جرس: سید محمد سیف زاده، عضو موسس و زندانی کانون
مدافعان حقوق بشر که در ماه های پایانی محکومیت زندان دو ساله خود قرار
دارد، روز سه شنبه پنجم دی ماه به زندان رجایی شهر کرج منتقل شد. این
انتقال در حالی انجام شده است که ماموران ابتدا آقای سیف زاده را با عنوان
انتقال به بهداری از بند خارج کرده و اجازه جمع آوری وسایل شخصی اش را به
او نداده اند.
خانم گلزار! آیا از علت انتقال آقای سیف زاده به زندان رجایی شهر اطلاع دارید؟
هنوز علت آن روشن نیست اما این انتقال همان روزی اتفاق افتاد که آقای سیف زاده از رفتن به دادگاه خودداری کردند.
یعنی روز سه شنبه برای ایشان دادگاه برگزار شده بود؟
بله، این پنجمین دادگاهی است که برای ایشان برگزار کردند و ایشان هم به دلیل همان مواضع قبلی یعنی عدم صلاحیت دادگاه، از رفتن به دادگاه امتناع کردند.
آیا زمانیکه می خواستند ایشان را به زندان رجایی شهر ببرند حکم قضایی به او نشان داده اند؟
نخیر، اصلا به آقای سیف زاده گفته بودند که برای درمان، او را از زندان خارج می کنند، به همین خاطر ایشان هیچکدام از وسایل شخصی شان را برنداشته اند. در حقیقت حکمی صادر نشده است. در پرونده سوم تقاضا کرده بودند که آقای سیف زاده را تبعید کنند. اما در هر حال بر فرض هم که حکمی صادر شود باید قطعی شود تا به اجرا در بیاید. ما چیزی بنام تنبیه در قانون مجازات نداریم. ما یا تبعید داریم یا زندان.
بارها شاهد بوده ایم که مسئولان قضایی، زندانیان را از زندان محلی که در حکم آمده است به زندانی در یک شهر دیگر منتقل می کنند و اقدام خود را با مفاهیمی چون انتقال تنبیهی توجیه می کنند. آیا در قوانین سازمان زندان ها چنین مجازات انتقال تنبیهی تعریف شده است؟
خیر، طبق ماده نوزده قانون دادگاه می تواند زندانی را به عنوان تتمیم حکم تعزیری یا بازدارنده مدتی از حقوق اجتماعی محروم و نیز از اقامت در نقطه یا نقاط معین ممنوع یا به اقامت در محل معین مجبور نماید. یا در بند دو ماده سوم قانون اقدامات تامینی تربیتی، به نگهداری مجرمین در یک موسسه اشاره شده است که ممکن است در داخل شهری که زندانی در آن حکم می گذراند باشد و یک سختگیری هایی در آنجا شود، مثل کار اجباری یا شب خوابیدن در سلول انفرادی یا قطع مراوده و مکاتبه. بدین ترتیب ما چیزی به عنوان انتقال تنبیهی و یا مفاهیم تبعید در زندان یا زندان در تبعید نداریم. اینها چیزهایی است که در قانون نوشته وجود ندارد و فقط اجرای آن را ما می بینیم.
آیا قانون دست مقامات قضایی از جمله دادستان را برای انجام اینگونه اقدامات باز گذاشته است؟
مطابق با قانون نخیر و فقط ما اجرای آن را می بینیم.
بعد از انتقال به زندان رجایی شهر با آقای سیف زاده ملاقاتی داشتید؟
بله، روز پنج شنبه که روز ملاقات زندانیان رجایی شهر است توانستیم ایشان را ببینیم.
واکنششان به این اقدام چه بود؟
از نظر روحی خوب بودند اما از این اقدام شوکه شده بودند و انتظار چنین برخوردی را نداشتند؛ ضمن اینکه در قرنطینه خیلی به ایشان سخت گذشته بود.
چه مدت در قرنطینه بودند؟
به مدت سی ساعت بهمراه مجرمان عادی نگهداری شده بودند و شرایط خیلی سختی را گذرانده بودند.
خانم گلزار اواخر ماه گذشته هم آقای سیف زاده به دلیل بدرفتاری ماموران از ادامه درمان انصراف دادند؛ می توانید در این زمینه برای ما بگویید؟
هنوز فرصت نشده که با ایشان در این خصوص صحبت کنم اما چند روز برای چکاب به بیمارستان منتقل شده بودند که ظاهرا شرایط خوبی در بیمارستان مدرس نداشتند. روز سه شنبه که برای دندانپزشکی آمده بودند، به من نگفتند که روز چهارشنبه که باید برای عمل جراحی در بیمارستان بستری می شدند، نمی روند و نگفتند که در زندان چه اتفاقی افتاده است. بعد از انتقال ایشان به بیمارستان مدرس ایشان به مدت چهار روز بدون امکانات و پول در آنجا بستری و ممنوع الملاقات بودند و با ایشان بدرفتاری شده بود. به ما فقط اجازه داده بودند که یک مقداری از وسایل اولیه را برای ایشان ببریم. بعد که دخترم وسایل را تا درب دژبانی برده بود و متوجه شده بود که چیزهای دیگری هم لازم دارند، گفته بودند دیگر امکان آوردن وسیله ای نیست.
در حال حاضر وضعیت جسمانی ایشان چطور است؟
برای ادامه درمان دندانهایشان قرار است روز یکشنبه ایشان را اعزام کنند که امیدوارم به موقع اینکار را انجام دهند. مشکل کلیه ایشان هم هست که پزشکان گفته اند هر چه زودتر باید سنگ از کلیه خارج شود و گرنه احتمال اینکه کلیه از کار بیافتد هست.
همانطور که اطلاع دارید بسیاری از زندانیان سیاسی بخاطر شرایط بد زندان و فضای فشار و استرس دچار مشکلات حاد جسمانی شده و به بیمارستان منتقل می شوند و حتی بسیاری از آنها از جمله آقایان امین زاده و سحرخیز ماه ها است که در بیمارستان تحت شرایط امنیتی بستری هستند اما با وجود تاکید پزشکان از اعطای مرخصی استعلاجی به آنها جلوگیری می شود. لطفا بعنوان یک حقوقدان از حق دسترسی زندانیان به حقوق اولیه خود در قانون بگویید.
مطابق با قانون نوشته، خیلی چیزها از جمله حقوق زندانیان ( ملاقات حضوری، تلفن، مرخصی استعلاجی و...) باید رعایت شود که متاسفانه رعایت نمی شود. به قول یکی از بزرگان که می گفت ای کاش قضات پیش از اینکه حکم زندان را بنویسند و صادر کنند، خودشان مدتی را در زندان می گذرانند بعد حکم بخصوص زندان های طویل المدت صادر می کردند. قطعا هر دردی با شرایط بد روحی تشدید می شود. برای نمونه خیلی از مشکلات جسمانی آقای سیف زاده بعد از زندان و فشارهای روحی تشدید شد. مطمئن هستم اگر ایشان از حقوق یک زندانی بهره مند شوند، شرایط جسمی و روحی اشان خیلی بهتر خواهد شد اما اینها مسائلی است که متاسفانه رعایت نمی شود.
با توجه به اینکه آقای سیف زاده در پنجمین دادگاه هم حضور پیدا نکردند، آیا برگزاری دادگاه به تاریخی دیگر موکول می شود یا رای را صادر خواهند کرد؟
فکر نکنم دیگر دادگاهی برگزار شود و رای را صادر خواهند کرد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر