محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران گفت که غربی ها می دانند که ایران به دنبال تولید بمب اتمی نیست اما فشار می آورند تا جلوی رشد علمی این کشور را بگیرند.
آقای احمدی نژاد شنبه شب ۵ آذر (۲۶ نوامبر) در یک گفت و گوی زنده تلویزیونی گفت که کشورش برای رسیدن به پیشرفت علمی باید از چند مرحله عبور کند که علوم هسته ای از جمله آنها است و اگر از آن عبور نکند، باید در جای فعلی متوقف شود.
او در پاسخ به کسانی که می گویند پیشرفت هسته ای ایران پرهزینه است و حکومت باید برنامه اتمی خود را متوقف کند، گفت: "چیزهای دیگری مثل استقلال هم هزینه دارد، آیا می شود استقلال نداشت چون هزینه دارد"؟
او گفت: "اگر بخواهیم بمانیم باید قدرتمند باشیم و پیشرفت کنیم. بله تحریم می کنند و فشار می آورند ولی اگر در داخل منسجم باشیم، نمی توانند کاری کنند".
رئیس جمهوری ایران در پاسخ به سئوالی در مورد احتمال حمله اسرائیل به تأسیسات اتمی ایران گفت که مقامات اسرائیلی می خواهد به ایران حمله کند، اما این کار عواقبی دارد که باعث می شود این کار را نکند.
گفت و گو با ۱+۵ و آمریکا
آقای احمدی نژاد از عملکرد کشورهای گروه ۱+۵ انتقاد کرد و گفت که آنها فرصت های زیادی را در مذاکره با ایران از دست داده اند.
او گفت: "اگر آنها در مقابل ملت ایران نمی ایستادند، منافع سیاسی و حتی اقتصادی بیشتری به دست می آوردند. اما آنها دچار فقر تحلیل هستند. به آنها پیشنهاد همکاری دادیم و گفتیم که همکاری بهتر از تقابل است. اما آنها مسیر تقابل را انتخاب کرده اند".
به گفته او، ایران همواره برای گفت و گو اظهار آمادگی کرده است، اما قدرت های جهانی اقداماتی می کنند که گفت و گو با ایران را برای آنها مشکل می کند.
از آقای احمدی نژاد سئوال شد که آیا زمینه ای برای گفت و گو با دولت آمریکا وجود دارد؟
او گفت: "ما منعی نداریم و هر کس بر اساس عدالت و احترام پا پیش بگذارد، گفت و گو می کنیم. هر کس می خواهد تعامل کند، باید به طرف مقابل احترام بگذارد. ما محدودیتی نداریم و با همه گفت و گو می کنیم. کسی از گفت و گو پرهیز می کند که منطق نداشته باشد. ما منطق قابل دفاع داریم".
روسیه و چین
خبرنگار شبکه جام جم یک که برای ایرانیان مقیم اروپا پخش می شود، به رئیس جمهوری ایران گفت که عده ای عقیده دارند روسیه منفعت طلبانه عمل می کند و در دوستی صادق نیست. چین هم از رویارویی مستقیم با آمریکا پرهیز می کند. آیا اینها شرکای قابل اعتمادی هستند؟
آقای احمدی نژاد در پاسخ گفت: "ما با آنها همکاری می کنیم ولی انتظار نداریم که آنها منافع ملی خود را فدای ما کنند. ما هم منافع ملی خود را فدای کسی نمی کنیم. ممکن است در جایی با هم اختلاف نظر داشته باشیم. اما در یک نگاه کلی، ایران، روسیه و چین در یک بلوک قرار دارند".
او گفت که این سه کشور به دلیل همسایگی و نگاه نزدیک به همی که به صحنه بین المللی دارند باید همکاری داشته باشند، اما این همکاری صد در صد نخواهد بود.
حقوق بشر
از آقای احمدی نژاد سئوال شد که برداشت او از وضعیت حقوق بشر در ایران چیست؟
او گفت که حقوق بشر یک بحث پایه است، تمام پیامبران برای تأمین حقوق انسان ها مبعوث اند و همه دولت ها باید در پی تأمین حقوق بشر باشند.
اما به گفته او، "نمی شود دیگران معیارهای خاصی را قرار بدهند و انتظار داشته باشند که همه این معیارها را رعایت کنند".
آقای احمدی نژاد پرسید: "در کجای دنیا حقوق بشر به طور کامل تأمین شده است؟ آیا این حقوق در آمریکا تأمین شده است که دولت آمریکا از دیگران انتقاد می کند؟"
او گفت که روزی ۳۰ نفر در درگیری با پلیس آمریکا کشته می شوند و در اروپا هم حقوق انسان ها زیر پا گذاشته می شود.
رئیس جمهوری ایران افزود: "همه جای دنیا مشکل هست. ممکن است ما هم مشکلات و ضعف هایی داشته باشیم که حتما هم داریم، اما نمی شود کسانی که خود مشکل دارند مدعی ما شوند. راه حل این است که همه با هم بحث کنیم و با توجه به مسائل فرهنگی و محلی، بر مسائلی تفاهم کنیم".
آقای احمدی نژاد کشورهای غربی را متهم کرد که در واقع به دنبال تضمین حقوق بشر نیستند، بلکه می خواهند از آن به عنوان ابزاری برای فشار آوردن به کشورهایی مانند ایران استفاده کنند.
او گفت: "منشور حقوق بشر مبهم است و می توان از آن تفاسیر مختلف کرد. آمریکا زندان های مخفی در نقاط مختلف دنیا دارد که حقوق بشر در آن رعایت نمی شود، بعد به زندان های دیگران ایراد می گیرد. ممکن است ایراد وارد هم باشد، اما آمریکا نمی تواند ایراد بگیرد".
یارانه ها
رئیس جمهوری ایران در بخش دیگری از سخنان خود به اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها اشاره کرد و گفت که این طرح بخش مهمی از طرح تحول اقتصادی است.
او گفت که هدفمند کردن یارانه ها با کمترین مشکلات و بالاترین دستاوردها در ایران اجرا شده و در نتیجه آن، مصرف سوخت و انرژی کنترل شده و الگوی مصرف مردم به سرعت در حال تغییر است.
او گفت: "ما مسیر خود را عوض کرده ایم، بنابراین هر چه جلوتر برویم، تفاوت ها بیشتر معلوم خواهد شد. در رشد اقتصادی، بهره وری، کاهش تفاوت های طبقاتی تحول ایجاد خواهد شد".
آقای احمدی نژاد تأکید کرد که پس از اجرای این طرح "کسی به نان شب محتاج نخواهد بود و در گام های بعدی به جایی می رسیم که فقیر در کشور وجود نخواهد داشت و زمینه های وسیع سرمایه گذاری به وجود خواهد آمد".
کمک به تولید
رئیس جمهوری ایران در پاسخ به انتقادهایی که در مورد عدم حمایت دولت از تولیدکنندگان مطرح می شود گفت: "ما هنوز به تولید کنندگان یارانه می دهیم، اما پول نقد نمی دهیم. سوخت را به تولید کنندگان ارزان تر می دهیم. در حال حاضر مصرف انرژی در بخش تولید بالا رفته است. معنای این امر این است که تولید افزایش یافته است".
آقای احمدی نژاد گفت که ایران در تولیدات پایه خود مثل فولاد، سیمان، خودرو، آلومینیوم و مس حدود ۱۰ درصد یا بیشتر رشد تولید داشته است و میزان صادرات غیر نفتی این کشور هم افزایش پیدا کرده است.
او افزود: "این بر خلاف پیش بینی تحلیل گرانی است که می گفتند دست کم برای ۱۸ ماه رشد منفی خواهیم داشت".
تحولات منطقه
آقای احمدی نژاد در مورد تحولات منطقه خاورمیانه گفت که موضع ایران این است که آزادی و حق حاکمیت ملی حق همه ملت ها است و دولت ها و ملت های منطقه باید اصلاحات را با هم و بدون دخالت خارجی اجرا کنند.
او کشورهای غربی را متهم کرد که می خواهند به اختلافات درونی در کشورهای منطقه دامن بزنند و تحولات را به نفع خودشان مدیریت کنند.
رئیس جمهوری ایران افزود: "ما هم می خواهیم اثر بگذاریم، اما نه به نفع خودمان، بلکه به نفع ملت های منطقه که البته این در نهایت به نفع ما است".
او مشخصا در مورد سوریه گفت که موضع ایران این است که "دولت و ملت سوریه با هم تصمیم بگیرند و کسی هم کسی را نکشد. نظامیان مخالفان را نکشند و مخالفان هم نظامیان را نکشند".
رابطه با بریتانیا
آقای احمدی نژاد در مورد رابطه ایران و بریتانیا گفت: "مردم سابقه خوبی از انگلیسی ها ندارند، ما هم رفتار خود را متناسب با رفتار آنها تنظیم می کنیم. البته روابط ما با بریتانیا قطع نیست".
او گفت که ایران با کشورهای دیگر در مجموع ۱۹۰ میلیارد دلار مبادله دارد که تنها ۲۴ میلیارد دلار آن با کشورهای اروپایی است.
رئیس جمهوری ایران گفت: "البته ما نمی خواهیم روابط خود را قطع کنیم، اما اگر آنها خواستند قطع کنند، متقاضیان جایگزین پیدا می کنیم و اروپایی ها بعدا مجبور می شوند برای معامله با ما در صف بایستند".
او افزود: "به غربی ها توصیه می کنم که رفتار خود را عوض کنند و توهین کردن به ملت ایران را کنار بگذارند".