از دریاچه  است که در جنوب جاده خاکی میانگذر این دریاچه قرار دارد. در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد این جاده میانگذر به رغم هشدارهای بسیاری از کارشناسان برای اتصال ساحل شرقی دریاچه به غرب آن احداث شد و عملا دریاچه را به دو قسمت تقسیم کرد.

به غیر از جاده میانگذر مذکور، ایجاد سدهای آبی در مسیر رودخانه های منتهی به دریاچه ارومیه و کاهش بارندگی، استفاده بی‌رویه از آب‌های جاری منطقه و حفر صدها حلقه چاه آب برای مصارف کشاورزی از جمله عواملی است که برای خشک شدن دریاچه ارومیه که زمانی «نگین ایران» نامیده می‌شد، گزارش شده است.

۱۴ اسفند سال گذشته، برنامه زیست محیطی سازمان ملل متحد، «یونپ» با انتشار گزارشی با هشدار نسبت به عواقب خشک شدن دریاچه ارومیه که «منجر به ایجاد طوفان نمک در شعاع ۵۰۰ کیلومتری دریاچه خزر که محل سکونت ۷۶ میلیون انسان است»، گفته بود ارتفاع سطح آب دریاچه از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۱ به میزان ۷ متر پایین افتاده و بر اساس تصاویر ماهواره‌ای مساحت آن در این بازه زمانی از ۶۱۰۰ کیلومتر مربع به ۲۳۶۶ کیلومتر مربع کاهش یافته است و این کاهش ادامه دارد.

بر اساس مطالعات این سازمان، کاهش حجم آب‌های ورودی به این دریاچه به خاطر تغییرات آب و هوایی، همچنین بهره‌برداری بیش از حد آب‌های حوضه آبخیز برای مصارف کشاورزی بیشترین سهم (۶۵ درصد) و ساخت و ساز سدها در بستر رودخانه نیز دومین عامل (۲۵ درصد) در خشک شدن دریاچه بوده است.

بر اساس این گزارش، عامل کاهش بارندگی تنها ۱۰ درصد در خشک شدن این دریاچه نقش داشته است.  این درحالی است که آقای احمدی‌نژاد به دفعات موضوع «دستکاری غربی‌ها برای جلوگیری از بارور شدن ابرهایی که به ایران می آیند» اشاره کرده و همچنین تابستان سال گذشته در سفر به استان اردبیل اعلام کرد که «بر اساس ارزیابی‌ها دریاچه ارومیه هر ۵۰۰ سال با چنین شرایطی روبه‌ ‌رو می‌شود».

بر اساس گفته‌های مقامات ایران، سالانه بیش از سه میلیارد متر مکعب حقآبه دریاچه ارومیه باید باشد. شهریور ماه سال گذشته دولت  محمود احمدی‌نژاد ۸۵۰ میلیارد تومان بودجه برای انتقال آب رودخانه ارس و چند رودخانه در کردستان به دریاچه ارومیه اختصاص داد. اقدامی که پس از اعتراضات مردمی در ارومیه و تبریز به رد طرح دوفوریتی در مجلس شورای اسلامی ایران برای نجات دریاچه ارومیه انجام شد، اما، بنابر گزارش‌ها، تاکنون اقدامی چندانی در این زمینه انجام نشده است.

تهدید تلویحی احمدی‌نژاد به افشای ناگفته‌ها در مجلس

به گفته‌ی طراح اصلی سؤال از رئیس جمهوری اسلامی در مجلس، تلاش حامیان دولت برای منتفی‌شدن این طرح ناکام مانده است. ظاهرا محمود احمدی‌نژاد تهدید کرده صحن علنی مجلس را "فرصتی برای بیان حرف‌های نگفته می‌داند".

طرح سؤال از محمود احمدی‌نژاد ۱۹ مهرماه با ۱۰۲ امضا تقدیم هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی، و دو روز بعد برای رسیدگی به کمیسیون برنامه و بودجه ارجاع شد. از آن زمان نزدیکان دولت و فراکسیون اصولگرایان مجلس تلاش فراوانی کردند تا با منصرف‌کردن برخی از امضا کنندگان تعداد امضاها را از حد نصاب کمتر کنند.

لطف‌الله فروزنده دهکردی، معاون پارلمانی محمود احمدی‌نژاد، و شماری از اعضای شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان ادعا کرده‌اند که حدود ۴۰ نماینده امضاهای خود را پس گرفته‌اند و به این ترتیب این طرح از حد نصاب لازم که ۷۴ امضاست برخوردار نیست.

«سؤال از احمدی‌نژاد دوباره به جریان افتاده»

علی مطهری، از طراحان اصلی سؤال از رئیس دولت دهم، روز دوشنبه (۲۹ اکتبر/ ۸ آبان) اعلام کرد که این طرح مجددا با ۸۳ امضا به هیات رئیسه تحویل داده شده و امضاها قابل پس گرفتن نیستند.

خبرگزاری مهر به نقل از مطهری گزارش داد که پس از بررسی سؤال‌ها در کمیسیون برنامه و بودجه و قانع‌نشدن سؤال‌کنندگان از پاسخ نمایندگان رئیس دولت، این طرح بار دیگر از سوی عده‌ای امضا و عصر یکشنبه در اختیار ریاست مجلس قرار گرفت.

به گفته‌ی مطهری، پس از طی این مرحله «قاعدتا باید این طرح در اولین جلسه علنی مجلس قرائت و به رئیس جمهور ابلاغ شود.» مطابق آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، با ابلاغ رسمی طرح سؤال به دولت، محمود احمدی‌نژاد حداکثر یک ماه فرصت دارد به مجلس بیاید و در جلسه علنی به پرسش‌های مطرح‌شده از سوی نمایندگان پاسخ دهد.

رایزنی حدادعادل و فراکسیون اصولگرایان

محور اصلی سؤال از محمود احمدی‌نژاد وضعیت بحرانی اقتصاد ایران و تعلل دولت در تنظیم بازار ارز است که به اعتقاد امضا‌کنندگان طرح «باعث افزایش شاخص تورم توام با رکود اقتصادی شده و فعالان اقتصادی را از برنامه‌ریزی برای کار خود بازداشته است».

فراکسیون اصولگرایان که ریاست آن را غلامعلی حدادعادل، از نزدیکان و معتمدان رهبر جمهوری اسلامی – علی خامنه‌ای – بر عهده دارد، در یک نشست فوق‌العاده که ۲۳ مهرماه برگزار شد، رسما مخالفت خود با سؤال از رئیس دولت دهم را اعلام کرد و از نمایندگان خواست امضاهای خود را پس بگیرند.

خبرگزاری مهر هشتم آبان از قول حسین علی حاجی دلیگانی، عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان نوشت، با رایزنی‌های حدادعادل و اعضای فراکسیون «۴۰ نفر از امضاکنندگان سؤال، امضای خود را پس گرفتند و از رای خود برگشتند».

«فرصت بیان ناگفته‌ها در مجلس»

عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان همچنین سخنانی از محمود احمدی‌نژاد نقل می‌کند که می‌تواند به "تهدید به افشاگری در صحن علنی مجلس" تعبیر شود. او با اشاره به دیدار هفته‌ی گذشته‌ی اعضای این شورا با رئیس دولت دهم می‌گوید: «احمدی‌نژاد به هیچ عنوان از طرح سؤال از رئیس جمهور در صحن علنی نگران و ناراحت نبود و اعلام کرد که من سؤال از رئیس جمهور را فرصت می‌دانم که حرف‌های نگفته را در مجلس بیان کنم».


محمود احمدی‌نژاد در کنفرانس خبری خود از برخی از نهادهای تحت نظر رهبر جمهوری اسلامی نیز انتقاد کرد


رهبر جمهوری اسلامی در سفر اخیر خود به استان خراسان شمالی به مسئولان تذکر داده بود «آرامش سیاسی کشور را حفظ کنند تا فضای سیاسی کشور جنجالی نشود.» به گفته‌ی او «گاهی یک حرف و اقدام نابجا موجب تلاطم در محیط سیاسی می‌شود».

علی خامنه‌ای در بخش دیگری از اظهاراتش بدون اشاره به فرد خاصی گفت: «صحبت من با کسانی است که می‌خواهند قدرنشناسی کنند و با اعمال نادرست و کج‌تازی‌های خود سعی می‌کنند این ثبات را در کشور به هم بزنند».

هشدار در مورد طرح مسائل جدید توسط احمدی‌نژاد

حسین علی حاجی دلیگانی هشدار داده است: «در صورت طرح سؤال از رئیس جمهور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، احمدی‌نژاد مسائل جدیدی را در فضای سیاسی کشور مطرح خواهد کرد و نمایندگان پاسخ خواهند داد و این فضا با فضای مورد نظر رهبر انقلاب مبنی بر تعامل و همدلی تطابق ندارد».

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) فاطمه آلیا، از اعضای ارشد فراکسیون اصولگرایان نیز ۲۳ مهرماه گفته است: «اگر چه در داخل اشکالاتی وجود دارد اما دشمنان هم سعی می‌کنند سوار بر این موج شوند و فشار اقتصادی و آشفتگی سیاسی ایجاد کنند. همچنین پروژه‌ی ایجاد اختلاف بین مسئولین جزء برنامه‌های اولویت‌دار دشمنان است».

احمد سالک، یکی دیگر از اعضای شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان می‌گوید دیدار با محمود احمدی‌نژاد در جهت تحقق توصیه‌های خامنه‌ای و به منظور "ایجاد همدلی بیشتر میان مجلس و دولت" انجام شد.

مجلس در انتظار اشاره‌ی خامنه‌ای

رئیس جمهوری اسلامی سال گذشته برای نخستین بار در تاریخ جمهوری اسلامی برای پاسخ‌گویی به پرسش تعدادی از نمایندگان در مجلس حضور یافت. بسیاری از نمایندگان رفتار محمود احمدی‌نژاد در این نشست را توهین و استهزاء مجلس تلقی می‌کنند و تکرار این وضعیت را بی‌ثمر می‌دانند.

برخی از امضاکنندگان می‌گویند این بار با رئیس دولت برخوردی قاطع و جدی خواهند کرد و در صورت قانع‌کننده نبودن پاسخ‌های او ممکن است طرح عدم کفایت سیاسی رئیس جمهور نیز مطرح شود. ناظران معتقدند کشاندن احتمالی محمود احمدی‌نژاد به مجلس و تحت فشار قراردادن او توسط نمایندگان بدون موافقت و خواست علی خامنه‌ای ممکن نیست.

موسی‌الرضا ثروتی، یکی از نمایندگان پیگیر سؤال از احمدی‌نژاد، هفدهم مهر به سایت "خبر آنلاین" گفت: «به هر حال ما وظیفه خودمان را انجام می‌دهیم. اگر رهبری بفرمایند صلاح نیست، متوقفش می‌کنیم. اگر هم ایشان تذکری ندادند، جلو می‌رویم».

«دولت عامل اصلی اختلال در اقتصاد»

شماری از نمایندگان احمدی‌نژاد را متهم می‌کنند که عمدا و آگاهانه تصمیم‌هایی گرفته است که به بالا رفتن بهای ارزهای خارجی در بازار آزاد و سقوط شدید ارزش پول ملی ایران منجر شده است. از جمله‌ی این اقدام‌ها، توقف عرضه ارز به بازار از ابتدای شهریور ماه عنوان می‌شود.


برخی از ناظران سؤال احتمالی از محمود احمدی‌نژاد را پرده آخر اختلافات او با علی خامنه‌ای می‌دانند


غلامرضا تاجگردون، نایب‌رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، هشتم آبان در جمع اصناف و بازاریان تهران دولت را متهم کرد، «در زمانی که بازار نیاز به ارز داشت از واریز ارز به بازار جلوگیری کرد و باعث شد قیمت ارز در بازار لحظه‌ای افزایش یابد».

به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، تاجگردون ناشفاف‌بودن سیاست‌های اقتصادی دولت را عامل اصلی رشد نقدینگی و افزایش تورم و بیکاری و بروز یک "فاجعه بزرگ" عنوان می‌کند. او می‌گوید: «دولت عامل اصلی اخلال در اقتصاد کشور است».

محمود احمدی‌نژاد یازدهم مهر ماه در یک کنفرانس خبری صریحا و تلویحا قوه قضائیه، نظامیان، مجلس، رادیو و تلویزیون و بسیاری از رسانه‌ها را به تخریب دولت و بحران آفرینی متهم کرد.

برخی از ناظران معتقدند کشاندن احتمالی احمدی‌نژاد به مجلس و تهدیدهای متقابل می‌تواند آخرین پرده از اختلاف‌هایی باشد که از بهار سال ۱۳۹۰ بر سر برکناری و ابقای وزیر اطلاعات میان او و علی خامنه‌ای آغاز شد

یک نماینده مجلس: شیوع ایدز در ایران شدت گرفته است

یک عضو هیئت رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ‌هشدار داد که شیوع بیماری ایدز در ایران شدت گرفته است و قبل از اینکه ایدز به فاجعه تبدیل شود باید برای پیشگیری و درمان آن راهکاری پیدا کرد.
محمد جواد نظری عصر یکشنبه، هفتم آبان به خبرگزاری مهر گفت در حالی که شیوع بیماری ایدز در کشورهای اروپایی با کاهش همرا است اما روند این بیماری در ایران افزایش پیدا کرده است.

به گفته آقای نظری تعداد زیادی از مبتلایان به ایدز در ایران را معتادان تزریقی تشکیل می‌دهند که باید برنامه‌های کنترلی و آموزشی مناسبی به اجرا در بیاید.

او تاکید کرد که این برنامه‌ریزی باید از سوی سازمان بهزیستی، سازمان زندان‌ها، وزارت تعاون٬ کار و رفاه ‌اجتماعی انجام شود.

این نماینده مجلس هزینه درمان بیماری ایدز را سنگین ارزیابی کرد و توضیح داد که در حال حاضر یک خانواده ایرانی با درآمد متوسط نمی‌تواند از پس این هزینه‌ها برآید. مشکلی که به زعم آقای نظری باید با کمک نهادها و کمک‌های دولتی برطرف شود و موقعیت اجتماعی این بیماران هم تا «حدی که به دیگران آسیب نرساند» باید رعایت شود.

راه‌های اصلی انتقال بیماری ایدز در ایران تزریق مواد مخدر با سرنگ مشترک و آلوده، رابطه جنسی با فرد مبتلا، دریافت فرآورده‌های خونی آلوده و انتقال بیماری از مادر به جنین اعلام شده است.

طبق گزارش وزارت بهداشت حدود ۴۶.۵ درصد مبتلایان به ایدز در کشور در گروه سنی ۲۵ تا ۳۴ سال قرار دارند.

در همین رابطه، یک هفته پیش عباس صداقت،، رییس اداره ایدز وزارت بهداشت از افزایش آمار انتقال ویروس ایدز از طریق روابط جنسی در کشور تا ۲۰ درصد خبر داد.

به گفته رییس اداره ایدز وزارت بهداشت الگوی انتقال ایدز در ایران به ارتباطات جنسی محافظت‌نشده تغییر کرده که در این بین ابتلای زنان به این بیماری در حال افزایش است.

بر اساس اظهارات این مقام مسئول ۶۷ درصد از افراد مبتلا به ایدز در ایران از طریق اعتیاد تزریقی مبتلا شده‌اند و آمار ابتلا از طریق روابط جنسی که قبلاً ۱۰ درصد بود، با افزایش ۱۰۰ درصدی به ۲۰ درصد رسیده است.

آقای صداقت توضیح داد که از مجموع ۹۳ هزار نفری که به ویروس ایدز مبتلا هستند حدود ۷۰ هزار نفر نسبت به ابتلای خود به ایدز آگاهی ندارند و تنها ۲۴ هزار مبتلا به ویروس ایدز در کشور شناسایی شده و تحت مراقبت قرار دارند.

وزارت بهداشت اعلام کرده ۱۰۴ مرکز مشاوره و ۹۰ پایگاه مشاوره در سراسر کشور در زمینه پیشگیری و درمان ایدز فعال هستند که تمام خدمات مشاوره، آزمایش و درمان ایدز رارایگان و محرمانه انجام می‌دهند.

براساس اظهارنظر مسئولان و آمارها به‌نظر می‌رسد که شیوع ایدز در ایران به موضوعی نگران‌کننده تبدیل شده و نهادهای مسئول را به چاره‌اندیشی وادار کرده است. در این ارتباط، میانه شهریورماه مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت ایران رشد انتقال ایدز از طریق «روابط جنسی نامتعارف را بالا و خطرناک» اعلام کرد.

خانم دستجردی پیش بینی کرد با روند کنونی رشد ایدز ازطریق روابط جنسی ناسالم، در ۱۰ سال آینده ۵۰ درصد از مبتلایان به ایدز در ایران از طریق جنسی به این بیماری مبتلا خواهند شد.

وزیر بهداشت ایران هشدر داده است که روابط جنسی غیرمتعارف و مواد روانگردان مثل شیشه می‌تواند آتشفشان ایدز را در کشور شعله‌ور کند.

کمی پیش از این هم مینو محرز، رئیس مرکز تحقیقات ایدز وزارت بهداشت ایران گفته بود در حالی که آمار وزارت بهداشت می‌گوید ۱۰.۳ درصد از مبتلایان به ایدز از طریق روابط جنسی به این بیماری دچار شده‌اند اما ۹۹ درصد از بیمارانی که به او مراجعه می‌کنند از طریق رابطه جنسی به این بیماری مبتلا شده‌اند.

ایدز بیماری عفونی واگیرداری است که توسط ویروس اچ. آی. وی منتقل می‌شود. این ویروس به سیستم ایمنی بدن حمله کرده و ضمن تخریب آن، فرد را برای پذیرش انواع عفونت‌ها آماده می‌کند.

پهلوگیری ناوگروه ایران در یکی از بنادر سودان

ناوشکن شهید دریابان نقدی
یک ناوگروه ارتش ایران در یکی از بنادر سودان پهلو گرفت. این ناوگروه متشکل از یک ناوشکن و ناو هلی کوپتر بر است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی به نقل از ارتش ایران گزارش کرده که این ناوگروه با هدف "اعلام صلح و دوستی " با کشورهای همسایه و برقراری امنیت خطوط کشتیرانی در مقابله با "تروریسم دریایی" به آب های آزاد اعزام شده است.

آن طور که ایرنا گزارش کرده این ناو گروه یک ماه پیش از بندرعباس عازم آب های آزاد شده است.
این ناوگروه تنها شش روز پس از انفجار یک کارخانه اسلحه سازی در خارطوم، پایتخت سودان به این کشور رسیده است.
سودان از اسرائیل به سازمان ملل شکایت برده و آن کشور را به بمباران کارخانه مهمات سازی متهم کرده است.
اپوزیسیون سودان ادعا کرده که آن کارخانه مهمات سازی به ایران تعلق داشته است.
اسرائیل دست داشتن در این واقعه را نه تایید می کند و نه تکذیب.
گشت دریایی
ناوگروه ایران که در سودان لنگر انداخته، شامل ناو هلیکویتر بر "خارک" و ناوشکن "شهید دریابان نقدی" است.
خارک توانایی حمل سه هلی کوپتر را دارد.
گفته شده که فرماندهان شناورهای ایرانی با فرماندهان دریایی سودان در مراسم پهلو گرفتن کشتی های ایرانی دیدار کرده اند.
ناو و ناوشکن ایرانی در بندری به نام "بور سودان" پهلو گرفته اند.
از سال ۲۰۰۸ میلادی که دزدان دریایی در خلیج عدن یک کشتی باربری ایران را ربودند، ایران هم به جمع کشورهایی پیوست که در این منطقه گشت دریایی می زند و چند باری هم کشتی های کشورهای دیگر را از دست دزدان دریایی نجات داده است.
ایران هنوز چیزی نگفته که بتوان به استناد آن، پهلو گرفتن این کشتی ها در بور سودان را به انفجار در کارخانه مهمات سازی خارطوم مرتبط کرد که در جریان آن دو نفر هم کشته شدند.
با این حال در روزهای گذشته گزارش های تایید نشده ای منتشر شده بود مبنی بر اینکه سپاه پاسداران ایران از آن کارخانه برای ساخت سلاح های مورد نیاز حماس استفاده می کرده است.
روز شنبه موسسه "ستلایت سنتینال پراجکت" که به تحلیل تصاویر ماهواره ای می پردازد، گفت که عکس های قبل و بعد این کارخانه مهمات سازی یرموک، نشان می دهد که حفره های ایجاد شده در این کارخانه به دلیل بمباران هوایی بوده است.
این موسسه گفته که بمباران دقیقا در جایی انجام شده که تا چندی پیش ۴۰ کانتینر انبار شده بودند.
گزارش شده که کمی از نیمه شب چهارشنبه نگذشته بود که چهار جنگنده اسرائیلی با دو بمبی که هرکدام یک تن وزن داشتند این کارخانه را هدف قرار دادند.
همراه این چهار جنگنده، چند هلی کوپتر هم پرواز می کرده. وظیفه هلی کوپترها این بوده که در صورت سقوط جنگنده ها، بازماندگان را نجات دهند.
همچنین گزارش شده که یک هواپیمای پنجمی هم بوده که با پارازیت اندازی روی سیستم رادار سودان، اجازه ردیابی جنگنده ها و هلی کوپترهای اسرائیلی را از نیروی هوایی سودان گرفته است.
این پارازیت ها همچنین بر شبکه ارتباطی سودان اثر گذاشته است.
پرنده های اسرائیلی گویا از صحرای نگب در این کشور به هوا برخواسته اند و در حین پرواز هم سوخت گیری کرده اند.
گفته شده که موساد اطلاعات مربوط به همکاری ایران و سودان در زمینه ساخت سلاح را زمانی به دست آورده که یک عضو ارشد حماس را در دوبی به قتل رساندند.
مارتین پلات، تحلیلگر امور آفریقای بی بی سی، می گوید که اسرائیل هیچکدام از این اتهام ها را نمی پذیرد اما در سالهای گذشته این کشور بارها در سودان عملیاتی انجام داده است.

مقام های ایرانی مذاکره پنهانی می‎کنند یا دیدار مخفیانه؟

در ماه های اخیر شایعاتی درباره دیدار مقام های ایران و آمریکا منتشر شده است
محمد قوام
بی‌بی‌سی
علی اکبر ولایتی، وزیر امور خارجه اسبق و مشاور فعلی رهبر ایران در امور بین المللی، مذاکره با آمریکایی را تکذیب کرده است. در ماه های اخیر شایعات گسترده‎ای درباره مذاکره مخفیانه ایران و آمریکا بالا گرفته که گاهی از سوی ایران و گاهی از سوی آمریکا تکذیب شده است.
تکذیب این تماس ها ضرورتا به معنای انجام نشدن آن نیست و می تواند بخشی از تفاهم دو طرف باشد. به بیان دیگر این گونه تماس ها اساسا با این توافق آغاز می شود که تا رسیدن به مرحله یا مراحل بعدی و تصمیم های تازه، محرمانه باقی بمانند.
اما آیا آنچه که در رسانه ها "مذاکره" ایران و آمریکا خوانده می شود، حتی در صورت انجام واقعا "مذاکره" است؟
تماس رسمی مقام های دو کشور به طور معمول در چند سطح و شکل برگزار می شود که "مذاکره" جدی ترین و مهم ترین صورت آن است.
هرچند محتوی مذاکره ممکن است که محرمانه باقی بماند اما معمولا اساس برگزاری آن برخلاف انجام "دیدار" نمایندگان دو کشور، مخفی نمی ماند و دولت ها عمدتا ناگزیرند پیش از آنکه کار به افشاگری و رسوایی احتمالی روبه رو شود، آن را علنی کنند.
در بیش از سه دهه اخیر علیرغم قطع روابط سیاسی ایران و آمریکا، دو طرف تماس هایی رسمی با یکدیگر داشته اند که در موارد معدودی می توان به این تماس ها "مذاکره" نام داد.
مذاکره بر اساس تعریف، فرآیندی است که شرکت کنندگان در آن با تصمیم قبلی سعی می‌کنند به راه‌حلی برسند که حداکثری از میزان رضایت را با صرف حداقلی از هزینه به دست بیاورند.
به عبارت دیگر طرف های مذاکره، وارد تماسی می شوند که طی آن فرض بر این است که آمادگی دارند در برابر واگذاری امتیاز به طرف مقابل، امتیاز مهمتر یا متقابلی برای خود کسب کنند.
مذاکره کنندگان معمولا برای رسیدن به تفاهمات ابتدایی، جلسات دیدار و گفت و گویی برگزار می‎کنند که رسیدن به این توافقات میزان موفقیت "مذاکره" را تعیین و در مراحل جدی تری تضمین می کند.
کشورها وارد مذاکراتی نمی شوند که شکست آن از قبل، قابل پیش بینی است یا دست کم ضریب موفقیت آن بسیار اندک است.
به طور مثال، دولت محمد خاتمی حدود ۹ سال قبل، پس از یک رشته نامه نگاری با سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان وارد مذاکراتی شد که به توافق اتمی در کاخ سعدآباد تهران انجامید.
طی این مذاکره ایران توافق کرد که در برابر تلاش اروپایی هایی برای حل و فصل پرونده اتمی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی و جلوگیری از طرح آن در شورای امنیت سازمان ملل، بخشی از برنامه غنی سازی اورانیوم خود را داوطلبانه تعلیق کند.
طی ۹ سال بعد مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی به گروه پنج به علاوه یک گسترش پیدا کرد اما حصول توافق در این مذاکرات آرام آرام دشوارتر شد به شکلی سرانجام این مذاکرات به شکست انجامید.
"تماس ها" و نه مذاکرات بعدی ایران و گروه پنج بعلاوه یک، بیشتر برای اطلاع طرفین از دیدگاه‎های یکدیگر برگزار شد و از پیش مشخص بود که دو طرف تصمیمی برای رسیدن توافقی که تحول محسوب شود، نداشته اند.
آخرین تماس کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در استانبول ترکیه عملا "دیدار و گفت و گوی" دو طرف با یکدیگر با هدف برقرار "باقی نگه داشتن" ارتباطات بود. دیدار کوتاه دو طرف با ضیافت شام در کنسولگری ایران در استانبول ترکیه پایان یافت.
از ابتدا دو طرف اساسا نتیجه مشخصی غیر از حفظ تماس ها برای "دیدار" خود پیش بینی نکرده بود. برخلاف اینکه این دیدار عملا بی حاصل پایان یافت، نمی توان صفت "شکست خورده" را برای آن به کار برد به دلیل اینکه از ابتدا نتیجه خاصی از آن انتظار نمی رفت.
با این توصیفات، نمی توان فرض کرد که ایران و آمریکا در شرایطی که تماس دو کشور در حداقلی ترین شکل خود قرار دارد و اساسا دیدار و گفت و گویی در میان دو طرف شکل نگرفته دست به کار "مذاکره" ای شده باشند که رسیدن به توافق در آن نیازمند مقدمه چینی فراوان داخلی برای هر دو کشور است.
هرچند تماس ها میان ایران و آمریکا طی سی و چهار سال اخیر، دست کم از طریق سفارت سوئیس در تهران و سفارت پاکستان در آمریکا بر قرار بوده و دیپلمات هایی از دو کشور به طور رودر رو ملاقات هایی با یکدیگر داشته اند اما در معدود مواردی می توان صفت مذاکره را برای این گونه تماس‌ها به کار برد.
آخرین باری که ایران و آمریکا به طور دوجانبه با یکدیگر مذاکره کردند بر سر مسائل عراق و به میزبانی این کشور در بغداد بود که سفرای ایران و آمریکا سرپرستی آن را بر عهده داشتند.
هدف ایران و آمریکا از این مذاکرات ترغیب ایران به استفاده از نفوذش در میان گروه‎های عراقی به منظور کاهش درگیری ها در عراق و کاستن از تلفات نیروهای نظامی آمریکا بود.
در برابر، خواسته ایران از آمریکا، خروج زودتر نیروهای نظامی اش از عراق و همچنین تعیین تکلیف ارودگاه اعضای سازمان مجاهدین خلق در عراق و آزادی شماری از ماموران ایرانی بازداشت شده توسط نیروهای آمریکایی بود.
این سلسله مذاکرات در دوره ریاست جمهوری جورج بوش انجام شد و هرچند زودتر از موعد پیش بینی شده پایان گرفت اما دو طرف به میزانی از خواسته های خود در آن رسیدند و امتیازی از طرف مقابل گرفتند.
محتمل است که فرستادگان حکومت ایران با نمایندگانی از دولت آمریکا در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما هم دیدارهایی انجام داده باشند اما با توجه به روابط فعلی ایران و آمریکا و اجماع جهانی بی‎سابقه ای که ایالات متحده علیه ایران و برنامه اتمی اش استوار کرده، بسیار بعید است که دو طرف در این دوره حتی به توافقات ابتدایی برای انجام "مذاکره" رسیده باشند.
به این ترتیب ممکن است در سال های اخیر دیدارهایی معمول میان فرستادگان نه چندان بلندپایه دو طرف انجام شده باشد اما چنین دیدارهای احتمالی حتی در صورت تکرار به هیچ وجه به معنای "مذاکره" نمی تواند باشد.

ایران از عراق خواست بازرسی هواپیماهای به مقصد سوریه تکرار نشود

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه، نهم آبان‌ماه، با «کذب» خواندن اتهام ارسال سلاح از ایران به سوریه از مقامات دولت عراق خواست که از بازرسی هواپیماهایی که از ایران به مقصد سوریه می‌روند دست بردارند.

عراق برای دومین بار ظرف یک ماه گذشته یک هواپیمای ایرانی به مقصد سوریه را مجبور به فرود در فرودگاه بغداد کرده و محموله آن را برای اطمینان از عدم ارسال سلاح برای ارتش سوریه بازرسی کرد.

به گفته یک مقام در امور هواپیمایی عراق در روز یک‌شنبه، هفتم آبان‌ماه، پس از این که «اطمینان حاصل شد» که هواپیمای یاد شده حامل اسلحه نیست به آن اجازه پرواز داده شد.

عراق روز دوم اکتبر نیز یک هواپیمای ایرانی دیگر را در فرودگاه بغداد فرود آورد و پس از بازرسی و اطمینان از این که حامل سلاح به مقصد سوریه نیست به آن اجازه پرواز داد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز سه‌شنبه کشورهای غربی را متهم کرده است که «ادعاهای خارج از واقعیت» نسبت به ایران مطرح و تلاش می‌کنند «اقدامات غیرانسانی خود را... به گردن کشورهای دیگر بیاندازند».

جمهوری اسلامی از همان ماه‌های آغازین شورش و ناآرامی در سوریه توسط کشورهای غربی و در راس آنها آمریکا متهم شد که در سرکوب معترضان در این کشور دخالت دارد و از کمک مالی و ارسال سلاح به حکومت بشار اسد نیز دریغ نمی‌کند.

مقامات ایران همواره این اتهامات را رد کرده‌اند، و این موضعی است که آقای مهمان‌پرست بار دیگر بر آن پافشاری کرده و همه را به کشورهای غربی نسبت داده است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین از مقامات عراق خواسته است که «در قبال فشارها» از سوی کشورهای غربی «ایستادگی کنند» و اجازه ندهند که بازرسی هواپیماها از ایران به سوریه بار دیگر تکرار شود.

حکومت بغداد به‌رغم نزدیکی به دولت ایران بارها اعلام کرده است که اجازه نخواهد داد از فضای هوایی‌اش برای ارسال سلاح به حکومت سوریه یا شورشیان سوری استفاده شود.

از سوی دیگر این در حالی است که ایالات متحده چند بار از عراق خواسته است تمام هواپیماهای ایرانی که از حریم هوایی عراق می‌گذرند را متوقف و بازرسی کند.

سودان ورود ناوگروه نیروی دریایی ایران به بنادر آن کشور را تایید کرد

ناوشکن شهید دریابان نقدی
سخنگوی ارتش سودان ورود یک ناوگروه نیروی دریایی ایران به بنادر آن کشور را تایید کرده است.
روز سه شنبه، ٩ آبان (٣٠ اکتبر)، رادیو دولتی سودان گزار ش کرد که دو فروند شناور متعلق به نیروی دریایی ایران "در چارچوب روابط دوستانه و حسن نیت بین نیروهای دریایی با ماموریت امنیتی و دیپلماتیک" در بنادر سودان پهلو گرفته اند.
روز گذشته، خبرگزاری دولتی ایران - ایرنا - خبر ورود ناوگروه نیروی دریایی جمهوری اسلامی متشکل از یک ناوشکن و یک ناو هلی کوپتربر به یکی از بنادر سودان را منتشر کرد.
به گزارش رادیو سودان، سخنگوی ارتش این کشور گفته است که حضور این شناورها در آب های منطقه و ورود آنها به بنادر سودان بین روزهای ٢٨ تا ٣١ اکتبر "نشانه روابط سیاسی، امنیتی و دیپلماتیک بین دو کشور است."
وی افزوده است که در جریان این دیدار، برخی از مسایل مورد علاقه دو طرف بررسی می شود و این فرصت نیز در اختیار نیروی دریایی و دانشجویان آموزشگاه نیروی دریایی سودان قرار می گیرد تا "با این نوع کشتی بسیار پیشرفته و تسلیحات و تجهیزات نوین آن آشنا شوند."
رادیو سودان از برگزاری مراسم استقبال از ناوگروه نیروی دریایی ایران نیز خبر داد و گفت که در این مراسم، شماری از افسران عالیرتبه ارتش سودان شرکت داشتند.
سخنگوی ارتش سودان تاکید کرده است که این نخستین دیدار شناورهای نیروی دریایی سایر کشورها از سودان نیست و افزوده است که پیشتر، ناوگروه هایی از پاکستان، هند و مصر و برخی دیگر از کشورها با همین هدف از بنادر سودان دیدن کرده اند.
اسرائیل و روابط نظامی ایران
 
در حالیکه سخنگوی ارتش سودان دیدار ناوگروه ایرانی را با دیدار کشتی های نظامی سایر کشورها یکسان دانسته است، برخی از منابع زمان انجام این دیدار را مورد توجه قرار داده اند.
هفته گذشته، انفجارهایی در کارخانه اسلحه سازی یرموک در خارطوم، پایتخت سودان، روی داد و منابع خبری گفتند که علت این انفجار حمله جت های نیروی هوایی اسرائیل بوده است.
به گفته بعضی رسانه های اسرائیل، مقامات اطلاعاتی این کشور معتقدند که کارخانه یرموک توسط مهندسان و تکنیسین های ایرانی اداره می شود و به تولید موشک هایی مشغول است که در اختیار گروه های مخالف اسرائیل در منطقه، از جمله حزب الله لبنان و جنبش حماس در غزه قرار می گیرد.
این رسانه ها خبر دادند که عملیات حمله به یرموک توسط تعدادی بمب افکن اف ١٥ اسرائیلی صورت گرفت که توانستند تجهیزات راداری سودان را نیز بی اثر کنند. مقامات نظامی اسرائیل در مورد دست داشتن این کشور در حمله به کارخانه اسلحه سازی یرموک اظهارنظری نکرده اند.
پس از وقوع انفجار در کارخانه یرموک، مقامات سودانی نیروی هوایی اسرائیل را به بمباران این محل متهم کردند اما تاکید ورزیدند که ایران با فعالیت این کارخانه هیچگونه ارتباطی نداشته است.
در عین حال، پیش از این مقامات سیاسی اسرائیل گفته بودند که ایران از طریق سودان برای گروه های وابسته به خود در منطقه اسلحه و تجهیزات نظامی ارسال می کند.

در مقابله با زلزله بیش از ۶ ریشتر ناتوان هستیم

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی ایران گفته است که توان اورژانس کشور برای رساندن خدمات در شهر تهران فقط تا زلزله ۶ ریشتر است و اگر زلزله‌‌ای با شدت بیشتر رخ دهد، کار زیادی نمی‌توان انجام داد.

غلامرضا معصومی، رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی ایران روز دوشنبه (۸ آبان برابر ۲۹ اکتبر) به خبرگزاری مهر گفت: «با شرایط فعلی شهر تهران، ما تا سطح ۶ ریشتر زلزله در پایتخت دچار مشکلی نخواهیم شد».

منظور این مقام مسئول از نبودن "مشکل" نیز تنها در ارتباط با ساختمان‌های نوساز شمال شهر تهران است، نه همه نقاط این شهر. او می‌افزاید: «برج‌های شمال شهر قرار نیست فرو بریزند و بیشتر مناطق جنوبی و مثلاً اطراف بازار آسیب می‌بینند».


پروفسور بهرام عکاشه، استاد علم زلزله‌شناسی ایران

بهرام عکاشه که او را "پدر علم زلزله‌شناسی ایران" می‌دانند در این باره به دویچه گفت: «بافت فرسوده تهران امری جدی‌ست. من حتی به ساختمان‌های مهندسی‌ساز تهران هم اعتماد نمی‌‌کنم. سه چهار ماه پیش که در منطقه ‌اهر آذربایجان شرقی این زلزله اتفاق افتاد، من به چشم خودم دیدم که خانه‌های بتون آرمه، ساختمان‌های اسکلت فلزی برای زلزله‌ی ۶/۱ و۶/۲ بسیاری‌شان غیرقابل استفاده شدند. مهندسین ما متأسفانه کم توجه می‌کنند. چرا با یک زلزله‌ی فرضاً ۶ ریشتری یک ساختمان بتون آرمه اسکلت فلزی طوری صدمه خورد که غیرقابل استفاده باشد.

مسائلی که در زلزله ۶ ریشتر اتفاق میافتد متفاوت هستند. ساختمان‌ها هستند، بسته شدن کوچه‌ها هست، تردد اتوموبیل‌ها هست، آتش‌نشانی نمی‌تواند کمک برساند، امداد نجات عملاً برای یک چنین شرایطی نمی‌تواند جوابگو باشد. منظورم این است که پارامترهای خیلی زیادی هستند که امداد نجات را عملاً متوقف می‌کند».

۵۰ دستگاه آمبولانس، ۱۲ ساعت راه

رئیس مرکز مدیریت و حوادث و فوریت‌های پزشکی اطمینان داده است که برای بناهای فرسوده جنوب تهران ۵۰ دستگاه اتوبوس آمبولانس در کشور موجود است "که می توانند ظرف کمتر از ۱۲ ساعت خودشان را به تهران برسانند".


به گفته مسئولان ایران در عملیات نجات هماهنگی وجود ندارد

بهرام عکاشه تاکید می‌کند: «چند ساعت اول زلزله ساعت‌های بسیار حیاتی هستند و من مطمئنم که به‌خصوص اگر زلزله در زمستان اتفاق بیافتد، آن هم مثلاً شب اتفاق بیافتد، برای زلزله‌ی ۶ ریشتر ما مسئله خواهیم داشت. از نظر درصد کشته‌شدگان نه به ابعاد بم، ولی در تهران هم این موضوع مسئله‌زا خواهد بود».

مشکل فقط به تهران ختم نمی‌شود. روز گذشته هشداری با همین مضمون از سوی مدیر عامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شیراز داده شد: «امکانات و بضاعت موجود سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز توان پاسخگویی به حوادث این چنینی که به کل شهر آسیب وارد می کند را ندارد و با توجه به شرایط خاص بافت فرسوده شیراز اگرهمه سازمان های آتش نشانی کشور هم جمع شوند، نمی توانند در زمان وقوع چنین بحران هایی کاری از پیش ببرند».

برای زلزله می‌توان آمادگی داشت

به دنبال زلزله آذربایجان شرقی در تابستان امسال، باردیگر بحث‌های زیادی پیرامون میزان آمادگی مقابله با خسارات زلزله در رسا‌نه‌های ایران به راه افتاد. از جمله مرتضی تمدن، استاندار تهران گفت که این شهر در معرض گسل‌های بزرگ و عمده‌ای است و باید آمادگی مقابله با زلزله در تهران وجود داشته باشد. او با اشاره به زلزله آذربایجان گفت: «باید مدیریت بحران ما بسیار بالا باشد؛ برخی مواقع فراموش می‌کنیم خطر بیخ گوش ماست و امکان وقوع حادثه همواره وجود دارد».


بازسازی مناطق زلزله‌زده؛ کاری که بدون برنامه ریزی تا سال‌ها به درازا می‌کشد

در برابر بهرام عکاشه می‌گوید: «زلزله چیزی‌ست که تا این ساعت قابل پیش‌بینی نیست. ولی ما می‌توانیم بگوییم که ریسک زلزله در کجا و چه قدر است. مثلاً در آذربایجان شرقی ریسک زلزله تا مرز ۶ ریشتر احتمالش بسیار قوی‌است. در تهران زلزله تا مرز ۷/۲ یا ۷/۵ و حتی ۸ ریشتر من ادعا می‌کنم که امکان دارد».

کارشناسان تاکید می‌کنند که اگرچه زلزله‌را نمی‌توان پیش‌بینی کرد، اما آمادگی مقابله سریع و موثر با خرابی‌ها و خسارات جانی را می‌توان به وجود آورد. "ستاد بحران" برای وضعیتی اضطراری چند سال است که در ایران تشکیل شده ولی از آمادگی و هماهنگی در آن هنوز خبری نست. به گفته بهرام عکاشه: این ستاد «روی کاغذ است و هنوز بیشتر آیین‌نامه ‌است تا اجرایی. مثلاً فرض کنید سازمان گاز، سازمان آب، سازمان برق و سازمان جاده‌ها و شهرداری این همکاری‌ها هنوز شکل نگرفته. حتی مثلاً فرض کنید بین امداد نجات کشور و حلال احمر همکاری وجود ندارد. این‌ها بایستی به‌وجود آید. درست است که بیست و یکی دوتا وزارتخانه و نهاد با همدیگر کاغذهایی ردوبدل کرده و آیین‌نامه‌هایی امضا کرده‌اند، ولی بیشتر روی کاغذ است تا این که مراحل اجرایی جدی داشته باشد».

ایران تنها قابل مقایسه با افغانستان و پاکستان


به گفته کارشناسان، "ستاد بحران" سال‌هاست تشکیل شده ولی کارایی ندارد

استاد زلزله‌شناسی با نگاهی به زلزله بم می‌گوید که این شهر با یک زلزله ۶/۱ ریشتری ویران شد و ۳۰ هزار نفر در آن کشته شدند، «در حالی که زلزله‌ی ۶ ریشتری نبایستی در کشور کشته دهد. حالا چه اسمش را بگذاریم بم، چه بگذاریم شیراز و چه تبریز بگذاریم. فرقی نمی‌کند. ستاد بحران کشور باید جوابگوی همه‌ی کشور باشد».

او میزان آمادگی ایران برای مقابله با پیامدهای زلزله با افغانستان و پاکستان و عراق قابل مقایسه می‌داند، نه با کشورهایی نظیر استرالیا، سوئد و یا آلمان: «زلزله ۷ ریشتر هم در جنوب آلمان بود. ولی خسارت جانی شاید اصلاً نداشته».

فرصتی برای آزمون و خطا نیست

احمد اسفندیاری، رئیس سابق سازمان بهزیستی و رئیس سابق امداد و نجات هلال احمر، تابستان امسال در گفتگویی با خبرگزاری "ایرنا" در مورد وضعیت فعلی ایران برای مقابله با حوادث و بلایا گفت که در عملیات نجات نه فرماندهی، نه هماهنگی لازم، هیچکدام وجود ندارد:

«عملیات نجات شامل جستجو ودسترسی ودستیابی، تثبیت ورهاسازی، ارائه کمک هاو خدمات اولیه پزشکی وانتقال فرد آسیب دیده به مراکز درمانی و عملیات امداد به مجموعه کمک‌های اضطراری به آسیب دیدگان حوادث وسوانح شامل تغذیه و فراهم نمودن سرپناه اضطراری وامکانات زیستی می‌باشد که درمجمو ع از وظایف هر مجموعه یا دستگاهی است که می‌خواهد یک عملیات امداد و نجات صحیح واصولی انجام دهد. اما متاسفانه مادر این مورد بویژه نجات مشکل داریم وهماهنگی لازم وجود ندارد. دراینجا باید فرماندهی واحدی داشته باشیم.»

احمد اسفندیاری تاکید کرده است که بلایای طبیعی فرصتی برای آزمون وخطا باقی نمی‌گذارد و اگر آمادگی و تخصص کافی وجود نداشته باشد «هزاران نفر انسان که میلیارد‌ها تومان سرمایه ملی برای تربیت آن‌ها هزینه شده است، به زیر خاک خواهند رفت و این یک فاجعه غیر قابل جبران است. می‌توان ساختمان‌ها را از نو ساخت، طبیعت و جنگل را دوباره احیا کرد اما با فوت انسان‌ها و ایجاد بحران‌های اجتماعی و روانی ناشی از آن، فجایعی غیر قابل جبران بوجود می‌آید.»

میزان آمادگی مردم

بخشی از سخنان احمد اسفندیاری به عدم آمادگی مردم و بی‌اعتمادی آن‌ها به ایمنی ساختمان‌ها مربوط می‌شود که آن‌هم چندان نویدبخش نیست. او به آمار برآورد شده از نظرسنجی "ایسپا" در تهران اشاره کرده است. از جمله این که ۷۵ درصد مردم اعتقاد دارند که ایمنی ساخت و ساز در تهران رعایت نمی‌شود.

آموزش و آماده‌سازی مردم هم بهتر از این نیست: « حدود ۶۰ درصد شیوه استفاده از کپسول آتش‌نشانی را نیاموخته‌اند، ‌حدود ۴۰ درصد تمایلی به شرکت در کلاسهای آموزش مواجهه با خطرات ناشی از زلزله ندارند، ۶۵ درصد هیچ گونه بروشور، جزوه و یا کتابی پیرامون زلزله دریافت نکرده‌اند و ‌۳۵ درصد از آنهایی که این جزوات را دریافت کرده‌اند اثر آن‌ها را کم می‌دانند.»

او نتیجه گرفته است: «‌این نظرسنجی در کل حکایت از این دارد که ۸۵ درصد از جمعیت تهران آمادگی مقابله با زلزله را ندارند که البته به اعتقاد بنده آن ۱۵ درصد نیز اگر با مانورهای مستمر و آموزش‌های دائم، داشته‌های خود را ارزیابی نکنند، آن‌ها نیز در مقابله با زلزله آمادگی لازم را نخواهند داشت.»

کشمکش بر سر ارز حاصل از صادرات غیر نفتی

رادیو فردا : سرنوشت ارز حاصل از صادرات غیر نفتی همچنان در هاله ای از ابهام است. گفت و گوی اقتصادی امروز رادیو فردا با فریدون خاوند، کارشناس اقتصادی، به همین موضوع می پردازد.

رادیو فردا: به گزارش رسانه های اقتصادی تهران، دولت و بخش خصوصی بعد از یک سلسله گفت و گوهای طولانی سرانجام بر سر چگونگی عرضه ارز حاصل از صادرات غیر نفتی به توافق رسیدند. آیا با این توافق اختلاف نظر میان دولت و صادر کنندگان واقعا به پایان رسیده است؟

فریدون خاوند: بخش بسیار مهمی از دریافتی های ارزی ایران که از محل نفت وفرآورده  نفتی به دست می آید، در کنترل دولت است و با استفاده از همین دریافتی ها است که دولت بازار ارز کشور را کنترل می کند.

اگر این دریافتی ها زیاد باشد و بانک مرکزی بتواند به تقاضای ارز پاسخ بدهد، قیمت ارز ثابت می ماند. ولی اگر به دلایلی، از جمله سقوط بهای نفت، و یا فشارهای ناشی از تحریم که اخیرا شدت گرفته، بانک مرکزی از لحاظ عرضه ارز در مضیقه قرار گیرد، ارز به کالایی کمیاب بدل می شود و قیمت آن اوج می گیرد، همان پدیده ای که ما در حال حاضر شاهد آن هستیم. در این شرایط دولت به ارز حاصل از صدور کالاهای غیر نفتی علاقمند می شود.

تا اوایل دهه ۱۳۸۰ در ایران «پیمان سپاری ارزی» وجود داشت، به این معنا که صادر کنندگان تعهد می کردند ارز ناشی از صدور کالاهای غیر نفتی را به کشور برگردانند و به بانک های مجاز بفروشند.

بعدها، به دلیل فراوانی ارز حاصل از نفت و تثبیت نسبی بهای ارز، پیمان سپاری ارزی بر افتاد. به تازگی، با بروز توفان ارزی در کشور و اوج گیری بهای دلار، ارز متعلق به صادر کنندگان بخش خصوصی دوباره مورد توجه قرار گرفته و حتی کسانی، به خصوص در وزارت اقتصاد، به فکر زنده کردن «پیمان سپاری ارزی» هستند.

با توجه به مشکلات ناشی از پیمان سپاری و مقاومت صادر کننده ها، دولت فعلا ترجیح می دهد با صادر کننده ها مذاکره کند و گویا این مذاکره عصر روز یکشنبه به نوعی توافق بین دو طرف منجر شده. ولی محتوای این توافق روشن نیست و گویا هر طرف آن را مطابق میل خود تفسیر می کند.

چه نکاتی، در توافق حاصله میان دولت و صادر کننده های بخش خصوصی، مبهم به نظر می رسند؟

در حال حاضر دستکم سه نرخ ارز در کشور وجود دارد: ارز مرجع بانک مرکزی یا دلار ۱۲۲۶ تومانی، ارز مبادلاتی یا دلار ۲۵۰۰ تومانی و نرخ بازار آزاد که بین ۳۲۰۰ تا ۳۵۰۰ تومان نوسان می کند.

کشمکش بین دولت و بخش خصوصی بر سر این بوده که آیا صادر کننده ها باید ارز به دست آمده از صادرات را به نرخ مبادله ای عرضه کنند یا به نرخ بازار آزاد، که طبعا دولت از گزینش اول دفاع می کند و بخش خصوصی از گزینه دوم.

در توافقی که می گویند روز یکشنبه بین دولت و صادر کننده ها حاصل شده، تنها نکته نسبتا روشن این است که ارز به دست آمده از محل صادرات باید در اختیار وارد کننده ها قرار بگیرد، ولی نرخی که بر پایه آن باید این انتقال انجام بگیرد، معلوم نیست و بعید به نظر می رسد که صادر کننده ها حاضر شوند دلار خود را با نرخ مبادلاتی بفروشند، یعنی هشتصد تا هزار تومان زیر قیمت نرخ آزاد.

حجم ارزی که در اختیار صادر کننده های غیر نفتی است، چقدر است؟

روزنامه دنیای «اقتصاد اقتصاد» چاپ تهران در شماره بامداد روز سه شنبه خود کل ارز به دست آمده از محل صادرات غیر نفتی توسط بخش خصوصی را، با احتساب کالاها و خدمات، ۱۵ تا ۱۸ میلیارد دلار در سال ارزیابی می کند که طبعا رقمی است تاثیر گذار بر بازار ارز، البته به شرط آنکه در شرایط عادی به این بازار تزریق شود