۱۳۹۱ دی ۱۱, دوشنبه

خاتمی کنار موسوی، کروبی و سبزها

ندای سبز آزادی ـ رضا ماندگار: روزنامه "جمهوری اسلامی" در شماره امروز خود ارسال نامه انتخاباتی سیدمحمد خاتمی به رهبر جمهوری اسلامی ازطریق هاشمی رفسنجانی را تکذیب کرد. محمدرضا خاتمی، برادر رییس جمهور اصلاحات و عضو ارشد جبهه مشارکت نیز در مصاحبه با روزنامه "بهار"  امروز، ضمن  تکذیب خبر نوشتن نامه از سوی خاتمی به آیت الله خامنه ای، گفته: «نامه‌ای وجود ندارد و نوشته نشده است تا بخواهیم درباره آن صحبت کنیم.»
خبر ارسال نامه ای در مورد انتخابات 92 را اسدالله بادامچیان، عضو موتلفه اظهار داشت؛ خبری که به قدر لازم، و به دلیل نویسنده اش (خاتمی) بازتاب یافت. اینک اما مشخص شده نامه ای در کار نیست؛ خاتمی همان است که در اظهارنظرهای رسمی اش مشخص است؛ دیدگاه هایی که به شکل آشکار و محسوسی، واجد همدلی با رهبران و زندانیان جنبش سبز است و دفاع از حقوق اساسی ایرانیان. خاتمی البته همچنان بر خطوط اصلی مواضع اصلاح طلبانه ی خود تاکید دارد؛ و ادبیات و خروجی نگاه و رویکرد سیاسی اش، خاص اوست و واجد تمایز از موسوی و کروبی. با وجود این، او نه رهبران جنبش سبز را از یاد برده و نه زندانیان سبز را. خاتمی روش خود را دارد. نوع نگاه او به جنبش های اجتماعی و به‌طور مشخص جنبش سبز، با رویکرد موسوی و کروبی در تفاوت است؛ کارویژه‌های او نیز متفاوت است؛ با وجود این، چشم اندازهای او با رهبران جنبش سبز به قدر لازم اشتراک دارد. و از همین زاویه، و با توجه به همراهی های سابق، به ویژه در مقطع انتخابات ریاست جمهوری دهم، او هیچگاه حمایت از رهبران و زندانیان جنبش سبز و خواسته های سبزها را فرونگذاشته است.
چنان که چند روز پیش، خاتمی با حضور در منزل یکی از فرزندان موسوی و رهنورد، با دختران و اعضای خانواده آنان دیدار کرد و تاکید نمود: «ادامه وضعیت فعلی، نه شایسته کشور و آبروی انقلاب است و نه به نفع آبروی نظام.»
حضور رییس جمهور اصلاحات در خانه میر جنبش سبز، همزمان با شب یلدا به قدر لازم معنادار بود. خاتمی با بیان تاسف از فشارهای مضاعفی که بر خانواده موسوی وارد می شود و با نگرانی از وضع سلامتی آنان، ابراز امیدواری کرد که با آزادی رهنورد، موسوی و کروبی و سایر زندانیان سیاسی التهاب فضای سیاسی کشور کم شود.
 
همدلی های پیوسته ی خاتمی با رهبران و زندانیان جنبش سبز
همدلی خاتمی با سبزها و زندانیان جنبش سبز، و نقد پیوسته ی او نسبت به وضع موسوی و کروبی و رهنورد پس از به حصر رفتن آنان، پیوسته و مستمر، بروز یافته است؛ چندی پیش نیز او در اظهارنظری، ضمن ابراز تأسف از ادامه حصر و حبس «نیروهای فعال و شایسته که نوعاً در فعالیت های خود از چارچوب قانون و موازین خارج نشده اند»، اعلام کرد: «ایجاد فضای سالم و آزاد و آزادی همه زندانیان سیاسی و محصوران می تواند جو جامعه را تلطیف و خطرات و تهدیدهایی که از خارج بر جامعه تحمیل می شود رفع یا کم کند؛ امری که هم حکومت و هم مردم از آن بهره مند خواهند شد.»
مهرماه نیز خاتمی در یکی از دیدارهایش گفت: «فرض کنیم ما بخواهیم در انتخابات شرکت کنیم؛ وقتی که خانم رهنورد و آقایان موسوی و کروبی در حصر هستند، این همه زندانی سیاسی داریم و پرونده های زیادی معلق مانده است، آیا بخش قابل توجهی از مردم نسبت به شرکت در انتخابات اشتیاق نشان می دهند؟ و آیا اصلاً انتخابات پرشور برگزار می شود؟»
آبان ماه امسال، و همزمان با عید غدیر، خاتمی در سخنانی دیگر اظهار داشت: «این عید برای ما شادی بخش تر و با نشاط تر بود، اگر در کنار انبوهی از عزیزانی بودیم که اکنون در کنار ما نیستند و در حصر و حبس به سر می برند و امیدوارم به برکت مولا امیرالمومنین علی شاهد گشایش در امور و نیز آزادی این عزیزان باشیم.»
مهرماه گذشته نیز خاتمی در مراسمی که به مناسبت سالروز تولدش برگزار شد، تصریح کرد: «برگزاری این جلسه در این موقعیت که بسیاری از بزرگان ما در حصر به سر می برند و تعداد زیادتری از عزیزان در حبس هستند و در شرایطی که به دلیل مشکلات تحمیل شده از بیرون و ناتوانی های داخلی مردم شریف با مشکلات بسیار زیادی دست و پنجه نرم می کنند و با درد و مشقت روبرو هستند کمی ناگوارست.»
16 آذر نیز خاتمی در پیام تصویری به اجتماع گسترده و مهم دانشجویان دانشگاه تهران، بر ضرورت تغییر و گشایش در فضای سیاسی کشور تاکید کرد و اظهار داشت: «گشاینده این راه یعنی ایجاد تفاهم ملی برای تامین خواست های ملت ایران و به خصوص آزادی های اساسی و حقوق اساسی ملت و آزادی انتخابات، این است که ما شاهد باشیم زندانیان ما آزاد بشوند، کسانی که در حصر هستند، حصر از آنها برداشته شود که این باعث تلطیف فضا و گشاینده راه به سوی آینده ای بهتر خواهد بود.»
او تصریح کرد: «امروز علاوه بر ناخشنودی از دربندبودن بسیاری از نیروهای شایسته، ما به جد نگران سلامتی این عزیزان هستیم. به خصوص جناب آقای مهندس موسوی، جناب آقای کروبی و خانم رهنورد که در این موقعیت، سلامت آنها و دیگران تهدید می شود. امیدواریم که ما هرچه زودتر هم شاهد آزادی این عزیزان، هم گشایش فضای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی در جامعه باشیم که این به نفع همه است. به نفع حکومت، به نفع مردم، به نفع همه کسانی که دلشان به عشق وطن و به عشق انقلاب می تپد.»
 
خاتمی از فردای کودتای انتخاباتی
خاتمی از همان فردای اعلام نتایج رسمی انتخابات در حمایت از معترضان و موسوی وارد صحنه شد  او در نخستین موضع گیری خود درباره نتایج انتخابات 88 تاکید کرد: «انتظار داریم که مطالبات روشن جناب آقای مهندس موسوی که خواست همه ما است مورد توجه قرار گیرد.»
وی تصریح کرد که «آنچه در جریان انتخابات اخیر ریاست جمهوری اتفاق افتاد باعث خدشه دار شدن اعتماد عمومی و منجر به واکنشهای طبیعی و پراحساس مردم عزیز ما در سراسر کشور شده است.» او بر پیگیری مطالبات اعتراضی مردم صحه گذاشت: «حضور شاداب و پرنشاط شما با روشهای مسالمت آمیز حق شما است.»
خاتمی در تظاهرات 25 خرداد نیز در جمع سبزها بر «تداوم حضور مدنی و آرام و متین و اعتراض منطقی» معترضان تاکید کرد و گفت: «چنین جمعیتی در حقیقت اعتراضی روشن و صریح است به آنچه که به عنوان نتیجه انتخابات اعلام شده است.»
بعدتر، وی در نامه‌ی مشترکی با موسوی خطاب به محمود هاشمی شاهرودی، رئیس پیشین قوه قضائیه درخواست کرد: «بر حکم مسئولیت شرعی و قانونی و نیز احساس مسئولیتی که در دفاع از حقوق شهروندان» دارد نسبت به «خاتمه دادن به وضعیت نگران کننده و تحریک آمیز کنونی و جلوگیری از برخورد خشونت آمیز با مردم و آزادی دستگیر شدگان»، اقدام کند او در این نامه از خشونت و سرکوب خونین و کشتار شهروندان به شدت انتقاد کرد.
خاتمی همچنین پس از تظاهرات خونین 30 خرداد که فردای نماز جمعه آیت الله خامنه ای بعد از انتخابات صورت گرفت، حاکمیت را به «مقابله نظامی» با اعتراضات صلح جویانه و آرام مردم متهم، و ضمن تاکید بر حق آنها در ادامه اعتراضات پیشنهاد کرد: «هیأتی عادل، کاردان، بیطرف و شجاع که به ویژه مورد اعتماد معترضان هم باشد» پیگیر بررسی و ارزیابی نحوه برگزاری انتخابات شود؛ او همچنین «آزادی سریع دستگیر شدگان»، «بازکردن راه های ارتباطی و اطلاع رسانی که متأسفانه همه را بسته اند»، و فراهم آوردن امکان «اعتراض و انتقاد به شیوه مدنی و به دور از هرگونه ناآرامی که حق مسلم مردم است» را مورد تاکید قرار داد.
خاتمی همچنین در اظهارنظری تند تاکید کرد: «اگر این فضای مسموم تبلیغاتی و امنیتی ادامه پیدا کند با توجه به آنچه انجام گرفت و یک طرفه اعلام شد باید بگوییم کودتای مخملین علیه مردم و جمهوریت نظام صورت گرفته است.»
وی همچنین از وضع امنیتی و سرکوب و عملکرد رسانه ملی انتقاد کرد و گفت: «میلیون ها نفر از مردمی که صدا و سیما مرتب از حماسه آنان دم می زند به نشانه اعتراض و در حالی که تمام راههای قانونی به روی آنها بسته شده به صحنه آمده اند، ده ها نفر کشته شده اند و صدها نفر مورد ضرب و شتم قرار گرفته اند! کجاست صدا و سیما که این ها را به جامعه نشان دهد؟»
خاتمی نخستین چهره شاخص معترضان به نتایج انتخابات محسوب می شود که پیشنهاد برگزاری همه پرسی برای برون رفت از بحران را مطرح کرد.
رئیس جمهور پیشین ایران در نامه ای سرگشاده که همراه با تعدادی از شخصیت های سیاسی خطاب به مراجع تقلید منتشر شد از « اشاعه بیدادگری در نظام جمهوری اسلامی » انتقاد، و تاکید کرد: «برخوردهای خشونت بار و استفاده از شیوه های بازجویی که یادآور دوران سیاه ستمشاهی است.»
خاتمی همچنین بارها به دیدار خانواده ی جان باختگان حوادث پس از انتخابات و خانواده زندانیان جنبش سبز رفته؛ او قربانیان کودتای انتخاباتی را «شهید» خوانده و تاکید کرده: «ایرانیان رشید هرگز از خواست های به حق خود دست بر نخواهند داشت.»
سیدمحمد خاتمی، رییس جمهور اصلاحات، هرچند کمتر از عنوان «جنبش سبز» در سخنان خود سود می جوید و مکرر بر اصلاح طلبی و ضرورت تحقق اصلاحات در کشور تاکید می کند؛ اما بی گمان ازجمله مهمترین پشتوانه های جنبش سبز محسوب می شود. حمایت او از موسوی، کروبی، رهنورد و زندانیان جنبش سبز، و تعقیب مطالبات قانونی و دموکراتیک شهروندان تغییرخواه ایران، به قدر لازم برای ناظران سیاسی و شهروندان آگاه، ملموس است. خشم تمامیت خواهان و رسانه های اقتدارگرا از خاتمی بیهوده نیست.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر