۱۳۹۰ مهر ۸, جمعه

رابطه ارتش ایران و آمریکا خوب است؛ ترس واشینگتن از سپاه است

علیرضا کرمانی
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده که محمود احمدی ‌نژاد، رییس ‌جمهور اسلامی ایران، روز جمعه در یک نشست خبری در نیویورک گفته است که از «ایده برقراری خط ارتباطی بحران» بین مقام‌های ایران و آمریکا یا از «هر تدبیری که مانع از برخورد در خلیج فارس شود» استقبال می‌کند.

چند روز پیش ‌تر، مایک مالن، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا، با اشاره به خط تلفنی موسوم به «تلفن قرمز» برای تماس رهبران آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی در دوران جنگ سرد، گفته بود که «فقدان هر گونه رابطه‌ ای بین دو دولت ایران و آمریکا، می‌تواند مشکل‌ساز باشد.»
در گفت ‌و گو با آلکس وطنخواه، پژوهشگر موسسه امنیتی و دفاعی «جینز»، در واشنگتن، از او پرسیدیم که
استقبال آقای احمدی ‌نژاد از برقراری خط ارتباطی بحران، دارای چه پیام استراتژیک و سیاسی است؟
آلکس وطنخواه: این دفعه اول نیست که آقای احمدی نژاد چنین حرفی را به خبرنگاران غربی زده اند. در طول چند سال اخیر چندین مورد بوده است که ایشان چنین حرف هایی را مطرح کرده اند ولی باید این را در نظر بگیرید که حرفی که ایشان می زند یک قصه است، مسئله استراتژیکش هم یک چیزی دیگری است.

اما آقای وطن خواه، چند روز پیش رییس ستاد ارتش آمریکا هم گفته بود این که هیچ گونه رابطه ای بین دو دولت وجود ندارد، می تواند مشکل ساز باشد. اشاره ایشان هم به خط قرمز و یا تلفن قرمز بین آمریکا و شوروی سابق در واشنگتن و مسکو بود.
بله. درست است. آقای احمدی نژاد دارد به سخنان آقای مالن واکنش نشان می دهد. ولی اگر ما بخواهیم به تاریخچه این ماجرا نگاه کنیم، به حضور ارتش آمریکا در خلیج فارس و کشورهای این منطقه مثل بحرین و کویت، باید بگویم این بار اول نیست که اینها چنین حرفی زده اند.

الان چندین سال است که آمریکاییها می گویند با این کشتی ها و قایق های کوچک شناور در خلیج فارس مشکل داریم. به خصوص با قایق ها و کشتی های کوچک متعلق به سپاه پاسداران که حواس شان نیست و از نظر تماس با ما همکاری نمی کنند و همیشه ترس آمریکا بروز یک جنگ تصادفی بوده است.

امکان برخوردهای ناخواسته تا چه اندازه محتمل است؟

ببینید. همین چند مدت پیش که من در یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس بودم و با برخی از ارتشی های آمریکایی صحبت می کردیم، می گفتند از یک نظر ما با نیروی دریایی ارتش همکاری های خوبی داریم، اینکه اصلا ارتباطی با ایرانی ها ندارند، من فکر نمی کنم صحیح باشد. در ارتباط هستند.
این طور که من از خود آمریکایی ها شنیدم ارتباط دارند، حتی برخی مواقع همکاری داشته اند و رابطه شان به خصوص با نیروهای دریایی ارتش خوب بوده است.

ترسی که اینها دارند به خاطر نیروهای سپاه است. بالاخره ممکن است این بچه های سپاه به خاطر شعارهایی که می دهند، در صحنه احساساتی بشوند و یک بلایی سر همدیگر بیاورند و این احساساتی شدن منجر به درگیری شود.

آقای ژنرال متیس، فرمانده نیروهای مرکزی ایالات متحده در خاورمیانه چند مدت پیش در همین شهر واشینگتن علنا گفت ما وقتی هواپیماهای اف ۵ ایرانی که متعلق به ۴۰ سال پیش و از زمان شاه باقی مانده است، را می بینیم که در منطقه مانور می دهند واقعا می ترسیم که مبادا به ما نزدیک شوند و از نظر مشکلات الکترونیکی مبادا در هوا حادثه ای به وجود بیاید.

آقای مولن حرف سیاسی جدیدی نزدند. یعنی ایشان به هیچ وجه حرف تازه ای برای برداشتن یک قدم برای شروع مذاکره با ایران نزدند.این یک مسئله تاکتیکی است. می خواهند در یک زاویه ای همکاری کنند که این همکاری هم به نفع ایران باشد و هم به نفع آمریکا.

اما استقبال آقای احمدی نژاد از این گفته به چه معناست؟

ایشان تا به حال چندین بار به خبرنگاران غربی گفته اند که ما احتیاج به همکاری با آمریکا داریم اگر آمریکایی ها در این ارتباط به ما احترام بگذارند.
ولی همین هفته دیدید که ایشان ۳۰ دقیقه وقت داشتند تا در سازمان ملل سخنرانی کنند، تمام حرف هایشان فقط حرف های ضد آمریکایی بود. اگر شما یک سیاستمدار آمریکایی باشید، به ایشان نگاه می کنید و می پرسید که حرفش چیست؟ چه هدفی را دنبال می کند؟

شما به عنوان یک پژوهشگر مسائل امنیتی و دفاعی فکر می کنید حرف ایشان چیست؟
من فکر می کنم ایشان دارند یک بازی پوپولیسم سیاسی انجام می دهند. از نظر سیاسی ایشان دوست دارند که خودشان را به آمریکا نزدیک تر کنند. به اعتقاد آقای احمدی نژاد ارتباط داشتن با آمریکا یک بازی سیاسی است که به موقعیتش در جامعه ایران کمک می کند و او را بین مردم تقویت می کند.

ولی آمریکا در ارتباط با ایران فقط به تمایل آقای احمدی نژاد نگاه نمی کند. می بینند که ایشان تحت فشار آقای خامنه ای و گروه آقای خامنه ای است و الان هم دنبالش هستند.

الان صحبت در واشینگتن این است که اصلا دوره ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد سال ۲۰۱۳ به پایان می رسد یا اینکه ممکن است مجلس شورای اسلامی او را از کار بر کنار کند.

اگر هم احیانا آقای خامنه ای و هواداران او بخواهند در روابط ایران و آمریکا تغییراتی ایجاد کنند، تصمیم به این کار فقط توسط خود او باید گرفته شود.

رابطه با آمریکا خط قرمز محسوب می شود و روز اول هم به آقای احمدی نژاد گفتند که اگر قرار است تغییری در روابط ایران و آمریکا رخ بدهد، تصمیم گیری در این مورد فقط به عهده آقای خامنه ای است که کجا و کی و به چه کیفیتی این کار را باید انجام دهد؟

اصلا به آقای احمدی نژاد این اجازه را نمی دهند و از نظر سیاسی هم فکر نمی کنم زورش در تهران برسد که بخواهد این کار را بکند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر